Vipinää marsu­ker­hossa Selkiellä

Kesäkuu 2020. Saavumme osoit­tee­seen Selkientie 27 B. Harja­kat­toinen, kelta­mul­ta­maa­lilla maalattu 1800-luvun hirsi­talo vangitsee katseen. En ehdi kauaa ihastella taloa ulkora­ken­nuk­si­neen, kun perheen 2‑vuotias koira Roi saapuu jo terveh­ti­mään. Roi on tuotu marsu­kerhon ajaksi ulos, vaikka leikkisä koira mielel­lään osallis­tui­sikin pienten jyrsi­jöiden hoitamiseen.


– Roi ja marsut tulevat hyvin toimeen keske­nään. Nythän meille on tulossa seitsemän marsun ja koiran lisäksi viikon­lop­puna poni, Selkie Green Care ‑yrittä­jä­per­heen poika Lauri Hieta­harju kertoo.

Tänään on marsu­ker­ho­laisten ensim­mäinen kokoon­tu­minen. Seitsemän tyttöä istuvat tunnel­mal­lisen tuvan lattialla piirissä. Kaikki tuijot­tavat hievah­ta­matta silmät kiiluen salaa­tin­lehtiä syöviä pieniä jyrsi­jöitä. Toinen kerhon ohjaa­jista, Annariitta Hieta­harju kertoo kerho­lai­sille marsun­hoidon perusteista.

Ensim­mäi­sellä kerho­ker­ralla opetel­laan muun muassa sitä, miten marsua ruoki­taan ja kuinka marsua tulee pitää sylissä. Lapset pääsevät kerhon päätteeksi kirjaa­maan marsu­pas­siin kaikki uudet oppimansa asiat. Tulevilla kerroilla opetel­laan muun muassa itse kuivaa­maan voiku­kan­lehtiä ja nokkosta ruuaksi marsuille.

5‑vuotias marsu­ker­ho­lainen oman äidin sylissä ruokki­massa hoito­mar­suaan. Myös vanhemmat ovat terve­tul­leita mukaan kerhoon.

Huli ja Vili syömässä kerho­laisten antamia herkkuja. Tänään kerhossa opittiin, että marsujen C‑vitamiinin tarve on suuri. Siksi C‑vitamiinia ripotel­tiin jauhe­muo­dossa ruuan joukkoon.

Pihalle raken­ne­taan parhail­laan eläin­kotia jota tulee asutta­maan loppu­ke­sästä lampaita ja vuohia. Etsin­nässä on myös viikon­lop­puna saapu­valle ponille lajito­veri talliin. Selkie Green Care ‑maatilan avajaisia päästään viettä­mään loppu­ke­sästä.
– Menee toden­nä­köi­sesti vuoden 2020 elokuun puolelle, kun pääsemme pitämään viral­lisia avajaisia. Toki tänne saa tulla tutus­tu­maan aiemminkin, Green Care ‑yrittäjä Annariitta Hieta­harju kertoo.

Hieta­harjut ovat työsken­nel­leet eläinten ja nuorten parissa ennenkin. Perheen isä, Kari Hieta­harju aloitti Piispalan luonto‑, liikunta‑, ja nuori­so­mat­kai­lu­kes­kuksen johta­jana vuonna 1992. Myös perheen äiti Annariitta Hieta­harju työsken­teli Piispa­lassa syksyyn 2019 asti. Perhey­ri­tyk­sessä mukana oleva tytär Ilona Hieta­harju, 25, on ammatil­taan eläin­ten­hoi­taja. Hän on käynyt Green Care ‑pilot­ti­kou­lu­tuksen Jyväs­kylän ammattikorkeakoulussa.

Ajatus oman Green Care ‑maatilan perus­ta­mi­sesta on kytenyt pitkään. Vanhaa sukutilaa on restau­roitu ja uusia tiloja raken­nettu jo 14 vuoden ajan. Tänä kesänä haaveesta tulee vihdoin totta, ja vuosien työ palkitaan.

Elokuussa 2020 Kontio­lah­della avataan ekolo­gisia arvoja ajava matkailu- ja hyvin­voin­tiy­ritys, joka tarjoaa luonto- ja eläina­vus­teisia hyvin­voin­ti­pa­ket­teja.
– Green Care ‑konsepti on lyhykäi­syy­des­sään hyvin­vointia luonnosta ja eläimistä, Annariitta Hieta­harju summaa.

1800-luvun tunnelmaa on saatu säily­tettyä Hieta­har­jujen kodissa konser­voi­malla vanhoja seinä­hir­siin maalat­tuja kuvioita. Seiniin on maalattu kuvioita aikana, jolloin tapetit eivät olleet vielä Suomessa yleistyneet.

Yhteys­tiedot:
Selkie Green Care Oy
Selkientie 27 B, 81235 Lehtoi
puh. 040 765 8538
Facebook ‑sivut

Blogi on julkaistu alunperin www.kontiolahti.fi sivus­tolla 12.6.2020. Kirjoit­taja ja kuvat Katri Penttinen