Categories
Yleinen

Sampon Luomutila tarjoaa puhtaita makuja

Olemme lähdössä perheeni kanssa pyöräretkelle kohti Sampon Luomutilaa. Aamupäivän sadepilvien verho alkaa rakoilla ja heinäkuinen iltapäivä muuttuu jälleen lämpimäksi haihduttaen sateen kosteuden takaisin siniselle taivaalle. Hyppäämme pyörien kyytiin Kylmäojalta ja lähdemme matkaan.

Vain kymmenen minuutin pyörämatkan jälkeen käännymme Lehmon K-Marketin kohdalta Peltolantielle. Kaivan puhelimen taskusta ja alan tarkistamaan oikeaa osoitetta. Eihän luomutila marjapensaineen voi täällä sijaita, aivan keskellä asuinaluetta!

Päästyämme tien päähän huomaan vanhan punamultamaalilla maalatun piharakennuksen ja pihan toisella puolella sijaitsevan traktorihallin. Ollaanko sittenkin oikealla paikalla? No, sehän nähdään vain yhdellä tavalla. Ajamme pihaan ja tapaamme traktorihallin edessä tilan vanhemman ja nuoremman isännän, jotka toivottavat meidät tervetulleiksi.

Pitkästen perheen pihapiirissä kohtaavat moderni ja vanha aika. Toisella puolella pihaa komeilee uusi traktorihalli ja iso kiiltävä traktori, kun taas toisella puolen pihaa oleva hirsiaitta on rakennettu jo 1800-luvun loppupuolella.
– Mie on nyt tällä tilalla toisessa polvessa, eli isäni on ostanut tämän paikan, kertoo tilan vanhempi isäntä Sampo Pitkänen.

Alkuperäinen Pitkästen suvun päätila sijaitsee vähän matkan päässä Vanhan Nurmeksentien varrella, josta Sampo Pitkäsen ukki on lähtöisin. Pitkäsen isä muutti tilalle vuonna 1954.
– Mie sisaruksista nuorimpana jäin jatkamaan tilan toimintaa vuonna 1975. Perinteet saavat jatkoa, kun tilan isännyys siirtyy pojalleni, luomuviljelijä kertoo.

Viljanviljelystä luopumisen jälkeen tilalla on siirrytty luomuviljelyyn, ja viljan sijaan marjanviljely on ollut pääosassa. Marjoista erityisesti mustaherukka on ollut viljelyssä pitkään. Mansikka on uusin tulokas tilalla.

Kävelemme pihapiiristä kohti viljelyksiä. Heti päärakennuksen takana tulee näkyviin laaja peltoaukea, joka onkin yllättäen täynnä marjapuskia. Ensimmäisenä tulemme mansikkapellolle, josta saamme maistiaiset Pitkäsen puolison juuri keräämistä mansikoista. Oi, miten makeita mansikoita! Pinta-alaa tilalla Pitkänen kertoo olevan noin 26 hehtaaria, josta suurin osa on omaa ja osa vuokramaata.

Herukoiden keruu tilalla tapahtuu herukkapuimurilla, joka irrottaa marjat ravistamalla oksia. Näin kypsät marjat saadaan ehjinä talteen.
– Puimurilla ei kannata ottaa ihan pientä määrää marjoja. Tämän vuoksi marjojen säilyttämistä varten on tilalle hankittu iso pakastinkontti marjojen säilyvyyden turvaamiseksi, luomuviljelijä kertoo.

Satokauden marjat lähtevät Pitkäsen luomutilalta jatkojalostukseen. Pitkänen tekee yhteistyötä alueen muiden tuottajien kanssa ja marjojen lisäksi myös mustaherukan lehtiä kerätään talteen jatkojalostusta varten.

Luomutuotettuja marjoja voi satokauden aikana ostaa suoraan tilalta joko kerättynä, tai poimia tilalta itse. Taidetaankin tulla poimimaan mustaherukasta mehumarjat, kunhan sato kypsyy elokuun aikana.

Suomessa satokausi on lyhyt, ja maatilan työt painottuvat kesäkuukausille. Pitkänen päätti käyttää talvikuukaudet tehokkaasti ja alkoi hirsiyrittäjäksi.
– Sorvasimme pyöröhirsimökkejä ja pystyteltiin niitä tähän maakuntaan, Pitkänen kertoo yritystoiminnastaan.

Samalla toiminnan ohessa Pitkänen valmisti mökkejä myös itselleen. Hulppeat hirsirakennukset nousivat Pielisjoen rantaan, aivan kivenheiton päähän Lehmosta. Mökkejä on tällä hetkellä kahdeksan, joiden vuokraaminen onkin muodostunut pääosaksi yrittäjän elinkeinoa.
– Vuokramökkien suosio yllätti. Kaupungin ja palveluiden läheisyys vaikuttavat toki paljon kysyntään, Pitkänen kertoo.

Mökkien vuokrauksessa kulunut kesä on ollut tähän asti todella hyvä ja kotimaan matkailun suosio on yllättänyt. Hyvin varustellut mökit ovat vuokrattavissa ympäri vuoden. Majoitustilojen yhteydessä asiakkailla on käytössään savusauna, liikuntahalli, palju ja vene.

Maistelemme vielä puna- ja valkoherukoita ja vadelmia ennen lähtöämme. Olipa mukava löytää tällainen helmi keskeltä Lehmon asutusaluetta. Ihastelemme vielä pihan vanhaa tammea ja toivotamme luomutilan yrittäjille hyvää jatkoa. Kesän maut suussamme lähdemme polkemaan kohti kotia viilenevässä illassa.

Sampon luomutila ja mökit
Facebook
Instagram: @samponmokit
Peltolantie 14, 80710 Lehmo
pitkanen@samponmokit.com
puh. 0400 170 402

Blogi on julkaistu alunperin www.kontiolahti.fi sivustolla 4.8.2020. Kirjoittaja ja kuvat Mikko Leinonen.