Elämys­matka Herajärven retkeilykeskukseen

Kivinie­messä vilkas. Retkei­li­jöitä on liikkeellä niin Jyväs­ky­lästä, Tampe­reelta kuin Kuopios­takin. Monelle Kiviniemi on leväh­dys­paikka, jonne tullaan sauno­maan ja majoit­tu­maan pitkän vaellus­päivän päätteeksi. Toiset pysäh­tyvät täällä täyttä­mässä juoma­pul­lonsa, jäävät samalla jääte­lölle ja lataavat hetken mukana kulkevaa elekt­ro­niikkaa. Pehtoorin tuvassa pelataan korttia, puhutaan spontaa­nisti tunte­mat­to­mien ihmisten kanssa ja silitel­lään tilalla asuste­levaa Sylves­teri-kissaa. Herajärven retkei­ly­keskus on kiehtova kohtaamispaikka.

Herajärven kierros on suosittu retkei­ly­rei­tistö. Moni aloittaa vaelluksen Ukko-Kolilta ja suuntaa seuraa­vaksi Ryläyksen kivipu­touksen kautta Herajärven retkei­ly­kes­kuk­seen. Retkei­ly­kes­kuk­sesta puhutaan sekä Kiviniemen luonto­ti­lana, että Herajärven retkei­ly­kes­kuk­sena. Vaelluk­sella opasteet ohjaavat Kiviniemeen.

Kivinie­messä on elämyk­sel­lisiä majoi­tus­vaih­toeh­toja tarjolla. Voit telttailla, vuokrata riippu­maton käyttöösi, majoittua vanhassa hirsi­sessä riihessä tai tunnel­mal­li­sessa ympäri vuoden palve­le­vassa aitassa. Myös Kiviniemen laavu palvelee yöpaikkaa vailla olevia retkei­li­jöitä. Tilaa riittää myös asuntoau­toille- ja vaunuille.

Pihapii­rissä olevassa kivijal­ka­na­ve­tassa on jääkaappi ja ruokai­lu­tilat retkei­li­jöille. Viehät­tävän navetan saa vuokrattua yksityistilaisuuksiin.

Olemme poiken­neet Ryläyksen kivipu­touk­sella ja saapu­neet väsyneinä ja nälkäi­sinä takaisin Kivinie­meen. Olen varannut keitto­ruuan ja aamupalan puheli­mitse etukä­teen. Pehtoorin tuvassa on autent­tinen pohjois­kar­ja­lainen tunnelma: yrittä­jä­per­heen isäntä Hannu Lehtonen on tehnyt uskomat­toman hyvää savulo­hi­keittoa. Tuvassa on hirsiset seinät ja näyttävä leivi­nuuni, ikkunoissa roikkuu valkoiset pella­va­kap­pa­verhot. Uusia majoit­tujia saapuu, jokainen toivo­te­taan tupaan terve­tul­leeksi. Sylves­teri-kissa seuraa tilan­netta sivusta ja valikoi kenen luokse tulee seuraa­vaksi kehräämään.

Herajärven retkei­ly­keskus herättää muistoja omasta lapsuuden mummo­las­tani. Sitä tuntee olevansa samalla tavalla ruokit­ta­vana, tuvassa jutel­laan mukavia ja väki vaihtuu jatku­vasti. Koen, että täällä on säilynyt pala sitä perin­teistä Pohjois-Karjalaa, jossa olen itse saanut kasvaa ja jota enää hyvin harvassa paikassa on.

Saunomme myöhään yöhön ja käymme uimassa Herajär­vessä. Aurinko laskee, kuhina Kiviniemen tilalla tasaantuu, matkai­li­joiden äänet hiljen­tyvät. Vielä viimeistä telttaa pysty­te­tään kolmen miehen voimin. Taivas muuttuu hetkessä vaalean­pu­nai­seksi, tummat pilvet kaikkoavat. Ilta viilenee +28 asteen helle­päivän päätteeksi.
Isäntä Hannu Lehtonen on virit­tänyt saunoes­samme meille kaksi riippu­mattoa koivik­koon. Päästes­säni ensin riippu­mat­toon- ja sen jälkeen makuu­pus­siin sisälle, en kuiten­kaan malta ruveta heti nukku­maan. Katselen pitkään lumou­tu­neena ylös puiden latvoihin ja seuraan, kun linnut lente­levät puusta toiseen.

Vaikka kello lähenee jo yhtä, kesäkuinen yö on valoisa. Aamulla herätys soi seitsemän jälkeen ja lähdemme heti aamupalan syötyämme kartoit­ta­maan Kiviniemen ympäristöä Herajär­velle sup-laudalta käsin. Lähtö kannattaa, sillä vaara­mai­semat näyttäy­tyvät aivan uudessa valossa järveltä käsin.

Palates­sani kunnan­ta­lolle kaivan pöytä­laa­ti­kosta Kiviniemen käyttö­suun­ni­telman, jonka Kontio­lahden kunnan Matkailun kehit­tä­mis­työ­ryhmä on julkaissut 19.9.1996. Tuolloin lähes 24 vuotta sitten, jolloin yritys­toi­mintaa Kivinie­messä ei vielä ollut, käyttö­suun­ni­tel­maan on kirjattu: ’’Kiviniemen kulttuu­ri­mai­se­maan sopivaa oheis­ma­te­ri­aalia ja ‑toimintaa ovat esimer­kiksi pärehöylä, terva­miilu, sahaus juuste­rilla tai metsämuseonäyttely’’.

Toistai­seksi alueella ei ole matkai­lu­yrit­täjää, jonka mukana pääsisi sahaa­maan juuste­rilla tai tutus­tu­maan alueen tervan­polt­to­his­to­riaan. Aktivi­teet­ti­tar­jontaa on kuitenkin laajalti. Herajärven retkei­ly­keskus vuokraa muun muassa sup-lautoja, kumilaut­toja, fatbike-pyöriä ja inkka­ri­ka­noot­teja retkei­li­jöille. Talviai­kaan Herajärven retkei­ly­kes­kuk­sella pääsee pilkki­mään, lumiken­käi­le­mään ja moottorikelkkasafareille.

Kiviniemen laavulla ja kunnan saunalla on puut valmiina retkei­li­jöille maksutta. Omia puita tai kirvestä ei tarvitse mukaan.

Herajärven retkei­ly­keskus
Facebook
Insta­gram: @kiviniemen
Musta­lah­dentie 27
81160 Kontio­lahti
puh. 040 015 9204

Blogi on julkaistu alunperin www.kontiolahti.fi sivus­tolla 10.7.2020. Kirjoit­taja ja kuvat Katri Penttinen