Avotu­li­lei­pu­ri­kurs­silla Karu Survi­valin kanssa

Kesäkuinen paahtava helle. Odotamme Samin Bensik­sellä Karu Survi­valin pääkou­lut­taja Mikko Kettusta saapu­vaksi paikalle. Kettunen ajaa huoltoa­seman pihaan matta­mus­talla paket­ti­au­tolla, jonka kyljessä lukee ’’Karu Survival – Find your nature’’. Kettunen hyppää paket­ti­au­tos­taan ulos rennossa kesävaa­te­tuk­sessa. Lippa­lakki päässä ja reinot jalassa Kettunen toivottaa Kontion­loikan tiimin lämpi­mästi terve­tul­leeksi viettä­mään työhy­vin­voin­ti­päivää Karu Survi­valin kanssa. Matkas­saan Kettusella on myös kaksi kansain­vä­listä asiakasta, joista toinen on vaihto-opiske­lija ja toinen asunut Suomessa jo useamman vuoden.

Vuonna 2016 perus­tettu kontio­lah­te­lainen Karu Survival tarjoaa retkiä ja kursseja erä- ja selviy­ty­mis­tai­tojen parissa. Itä-Suomen alueen retki­va­li­koi­massa on myös melontaa, maasto­pyö­rä­retkiä sekä vaelluksia. Tänään olemme osallis­tu­massa avotu­li­lei­purin kurssille, jonka Kettunen vetää suomeksi sekä englanniksi.

Metsä­pa­lo­va­roi­tuksen takia emme pääse sytyt­tä­mään nuotiota ulkona, joten suuntaamme Kettusen metsäs­tys­seuran ylläpi­tä­mälle kodalle. Käymme rannassa ihaile­massa maisemia hetken aikaa ennen kurssin alkamista.

Sytytämme kodan tulipaik­kaan tulen, ja jakau­dumme kahteen ryhmään. Molem­missa ryhmissä aletaan työstä­mään vehnä­poh­jaista pannu­lei­pä­tai­kinaa. Kettunen kertoilee tarinoita nuotio­lei­pä­kult­tuu­rista menneiltä vuosi­sa­doilta ja ohjeistaa taikinan valmis­tuk­sessa. Hämärää kotaa valaisee keltaisen ja oranssin sävyjä hohkaava tuli.

Pannu­leivän ainekset:

5dl vehnä­jau­hoja
2tl leivin­jau­hetta
2tl sokeria
1tl suolaa
1,5dl-2dl vettä
Öljyä vuoan voite­luun
Koural­linen siemeniä

Kontion­loikka Oy:n Jarkko ja Mikko sekoit­ta­massa kuiva-aineita kulhossa. Kuiva-aineiden jälkeen astiaan kaade­taan vähitellen vettä samalla taikinaa vaivaten. Kun taikina ei enää tartu kulhoon eikä käsiin se on valmista. Taikina levite­tään vuokaan ja viedään ritilän päälle paistumaan.

Leipä­vuo­kiin kaade­taan pohjalle kunnon loraukset öljyä. Pannu­leipiä kypsy­te­tään ritilällä niin pitkään, että leivän pohja on paistunut kullan­rus­keaksi. Vuokaa on hyvä nostella pihdeillä ja heilu­tella kevyesti tasaisin välia­join, ettei taikina pala pohjaan.

Kun pannu­leivän pohja on kypsynyt, on aika nostaa vuoka halkoa vasten loimut­tu­maan. Kypsyy­sas­teen saa tarkis­tettua hammas­ti­kulla. Kun taikina ei tartu enää tikkuun, on leipä valmista.

Siementen sijasta pannu­lei­pään voi laittaa myös esimer­kiksi marjoja, pekonia tai salamia. – Jokainen tekee omalla taval­laan. Ei ole yhtä kiveen hakattua reseptiä. Myös jauhojen kohdalla suosit­telen sovel­ta­maan oman maun mukai­seksi, Karu Survi­valin pääkou­lut­taja Mikko Kettunen ohjeistaa.

Illan mittaan leivomme makeita leivoksia Kettusen johdolla: korva­puus­ti­vuoan ja suklaa­hip­pu­kakun. Kurssia vetävä Kettunen ylläpitää tunnelmaa tarinoi­malla entisai­kojen ruuan­lait­to­me­to­deista ja perin­teistä. Mieleen­pai­nu­vinta koko kokkaus­kurs­sissa on kuitenkin ruislei­päset, joita paistamme suoraan nuotiossa hiilillä.

Hiilillä paistet­tavat ruislei­päset kauli­taan samalla tavalla ja samasta taiki­nasta kuin karja­lan­pii­rakan kuoret.

Ohut ruiskuori kypsyy hiilillä nopeasti. Rukiista lättyä saa kääntää jo muutaman minuutin paista­misen jälkeen.

Nokare voisulaa lämpimän leivän päälle ja avot. Avotu­li­lei­purin kurssilta ei lähdetä nälkäi­senä kotiin.

Kesän 2021 aktivi­teet­ti­pal­velut löytyvät Karu Survi­valin Facebookin tapah­tu­ma­ka­len­te­rista kesän aikana. 

Yhteys­tiedot:
Karu Survival
puh. 044 510 0879
www.karusurvival.com
Facebook
Insta­gram: karu_survival

Blogi on julkaistu alunperin www.kontiolahti.fi sivus­tolla 26.6.2020. Kirjoit­taja ja kuvat Katri Penttinen