Categories
Yleinen

Perheen kanssa Kolvananuuron jylhänkauniissa maastossa

Tiesithän, että Kontiolahti tarjoaa muutakin nähtävää, kuin ampumahiihtoa! Tämän blogisarjan tarkoituksena on esitellä ihan tässä Joensuun vieressä sijaitsevia nähtävyyksiä, elämyksiä ja kulttuurikohteita. Toivomme, että löydät täältä vinkkejä ja tekemistä päiväretkelle Pohjois-Karjalassa. Seuraathan siis blogiamme myös jatkossa!

Historiaa ja geologiaa Pohjois-Karjalassa

Kontiolahden ja Joensuun rajalla sijaitsee maisemaltaan ja historialtaan uniikki päiväretkikohde Kolvananuuro. Jääkauden muovaava rotkolaakso on yksi Pohjois-Karjalan kätkettyjä kohteita, kenties osin vaativana pidetyn polkureitistön takia. Testasimme paikan sopivuuden lapsiperheelle!

Kolvananuuron rotkolaakso on muodostunut jääkauden aikana. Se on tiettävästi ainoa paikka Suomessa, jossa on varmuudella todettu kallioiden kerrostuneen jääkauden aikaan. Alueella näkyvillä olevat kalliokerrostumat ovat noin 2,5 miljardia vuotta vanhoja. Alueella on Metsähallituksen ja Geologian tutkimuskeskuksen toimesta toteutettu opastustauluja, jotka kertovat alueen kivilajeista sekä muusta historiasta. Tiettävästi alueella on 1700-luvun Isovihan aikaan piileskelty vihollisia.

Saapuminen Joensuusta

Kolvananuuron luonnonsuojelualue ja sen 5 kilometrin mittainen rengasreitti on osa Joensuusta Kolille vievää vaellusreitistöä, niin kutsutulla Kolinpolun varrella. Alueelle on siis mahdollista saapua patikoimalla suuntaamalla Uurosta kohti Kolia merkittyjä polkuja pitkin. Tällä kertaa valitsimme kulkuneuvoksemme auton ja ajoimme sillä Joensuusta Kontiolahden kautta Kolvananuuroon Matovaaran pysäköintialueelle. Kannattaa katsoa ajo-ohjeet oheisen linkin kautta. Lapsiperheille suosittelemme ehdottomasti Matovaaran pysäköintialuetta, sillä reitti täältä Kolvananuuron nuotiopaikalle on helppokulkuinen ja taittuu perheen pienempienkin kanssa hyvin vauhdikkaasti.

Reitti nuotiopaikalle ja takaisin

Noin 1,6 kilometrin mittainen reitti Matovaarasta Pienen Koiralammen nuotiopaikalle taittuu aluksi läpi metsikön, jonka maisemaa hallitsee jylhän kaunis kuusikko rahkasammaleineen. Tämän jälkeen vuorossa on muutaman sadan metrin mittainen pyrähdys tienpohjaa pitkin ja siitä siirrytään suomalaisen koivumetsän hallitsemana lehtomaisemaan.

Tämän jälkeen vaellusreitti kulkee jälleen leveämpää tiepohjaa pitkin, kunnes siitä erkaannutaan hetkeksi harjumaisemaan. Tässä kohtaa reittiä on pieniä korkeuseroja, mutta onneksi vain muutaman sada metrin matkalla. Seuraavaksi saavutaankin jo Pienen Koiralammen rantaan, josta avautuvat upeat maisemat itse rotkolaaksoon ja sen jyrkkiin, kuusikkoa kasvaviin rinteisiin. Nuotiopaikalle matka taittuu nopeasti pitkospuita pitkin.

Taukopaikalla luonnonrauhassa on mainio mahdollisuus levähtää, paistaa makkaraa ja nauttia muita retkieväitä. Paikalta löytyy kivillä ympäröity nuotiopaikka, WC-tilat ja puukatos kuivilla polttopuilla varustettuna. Siispä nuotioon tulet ja herkkuja nauttimaan!

Kokeneemmat vaeltajat voivat jatkaa tästä matkaa varsinaisen Kolvananuuron rotkon pohjaa seuraavalle rengasreitille. Siellä maisemat ja luonto ovat parhaimmillaan, mutta rotkolaakson pohjan kulkureitti on todella haastava ja kivikkoinen. Siispä perheen pienempien kanssa suosittelen palaamaan tuloreittiä pitkin takaisin Matovaaran pysäköintialueelle.

Meidän kesäinen eväsretkemme onnistui hyvin ja aikaa vaellukseen käytimme noin 2,5 tuntia taukoineen. Voinkin suositella Joensuusta pienen matkan päässä sijaitsevaa Kolvananuuroa kaikille lyhyistä päiväretkistä kiinnostuneille perheille!

Tutustu lisää: Kolvananuuro

Blogi on julkaistu alunperin www.kontiolahti.fi sivustolla 29.5.2019. Kirjoittaja ja kuvat Jarkko Peiponen.