Perheen kanssa Kolva­na­nuuron jylhän­kau­niissa maastossa

Tiesithän, että Kontio­lahti tarjoaa muutakin nähtävää, kuin ampuma­hiihtoa! Tämän blogi­sarjan tarkoi­tuk­sena on esitellä ihan tässä Joensuun vieressä sijait­sevia nähtä­vyyksiä, elämyksiä ja kulttuu­ri­koh­teita. Toivomme, että löydät täältä vinkkejä ja tekemistä päivä­ret­kelle Pohjois-Karja­lassa. Seuraathan siis blogiamme myös jatkossa!

Histo­riaa ja geolo­giaa Pohjois-Karjalassa

Kontio­lahden ja Joensuun rajalla sijaitsee maise­mal­taan ja histo­rial­taan uniikki päivä­ret­ki­kohde Kolva­na­nuuro. Jääkauden muovaava rotko­laakso on yksi Pohjois-Karjalan kätket­tyjä kohteita, kenties osin vaati­vana pidetyn polku­rei­tistön takia. Testa­simme paikan sopivuuden lapsiperheelle!

Kolva­na­nuuron rotko­laakso on muodos­tunut jääkauden aikana. Se on tiettä­västi ainoa paikka Suomessa, jossa on varmuu­della todettu kallioiden kerros­tu­neen jääkauden aikaan. Alueella näkyvillä olevat kallio­ker­ros­tumat ovat noin 2,5 miljardia vuotta vanhoja. Alueella on Metsä­hal­li­tuksen ja Geolo­gian tutki­mus­kes­kuksen toimesta toteu­tettu opastus­tau­luja, jotka kertovat alueen kivila­jeista sekä muusta histo­riasta. Tiettä­västi alueella on 1700-luvun Isovihan aikaan piiles­kelty vihollisia.

Saapu­minen Joensuusta

Kolva­na­nuuron luonnon­suo­je­lualue ja sen 5 kilometrin mittainen rengas­reitti on osa Joensuusta Kolille vievää vaellus­rei­tistöä, niin kutsu­tulla Kolin­polun varrella. Alueelle on siis mahdol­lista saapua patikoi­malla suuntaa­malla Uurosta kohti Kolia merkit­tyjä polkuja pitkin. Tällä kertaa valit­simme kulku­neu­vok­semme auton ja ajoimme sillä Joensuusta Kontio­lahden kautta Kolva­na­nuu­roon Matovaaran pysäköin­tia­lu­eelle. Kannattaa katsoa ajo-ohjeet oheisen linkin kautta. Lapsi­per­heille suosit­te­lemme ehdot­to­masti Matovaaran pysäköin­tia­luetta, sillä reitti täältä Kolva­na­nuuron nuotio­pai­kalle on helppo­kul­kuinen ja taittuu perheen pienem­pienkin kanssa hyvin vauhdikkaasti.

Reitti nuotio­pai­kalle ja takaisin

Noin 1,6 kilometrin mittainen reitti Matovaa­rasta Pienen Koira­lammen nuotio­pai­kalle taittuu aluksi läpi metsikön, jonka maisemaa hallitsee jylhän kaunis kuusikko rahka­sam­ma­lei­neen. Tämän jälkeen vuorossa on muutaman sadan metrin mittainen pyrähdys tienpohjaa pitkin ja siitä siirry­tään suoma­laisen koivu­metsän hallit­se­mana lehtomaisemaan. 

Tämän jälkeen vaellus­reitti kulkee jälleen leveämpää tiepohjaa pitkin, kunnes siitä erkaan­nu­taan hetkeksi harju­mai­se­maan. Tässä kohtaa reittiä on pieniä korkeus­e­roja, mutta onneksi vain muutaman sada metrin matkalla. Seuraa­vaksi saavu­taankin jo Pienen Koira­lammen rantaan, josta avautuvat upeat maisemat itse rotko­laak­soon ja sen jyrkkiin, kuusikkoa kasva­viin rintei­siin. Nuotio­pai­kalle matka taittuu nopeasti pitkos­puita pitkin.

Tauko­pai­kalla luonnon­rau­hassa on mainio mahdol­li­suus levähtää, paistaa makkaraa ja nauttia muita retkie­väitä. Paikalta löytyy kivillä ympäröity nuotio­paikka, WC-tilat ja puukatos kuivilla poltto­puilla varus­tet­tuna. Siispä nuotioon tulet ja herkkuja nauttimaan!

Kokeneemmat vaeltajat voivat jatkaa tästä matkaa varsi­naisen Kolva­na­nuuron rotkon pohjaa seuraa­valle rengas­rei­tille. Siellä maisemat ja luonto ovat parhaim­mil­laan, mutta rotko­laakson pohjan kulku­reitti on todella haastava ja kivik­koinen. Siispä perheen pienem­pien kanssa suosit­telen palaa­maan tuloreittiä pitkin takaisin Matovaaran pysäköintialueelle.

Meidän kesäinen eväsret­kemme onnistui hyvin ja aikaa vaelluk­seen käytimme noin 2,5 tuntia taukoi­neen. Voinkin suosi­tella Joensuusta pienen matkan päässä sijait­sevaa Kolva­na­nuuroa kaikille lyhyistä päivä­ret­kistä kiinnos­tu­neille perheille!

Tutustu lisää: Kolva­na­nuuro

Blogi on julkaistu alunperin www.kontiolahti.fi sivus­tolla 29.5.2019. Kirjoit­taja ja kuvat Jarkko Peiponen.