Kontiolahti Outdoor, liukulumikenkäilyä maastossa

Hiihto­lo­malla ulos ja lantio kohti Kontiolahtea!

Onko hiihto­lo­malle jo tekemistä? Kontio­lahti Outdoor tarjoaa ohjel­ma­pal­ve­luja ympäri vuoden. Ladulla toiminta alkaa jo lokakuussa, kun jäähdy­tetty latu avataan käyttöön. Kontio­lahti Outdoor tarjoaa myös kokous- ja ohjel­ma­pal­ve­luja, joita voivat hyödyntää yritys- ja muut ryhmät. Tarjolla on monipuo­lista väline­vuo­krausta talvi- ja kesälii­kun­taan. Ensi kertaa tänä talvena Kontio­lahti Outdoor on ottanut ohjel­mis­toon hiihto­lo­ma­vii­koille ohjat­tuja fatbike- ja lumiken­kä­retkiä sekä ammuntaa ekoaseilla ja pienois­ki­vää­reillä. Kaikki tämä tapahtuu Kontio­lahden ampumahiihtostadionilla.

Kampean itseni liikkeelle toimis­tolta työpäivän jälkeen. Käväisen nopeasti kotona vaihta­massa ulkoi­luun sopivat vaatteet. Laitan hiihto­veh­keet valmiiksi, sillä olen sopinut pienen hiihto­val­men­nuksen Kontio­lahti Outdoorin toimi­tus­joh­tajan Kimmo Turusen kanssa. Kontio­lahden ampuma­hiih­tos­ta­dion sijaitsee Jaaman­kan­kaan kupeessa Kajaa­nin­tien ja Höytiäisen rannan välisellä alueella. Kevyel­läkin kaasu­ja­lalla alueelle ajelee vajaassa vartti­tun­nissa. Saavun ampuma­hiih­tos­ta­dio­nille iltakuu­delta, jolloin jo kirkas keväinen päivä on vaihtu­massa iltaan ja laskeva aurinko saa taivaan­rannan värjäy­ty­mään purppuran ja oranssin väreihin. Tuntuu siltä kuin Höytiäinen nielai­sisi auringon rantojen taakse. Havahdun ajatuk­sis­tani, kun kävelen parkki­pai­kalta stadio­na­lu­eelle. — Mitkä varus­teet sulla on mukana, kysyy Turunen iloisesti. Tuumaan, että Juha Miedon aikaiset sivakat on. — Tänään mennään vapaalla, haetaanpas sinulle kunnol­liset varus­teet, myhäilee Turunen, kun menemme sisään stadionin päära­ken­nuksen väline­vuo­kraa­moon. Turunen penkoo suksi- ja monova­li­koi­masta minulle sopivan kokoiset välineet ja nappaamme vielä sauvat, ennen kuin menemme ulos ladulle.

Kontiolahti Outdoor, välinevuokraus
Väline­vuo­kraamo.

Kontio­lahden Urhei­li­joiden juniorit harjoit­te­levat ladulla ja ampuma­pen­kalla. Väliin kuuluu heleää naurua. Kieltä­mättä minul­lakin vetää suupielet hymyyn, kun saan varus­teet päälle ja kokeilen suksien liuku­vuutta. Hiihto­keli on upea ja ladut huippu­kun­nossa. Kulkee kuin itses­tään! Saan muutamia vinkkejä hiihto­tek­nii­kasta ja homma rupeaa sujumaan. Onpa hyvä, että välineitä voi vuokrata suoraan paikan päältä. — Kyllä, tarvitset vain vaatteet, kaikki muu löytyy täältä, kertoo Turunen. Pysäh­dymme ihaste­le­maan aurin­gon­laskua järvi­nä­ky­mällä, josta nappaan kuvan Turusesta.

Kontiolahti Outdoor, auringonlasku Höytiäisellä
Kimmo Turunen ihaste­le­massa aurin­gon­laskua Höytiäisen talvimaisemassa.

Kontio­lahti Outdoor on siis ensi kertaa ottanut ohjel­mis­toonsa järjestää hiihto­lo­ma­vii­koille ohjattua toimintaa rennosta liikku­mi­sesta kiinnos­tu­neille. Päivit­täi­sille takuu­läh­döille on luvassa esimer­kiksi ohjat­tuja lumiken­kä­retkiä tai fatbike-retkiä talviai­kaankin huolle­tuilla Kontion­polut-talvi­po­luilla.  Paikal­li­sena erikoi­suu­tena ohjel­ma­pal­ve­lu­tar­jon­nassa on harvi­nai­sempi ekoase- ja pienois­ki­vää­riam­munta. — Ammunta on ollut yllät­tävän suosittua ja kävijöitä on tullut esimer­kiksi Kolilla viipy­vistä matkai­li­joista, kertoo Turunen. Ohjattua ammuntaa on hiihto­lo­ma­viik­kojen ohjel­massa tiistaisin ja torstaisin.

Kontiolahti Outdoor, hiihtolomaretket
Kontio­lahti Outdoorin hiihto­lo­ma­retket ohjelma.

Tänä talvena hitiksi nousseille liuku­lu­mi­ken­gille on myös ollut kysyntää. Tällä kertaa ei viikko-ohjel­massa ole ohjat­tuja retkiä liuku­lu­mi­ken­gillä, mutta niitä voi vuokrata väline­vuo­kraa­mosta omatoi­mi­seen liikku­mi­seen. Ampuma­hiih­tos­ta­dionin lähei­syy­destä löytyy maastoa, jossa näillä taval­lista leveäm­millä ja lyhyem­millä karva­poh­jai­silla suksilla voi harrastaa rentoa liikku­mista luonnosta nauttien. Liuku­lu­mi­ken­kien sitei­siin käyvät ihan taval­liset talvi­kengät tai talvi­saap­paat. Liuku­lu­mi­ken­käi­lyyn voi varata vaikka ryhmä­retken, esimer­kiksi työpaikan tyhy-päivälle.

Hiihto­loma onkin jo seuraa­valla viikolla ja päätän yhtenä päivänä tulla vuokraa­maan liuku­lu­mi­kengät ja nautis­kella liikku­mi­sesta juuri sopivasti synty­neillä kevät­han­gilla. Retken jälkeen voisi käydä kahvila Napakym­pissä, joka on avoinna päivit­täin klo 9–15. Tekemistä löytyy myös perheen pienim­mille, kahvion vieressä on valaistu pulkka­mäki. Onpas mukava, että läheltä löytyy näin hieno talviulkoilukeskus!

Kontiolahti Outdoor, liukulumikenkäilyä maastossa
Liuku­lu­mi­ken­käilyä maastossa. Kuva: Johanna Kokkola

Teksti: Mikko Leinonen, Kontio­lahden kunta

Kuvat: Mikko Leinonen ja Johanna Kokkola

Yhteys­tiedot:

Kontio­lahti Outdoor
Kimmo Turunen
[email protected]
+358 50 563 3480


[email protected]
+358 50 375 6733
Vieraile sivus­tolla