Categories
Yleinen

Maastopyöräilyyn Suomen parhaat reitit!

Kontiolahden hyvin hoidetut ja monipuoliset polkuverkostot tarjoilevat kaikentasoisille polkijoille sopivia reittejä. Kaikkiaan Kontiolahden alueella on useiden kymmenien kilometrin mittaiset polut Jaamankankaalla ja lähialueilla. Tämä artikkeli kertoo lukijalle Kontiolahden alueen maastopyöräilyn mahdollisuuksista. 

Yhdyspolkuna toimii Joensuun ja Kontiolahden alueella kulkeva, yli 60 kilometrin mittainen Jaama Trail, jota kautta päästään myös Liperin kinttupoluille sekä sujahdetaan helposti kesälle 2021 avattuun Pärnä Bike Park alamäkipyöräilykeskukseen. Kaikkien näiden polkujen yhteispituus lähentelee 200 kilometriä, joten Joensuun seudun maastopyöräilyverkosto on Suomen parhaimmistoa! 

Jaamankankaan tasaiset polut sopivat hyvin maastopyöräilyyn.

Lähtö ampumahiihtostadionilta 

Lähtöpaikkana maastopyöräretkelle toimii luontevasti Kontiolahden ampumahiihtokeskus, josta saa myös vuokrattua sähköavusteisia maastopyöriä ja fatbike-pyöriä. Kontiolahti Outdoor tarjoaa alueella myös ohjattuja ulkoaktiviteetteja sekä kokouspalvelut. Matkan päätepisteenä se on myös loistava, sillä alueella on käytössä muun muassa pyöränpesupisteen ja pukuhuoneet. 

Ampumahiihtokeskuksen pihasta päästään kiinni Jaamankankaan polkuverkostoon.  Metsäautoteitä, merkkaamattomia reittejä ja hieman omatoimista suunnittelua käyttäen voidaan suunnata myös vaikkapa Paiholaan tai Jakokoskelle. Merkatuista reiteistä alueella kulkevat Kontioniemi Trail 9 km, Stadium Trail 8,5 km, Salpalinja Trail 5 km ja Välilampi Trail 13,5 km. Jokainen näistä on hieman erilainen profiililtaan ja vaativuudeltaan, mutta varsinkin Stadium Trail ja Salpalinja Trail soveltuvat helppoina reitteinä kaikille. 

Jaamankaan maastoista riittää reittejä monentasoisille pyöräilijöille.

Pyöräilyn riemua tasaisilla maastoilla 

Pyöräretkemme suuntautuu tällä kertaa yhdistelmänä pitkin Stadium Trailia, Välilampi Trailia sekä Salpalinja Trailia. Tavoitteena on polkea noin 1,5 tuntia ja 20 kilometriä. Nappaamme stadionilta fatbiken ja maastopyörät alle ja lähdemme myötäpäivään pitkin Stadium Trailia. Polku kulkee alkuun pitkin Jaamankankaan tasaisia mäntykankaita. Alueella on mielenkiintoinen historia liittyen tervanpolttoon. Kontiolahti-kirkonkylä -kirjassa on kerrottu aiheesta tarkemmin ja alueen tervahautoja on kartoitettu muun muassa Pohjois-Karjalan maakuntaliiton ja Pohjois-Karjalan museon toimesta. 

Taskisentien kohdalla tullaan Salpalinja Trailille, ja seuraa ensimmäinen pysähdys Salpalinjan muistomerkkitaulun ja konekiväärikuvun kohdalla. Alueella on myös suunnitteilla uusi, esteetön luontopolku, jonka yhtenä uutena kohteena on jatkosodan aikaisen harhautuskaupungin alue keskellä Jaamankangasta.  Pyöräilyn lomassa on siis mahdollista tutustua myös sotahistoriaan!

Seuraavaksi suuntaamme Välilampi Trailin ja Jaama Trailin yhdyspolkua läpi panssarikaivantojen, mäntykankaiden, hakkuuaukeiden ja taimikoiden Välilampien laavulle, joka sijaitsee jääkauden muotoilevan harjualueen pohjalle muodostuneen lammen rannalla. Maasto on tällä alueella hieman haastavampaa juuri harjujen takia. Välilammen laavu on myös suosittu taukopaikka retkeilijöiden ja vaeltajien keskuudessa. 

Rannan kautta takaisin stadionille

Laavulta kurvaamme pitkin Välilampi Trailia ja Jaama Trailia kohti Höytiäisen rantamaisemia. Maasto on täällä yhdistelmä tasaista kangasta sekä vaihtelevia harjuja. Lähempänä Höytiäisen rantaa nähdään myös järvenlaskun myötä paljastunutta vanhaa järvenrantaviivaa, joka täällä on todella jyrkkäreunaista ja pohja karun kivikkoista. Tästä parhaan käsityksen saa, kun laskeudutaan Salpalinja Traililta Hirvirannan uimarannalle. 

Uimarannalla on nuotiopaikka ja todella hyvä hiekkaranta kesäiseen vilvoitteluun. Lisäksi paikalla on mielenkiintoinen historia, sillä sota-aikaan alueella ovat toimineet sekä suomalaiset että saksalaiset huoltolento-osastot. Näistä Suomen ilmavoimien alaiset lento-osastot Malinen, Räty ja Jauri tekivät avovesikausilla 1941-44 alueelta käsin kaukopartioiden lentokuljetuksia. Kontiolahden kunta ja Kontiolahden reserviläiset ovat pystyttäneet alueelle muistomerkin kesällä 2021. 

Muistomerkki ja infotaulu sijaitseva Hirvirannan uimarannalla
Muistomerkin ovat pystyttäneet Kontiolahden Reserviläiset ja kunta. Muistomerkin kivi on Salpalinjasta.

Hirvirannasta on enää parin kilometrin matka takaisin ampumahiihtostadionille. Matkalla voi pistäytyä legendaarisen Seinänousun päällä ihastelemassa auringonlaskua ja nauttimassa retkieväitä tulipaikalla. Ja jos intoa vielä riittää, tästä voisi jatkaa vielä Kontioniemen lenkille, mutta meille noin 20 kilometrin mittainen polkaisu on tällä kertaa riittävä.

Aurinkoisena kesäpäivänä tehty pyöräretki vaihtelevissa metsämaisemissa virkistää mieltä ja rasittaa kehoa juuri sopivasti! 

Lähtöpaikan osoite:

Kontiolahden ampumahiihtostadion, Napakympintie 24, 81100 Kontiolahti. 

Lisätietoa alueesta ja palveluista: www.kontiolahtibiathlon.com