Poikkea Polulle! – Kolin­polku juosten paljasjalkakengillä

Kontio­lahden alueella kulkee monen­laisia polkuja. On Kontion­pol­kujen monipuo­linen reitistö, joka yhdistyy kunnan etelä­ra­jalla Joensuun Jaama-trail polku­ver­kos­toon ja toisaalla Liperin Kinttu­pol­kuihin. Luonto­pol­kuja löytyy ainakin Jakokoski-Uilo ‑väliltä, Selkieltä, Viere­vän­nie­mestä, Kirkon­ky­lältä ja Jakki­lan­vaa­ralta. Pohjois-Karjalan suosi­tuin retkei­ly­reitti Kolin­polku puoles­taan alkaa Uuron ABC:n pihapii­ristä ja jatkuu polvei­le­vana ja vaihte­le­vien maise­mien kautta kohti Kolin kansal­lis­puistoa ja Ukko-Kolin huippua.

Kokonai­suu­des­saan Kolin­po­lulla on mittaa Uurosta Ukko-Kolille noin 63 kilometriä. Polku soveltuu paitsi vaelluk­seen rinkka selässä, myös vaikkapa polku­juok­suun. Vaelta­malla matka Kolille taittuu noin kolmen päivän aikana. Reitin varrella on Kontio­lahden kunnan ylläpi­tämiä laavuja Urkka­lam­mella (20km lähdöstä) ja Hauta­jär­vellä (27km). Ahven­lam­mella (40km) on autio­tupa ja Kiviniemen luonto­ti­lalla (46km) pääsee yöpymään aitta­ma­joi­tuk­sessa. Kivinie­messä on myös mahdol­li­suus sauno­mi­seen sekä ateriapalveluihin.

Kolin rengas­reitin puoli­vä­lissä sijait­seva Kiviniemi toimii siis hyvänä tukikoh­tana myös sellai­sille vaelluk­sille, joissa käydään Kolin­polkua pitkin Kolilla ja kulje­taan sieltä takaisin Uuroon. Kolin­polku on maastoon hyvin merkitty. Karttaa ei tälle retkelle välttä­mättä tarvita. Paikka paikoin matka­pu­he­li­mien kuulu­vuus voi olla heikkoa, esimer­kiksi Hauta­järven maastoissa. Tulipaikat, laavut ja vessat reitillä ovat hyvässä kunnossa ja poltto­puita on yleensä riittävästi.

Reitti soveltuu myös päivä­ret­kiin, vaikkapa jättä­mällä auton Uuron ABC:lle ja järjes­tä­mällä kulje­tuksen matkan­var­relta. Oma polku­juok­su­ret­keni alkoi aamulla Uurosta. Paljas­jal­ka­kengät jalkaan, juoma­reppu selkään ja suunta kohti Urkka­lammen laavua. Polku kulkee aluksi mänty­kan­gasta, ohittaen Uuron motoc­ross­radan. Rauta­tien ylityksen jälkeen mennään kappa­leen matkaa tietä pitkin, kunnes siirry­tään seuraa­vaksi kapua­maan Pyyti­vaaran päälle. Tästä eteen­päin maasto on hyvin vaihte­levaa, nousut ja laskut seuraavat jääkauden muokkaa­massa harju­mai­se­massa toisiaan.

Romon kohdilla päästää kiipeä­mään hyvin jyrkkiäkin nousuja. Välillä kulje­taan kappa­leen matkaa metsä­au­to­tietä ja matka Urkka­lam­melle kulkee myös tienpohjaa pitkin. Kolva­na­nuuron rotko­laakso sivuu­te­taan myös reitin varrella ja halukas voi poiketa myös sen pohjalla kulke­valle vaati­valle polulle. Hauta­järven laavu on matkani pääte­piste, ja sen sijainti kirkas­ve­tisen järven rannalla on todella kaunis!

Juoksin reitin paljas­jal­ka­ken­gillä ja totesin polkujen sovel­tuvan hyvin tähän urhei­lu­muo­toon. Muuta­massa kohdassa oli hieman kivik­koi­sempaa, mutta pääasiassa tämä Kolin­polun alkupätkä oli hyvin nautit­tavaa juoksumaastoa.

Perillä laavulla maistui­vatkin perheeni sinne tuomat eväät ja uimaranta kutsuu puoleensa aurin­koi­sena kesäpäivänä! 

Jos jatkat eteen­päin Hauta­jär­veltä pohjoi­seen, polku kulkee seuraa­vaksi Pohjois-Karjalan keski­pis­teen kautta, jossa on myös geokätkö. Tästä eteen­päin kappa­leen matkaa ja tullaankin jo Ahven­lammen autitu­valle ja siitä muutaman kilometrin jälkeen Herajärven kierroksen rengas­rei­tille ja Kiviniemen luontotilalle. 

Kolin­polku lähtö­paikka Kontio­lah­della:
ABC Uuro
Uurolantie 4, 80770 Kontio­lahti
Kolin­polun kartta

Blogi on julkaistu alunperin www.kontiolahti.fi sivus­tolla 20.7.2020. Kirjoit­taja ja kuvat Jarkko Peiponen.