Tule fatbike-pyöräi­le­mään Kontionpoluille!

Aurinko ja pieni tuulen­vire, kesäpäivän lämpö paris­sa­kym­me­nessä ja rento lomalaisen fiilis. Näillä eväillä lähdemme heinä­kui­sena torstaina testaa­maan Kontio­lahti Outdoorin järjes­tämää fatbike-pyöräilyä, joka on myös aktivi­teet­tina kunnan viikko-ohjelmassa.

Start­taamme ampuma­hiih­tos­ta­dio­nilta, jossa jokai­selle katso­taan pyörät ja kypärät kuntoon. Opas Kimmo Turunen antaa vielä vinkit pyörän vaihteiston ja jarrujen suhteen ja tämän jälkeen suuntaamme Kontion­po­luille. Olen ensi kertaa fatbike-pyörän selässä, mutta pyörään saa yllät­tävän nopeasti hyvän tuntuman. Leveät renkaat rullaavat pehmeästi kivik­koi­ses­sakin maastossa ja kyyti on miellyt­tävää ja vakaata.

Etenemme rauhal­li­seen tahtiin Salpa­linja Trailia helpoh­kossa maastossa. Matkan varrella olevat nousut ja laskut tuovat mukavaa lisätwistiä ja kun pyörä tulee tutuksi, uskal­taudun ottamaan alamä­kiin vähän reippaam­minkin vauhtia. Niin huippua! Taukoja pidetään retkellä sopivissa väleissä rennosti jutus­tellen ja tarvit­taessa vettä hörpäten. Tauoilla on myös hyvä mahdol­li­suus kysyä vinkkejä poluilla pyöräi­lyyn. Pyörissä on pullo­te­li­neet, joten oma vesipullo kannattaa napata mukaan! Itsel­leni olen pakannut vesipullon lisäksi kännykän ja avaimet vyölauk­kuun. Jos keli on epävakaa, voi olla hyvä veto laittaa pieni reppu selkään, niin saa tarvit­taessa myös takin mukaan.

Kontion­polut ovat minulle lehmo­lai­sena entuu­des­taan tuttuja, mutta oppaan perässä kulkiessa tulee taas monta uutta reitin­pätkää ja mäkeä vastaan. Nautin todella paljon siitä, että sain keskittyä polke­mi­seen, jutte­luun ja maise­miin ilman painetta reitin suunnit­te­lusta ja suunnis­ta­mi­sesta. Loppu­mat­kasta ajamme ranta­polkua pitkin Höytiäisen laineiden lipla­tel­lessa välkkyen vieressä. Mikä loistava tapa viettää kaunista kesäpäivää!

Reitin lopussa olisi kahvit ja kylkiäiset näköala­laa­vulla, mutta ennen sitä edessä on legen­daa­rinen seinä­nousu. Jyrkkä mäki nousi ankarana edessä ja hieman alkoi puntte­jakin tutisuttaa porukan kertoil­lessa mäen ennäty­sai­koja ja muistel­lessa Mäkäräisen huimaa suori­tusta nousussa muutamia vuosia takaperin. Ei kun polkimet rullaa­maan ja reidet töihin! Hitaasti, mutta varmasti renkaan mitta toisensa jälkeen nousen kuin nousenkin mäen päälle, jossa palkin­tona oli kahvit ja sämpylät valmiina odotta­massa. Tarjoilut maistuivat näköala­pai­kalla kruunaten pyöräretken.

Kenelle retkeä suosit­telen? Jokai­selle luonnossa liikku­mi­sesta pitävälle ja edes hitusen pyörän selässä viihty­välle. Retki toimii myös hyvänä tutus­tu­mi­sena Kontion­pol­kuihin ampuma­hiih­tos­ta­dionin lähimaas­tossa. Itse olen hankki­massa pyörää ja retken kautta pääsin testaa­maan, voisiko fatbike olla minun juttuni. Lisäksi sain paljon hyviä vinkkejä pyörän­han­kin­taan osaavalta oppaal­tamme. Retki oli matalan­kyn­nyksen periaat­teella toteu­tettu ja kunnon puolesta sopii kaikille. Pyörää voi tarvit­taessa taluttaa mäkien kohdalla, jos alamäen vauhti jännittää tai ylämä­ki­nousu hapottaa. Kaiken kaikkiaan tämä oli itselle erittäin mukava lomapäivän startti ja mieluisa aktiviteetti.

Blogi on julkaistu alunperin www.kontiolahti.fi sivus­tolla 24.7.2020. Tekstin on kirjoit­tanut heinä­kuun 2020 viikko-ohjelmaa testannut Anni Pietilä. Kuvat: Anni Pietilä

Yhteys­tiedot:
Kontio­lahti Outdoor
Kimmo Turunen
puh. 050 563 3480
[email protected]
Facebook
Insta­gram: kontiolahtioutdoor