Maasto­pyö­räi­lyyn Suomen parhaat reitit!

Kontio­lahden hyvin hoidetut ja monipuo­liset polku­ver­kostot tarjoi­levat kaiken­ta­soi­sille polki­joille sopivia reittejä. Kaikkiaan Kontio­lahden alueella on useiden kymme­nien kilometrin mittaiset polut Jaaman­kan­kaalla ja lähia­lueilla. Tämä artik­keli kertoo lukijalle Kontio­lahden alueen maasto­pyö­räilyn mahdollisuuksista. 

Yhdys­pol­kuna toimii Joensuun ja Kontio­lahden alueella kulkeva, yli 60 kilometrin mittainen Jaama Trail, jota kautta päästään myös Liperin kinttu­po­luille sekä sujah­de­taan helposti kesälle 2021 avattuun Pärnä Bike Park alamä­ki­pyö­räi­ly­kes­kuk­seen. Kaikkien näiden polkujen yhteis­pi­tuus lähen­telee 200 kilometriä, joten Joensuun seudun maasto­pyö­räi­ly­ver­kosto on Suomen parhaimmistoa! 

Jaaman­kan­kaan tasaiset polut sopivat hyvin maastopyöräilyyn.

Lähtö ampuma­hiih­tos­ta­dio­nilta 

Lähtö­paik­kana maasto­pyö­rä­ret­kelle toimii luonte­vasti Kontio­lahden ampuma­hiih­to­keskus, josta saa myös vuokrattua sähkö­avus­teisia maasto­pyöriä ja fatbike-pyöriä. Kontio­lahti Outdoor tarjoaa alueella myös ohjat­tuja ulkoak­ti­vi­teet­teja sekä kokous­pal­velut. Matkan pääte­pis­teenä se on myös loistava, sillä alueella on käytössä muun muassa pyörän­pe­su­pis­teen ja pukuhuoneet. 

Ampuma­hiih­to­kes­kuksen pihasta päästään kiinni Jaaman­kan­kaan polku­ver­kos­toon.  Metsä­au­to­teitä, merkkaa­mat­tomia reittejä ja hieman omatoi­mista suunnit­telua käyttäen voidaan suunnata myös vaikkapa Paiho­laan tai Jakokos­kelle. Merka­tuista reiteistä alueella kulkevat Kontio­niemi Trail 9 km, Stadium Trail 8,5 km, Salpa­linja Trail 5 km ja Välilampi Trail 13,5 km. Jokainen näistä on hieman erilainen profii­lil­taan ja vaati­vuu­del­taan, mutta varsinkin Stadium Trail ja Salpa­linja Trail sovel­tuvat helppoina reitteinä kaikille. 

Jaaman­kaan maastoista riittää reittejä monen­ta­soi­sille pyöräilijöille. 

Pyöräilyn riemua tasai­silla maastoilla 

Pyörä­ret­kemme suuntautuu tällä kertaa yhdis­tel­mänä pitkin Stadium Trailia, Välilampi Trailia sekä Salpa­linja Trailia. Tavoit­teena on polkea noin 1,5 tuntia ja 20 kilometriä. Nappaamme stadio­nilta fatbiken ja maasto­pyörät alle ja lähdemme myötä­päi­vään pitkin Stadium Trailia. Polku kulkee alkuun pitkin Jaaman­kan­kaan tasaisia mänty­kan­kaita. Alueella on mielen­kiin­toinen historia liittyen tervan­polt­toon. Kontio­lahti-kirkon­kylä ‑kirjassa on kerrottu aiheesta tarkemmin ja alueen terva­hau­toja on kartoi­tettu muun muassa Pohjois-Karjalan maakun­ta­liiton ja Pohjois-Karjalan museon toimesta. 

Taski­sen­tien kohdalla tullaan Salpa­linja Trailille, ja seuraa ensim­mäinen pysähdys Salpa­linjan muisto­merk­ki­taulun ja koneki­vää­ri­kuvun kohdalla. Alueella on myös suunnit­teilla uusi, esteetön luonto­polku, jonka yhtenä uutena kohteena on jatko­sodan aikaisen harhau­tus­kau­pungin alue keskellä Jaaman­kan­gasta.  Pyöräilyn lomassa on siis mahdol­lista tutustua myös sotahistoriaan!

Seuraa­vaksi suuntaamme Välilampi Trailin ja Jaama Trailin yhdys­polkua läpi panssa­ri­kai­van­tojen, mänty­kan­kaiden, hakkuu­au­keiden ja taimi­koiden Välilam­pien laavulle, joka sijaitsee jääkauden muotoi­levan harjua­lueen pohjalle muodos­tu­neen lammen rannalla. Maasto on tällä alueella hieman haasta­vampaa juuri harjujen takia. Välilammen laavu on myös suosittu tauko­paikka retkei­li­jöiden ja vaelta­jien keskuudessa. 

Rannan kautta takaisin stadionille

Laavulta kurvaamme pitkin Välilampi Trailia ja Jaama Trailia kohti Höytiäisen ranta­mai­semia. Maasto on täällä yhdis­telmä tasaista kangasta sekä vaihte­levia harjuja. Lähem­pänä Höytiäisen rantaa nähdään myös järven­laskun myötä paljas­tu­nutta vanhaa järven­ran­ta­viivaa, joka täällä on todella jyrkkä­reu­naista ja pohja karun kivik­koista. Tästä parhaan käsityksen saa, kun laskeu­du­taan Salpa­linja Traililta Hirvi­rannan uimarannalle. 

Uimaran­nalla on nuotio­paikka ja todella hyvä hiekka­ranta kesäi­seen vilvoit­te­luun. Lisäksi paikalla on mielen­kiin­toinen historia, sillä sota-aikaan alueella ovat toimi­neet sekä suoma­laiset että saksa­laiset huolto­lento-osastot. Näistä Suomen ilmavoi­mien alaiset lento-osastot Malinen, Räty ja Jauri tekivät avove­si­kausilla 1941–44 alueelta käsin kauko­par­tioiden lento­kul­je­tuksia. Kontio­lahden kunta ja Kontio­lahden reser­vi­läiset ovat pystyt­tä­neet alueelle muisto­merkin kesällä 2021. 

Muisto­merkki ja infotaulu sijait­seva Hirvi­rannan uimarannalla
Muisto­merkin ovat pystyt­tä­neet Kontio­lahden Reser­vi­läiset ja kunta. Muisto­merkin kivi on Salpalinjasta. 

Hirvi­ran­nasta on enää parin kilometrin matka takaisin ampuma­hiih­tos­ta­dio­nille. Matkalla voi pistäytyä legen­daa­risen Seinä­nousun päällä ihaste­le­massa aurin­gon­laskua ja nautti­massa retkie­väitä tulipai­kalla. Ja jos intoa vielä riittää, tästä voisi jatkaa vielä Kontio­niemen lenkille, mutta meille noin 20 kilometrin mittainen polkaisu on tällä kertaa riittävä. 

Aurin­koi­sena kesäpäi­vänä tehty pyörä­retki vaihte­le­vissa metsä­mai­se­missa virkistää mieltä ja rasittaa kehoa juuri sopivasti! 

Lähtö­paikan osoite: 

Kontio­lahden ampuma­hiih­tos­ta­dion, Napakym­pintie 24, 81100 Kontiolahti. 

Lisätietoa alueesta ja palve­luista: www.kontiolahtibiathlon.com