Kontio­lahden kesä kutsuu matkailijoita

Kontio­lahden matkai­lu­kesä vuosi­mallia 2022 näyttää jälleen vilkkaalta. Useat matkai­lu­toi­mi­jamme ovat varus­tau­tu­neet kesään laajen­ta­malla palve­lui­taan sekä raken­ta­malla uutta. Perin­teiset kesäta­pah­tumat kutsuvat ja uusia juttu­jakin on tapah­tu­ma­ka­len­te­riin ilmaan­tunut. Tämä blogi­teksti esittelee läpileik­kauksen Kontio­lahden matkai­lu­koh­tei­siin ja ‑tapah­tu­miin. 

Tapah­tu­mien kesä

Kontio­lahti herää eloon kesällä, kun lukuisat kesäta­pah­tumat alkavat kesäkuun alussa. Tänä vuonna perin­teisten Navet­ta­kon­sert­tien sarja käynnistyi 1. kesäkuuta Kotiseu­tu­kes­kuk­sessa pidetyllä Liisa Matveisen ja Tellu Turkan yhteis­kon­ser­tilla. Navet­ta­kon­sert­teja on tarjolla keski­viik­koisin heinä­kuun loppu­puo­lelle saakka. 

Perin­teisten tapah­tu­mien joukkoon on vakiin­nut­tanut paikkansa myös Kontio­lahden satamassa maanantai-iltapäi­visin järjes­tet­tävä Satama­kirppis. Kaikille avoin ja maksuton tapah­tuma kokoaa yhteen kirppa­ri­toi­min­nasta kiinnos­tu­neet kesävie­raat ja kuntalaiset. 

Hieman suurem­piakin tapah­tumia on ohjel­massa ja erityi­sesti ampuma­hiih­tos­ta­dionin alueella tapahtuu. Viidettä kertaa järjes­tet­tävä seikkai­lu­ta­pah­tuma Sisu-Seikkailu on ottanut paikkansa kesäkuun ensim­mäi­seltä viikon­lo­pulta ja lähtö­paik­kana on edellis­vuoden tyyliin ampuma­hiih­tos­ta­dion, joka tarjo­aakin erinomaiset mahdol­li­suudet pienem­pien ja suurem­pien tapah­tu­mien järjes­tä­mi­seen ympäri vuoden. 

Kuntoi­li­joille tekemistä on järjes­tetty 11.–12. kesäkuuta, kun Jaama Run ja Jaama MTB-tapah­tumat ovat vuorossa. Niin ikään ampuma­hiih­tos­ta­dio­nilla järjes­te­tään 17.–19.kesäkuuta Karjalan Erämessut, jonne odote­taan useita tuhansia vieraita ja kymmeniä näytteilleasettajia.

Matka­park­keja ja majoitusta

Kontio­lah­delle on viimeisen vuoden aikana ilmaan­tunut useita uusia majoi­tus­toi­mi­joita ja matka­park­keja. Kontio­lomat Oy Kontio­niemen vanhalla koululla majoittaa asiak­kaita tilavissa huoneis­toissa. Lisäksi tarjolla on 12-paikkainen matka­parkki, johon karavaa­narit pääsevät majoit­tu­maan kätevästi luonto- ja liikun­ta­reit­tien lähei­syy­teen. Kontio­lo­milla on myös tasokas ravin­tola ja karaoke soi usein iltaisin. Kannattaa samalla piipahtaa naapu­ri­ton­tilla Wanhan Mestan Museossa ihmet­te­le­mässä sotahis­to­riaan ja vanhaan kyläkaup­paan sekä huolta­mo­toi­min­taan liittyvää esineistöä. 

Kontio­rannan alueella toimii myös muutamia muita mielen­kiin­toisia majoi­tus­koh­teita. Vanhan varus­kunta-alueen kakkos­ka­sar­missa sijaitsee Vaara Sport, joka tarjoaa asiak­kaille ryhmä­ma­joi­tusta ja leiri­pal­ve­luita. Samoissa tiloissa toimii Power­Feel, jonka palvelut ovat hierontaa ja onpa raken­nuk­sessa pieni kunto­sa­likin asiak­kaiden käyttöön. 

Höytiäisen ranta­mai­se­miin on myös avattu syksyllä 2021 pieni matka­parkki, jota ylläpitää Höytiäisen Helmi. Alueella voi järjestää myös tapah­tumia ja kesälei­rejä. Höytiäisen Helmen mökit ovat vuokrat­ta­vissa AirBnB:n kautta ja alueelle on valmis­tu­massa myös uusi sauna kokous­ti­loilla kesän 2022 aikana.

Play Kontio­lahti Kuva: Johanna Kokkola

Matka­parkki on raken­teilla myös Paiho­laan Pielis­joen kaunii­siin ranta­mai­se­miin. Raken­nus­työt ovat käynnissä ja matka­parkki avautuu kesän aikana. Paiholan monipuo­liset palvelut koostuvat kesäkah­vi­lasta, frisbee­gol­fra­dasta, luonto­po­lusta sekä huoneistomajoituksesta. 

Kokonaan oma lukunsa on Kontio­lahden Puulaakso, jonka ensim­mäiset askeleet on otettu kevään ja kesän 2022 aikana. Paikal­liset yrittäjät ovat koonneet yhteen verkoston, jonka tavoit­teena on Kontio­rannan vanhan varus­kunta-alueen valjas­ta­minen entistä monipuo­li­sem­paan matkai­lu­käyt­töön. Konsep­tissa hyödyn­ne­tään puura­ken­ta­mista ja suoma­laista muotoilua. Projekti ja raken­tu­minen käynnistyy kesän 2022 aikana.

Ohjel­ma­pal­ve­luita

Ohjel­ma­pal­ve­luiden tarjonta on niin ikään kehit­tynyt viimeisen parin vuoden aikana. Ampuma­hiih­tos­ta­dio­nilta käsin toimiva Kontio­lahti Outdoor kehittää kokoajan uutta ja viimei­simpiä avauksia ovat tiimi­pe­da­go­giset, toimin­nal­liset aktivi­teetit työyh­tei­söille ja tyhy-porukoille. Matkai­lijaa kiinnos­tavia juttuja voisivat puoles­taan olla viikko-ohjelman aktivi­teetit sekä kalus­to­vuo­kraus. Kontio­lahti Outdoorin valikoi­masta löytyy fatbi­keja, maasto­pyöriä ja sähkö­pyöriä sekä alueelta näiden huoltoon ja pesuun liittyviä palve­luita. Kannattaa siis aloittaa maasto­pyö­rä­retki Kontion­po­luilla tai Kolin­po­lulla täältä!

Play Kontio­lahti Kuva: Johanna Kokkola

Suomen johtava eräste­lyyn ja selviy­ty­mi­seen liitty­vien ohjel­ma­pal­ve­luiden tuottaja Karu Survival tarjoaa jälleen monipuo­lisen kattauksen ruokai­luun, melontaa ja muuhun aktivi­teet­ti­toi­min­taan liittyviä palve­luita. Tarjolla on alueella esimer­kiksi nokikok­ki­kurs­seja sekä melontaa erilai­silla vesistöillä.

Play Kontio­lahti Kuva: Johanna Kokkola

Luonto kutsuu!

Kontio­lahden ehdoton vahvuus on luonto. Alueella riittää lukuisia mielen­kiin­toisia kohteita omatoi­mi­selle matkai­li­jalle. Esimer­kiksi Kolva­na­nuuron rotko­laakso, Kolin Herajärven kierroksen varrella sijait­seva Ryläys ja sen kivipu­tous, Kolin­polun luonnon kauniit maisemat ja Kontion­pol­kujen monipuo­liset verkostot kutsuvat seikkailijoita! 

Hienoja paikkoja tulis­te­luun ja ruoan­lait­toon löytyy esimer­kiksi Häikän­nie­mestä, Hirvi­rannan uimaran­nalta ja Viere­vän­nie­meltä, joissa kaikissa on nuotio­paikka. Uimaran­toja on edellä mainit­tujen kohteiden lisäksi lukuisia, joista mukavimmat lapsi­per­heille sovel­tuvat kohteet ovat Valkea­lampi Kuurnan alueella ja Kontio­rannan uimaranta.

Play Kontio­lahti Kuva: Johanna Kokkola

Monipuo­linen Kontiolahti

Kuten tämän blogi­teksti osoittaa, kesä Kontio­lah­della on monipuo­linen ja vilkas. Lisäksi lukuisat kesäkah­vilat ja kylien tapah­tumat tuovat väriä kesäämme. Olemme koonneet matkai­lusi­vus­tol­lemme kohde-esitte­lyitä. Tämän matkai­lu­blogin kautta julkai­semme viikoit­tain esitte­lyitä erilai­sista kohteista. Matkai­lue­site vuodelle 2022 on myös päivi­tetty ja toimi­tettu kaikkiin majoi­tus­yri­tyk­siimme. Terve­tuloa viihty­mään ja seikkai­le­maan Kontiolahdelle!

Play Kontio­lahti Kuva: Johanna Kokkola

Teksti: Jarkko Peiponen

Linkkejä

Kaikki Kontio­lahden matkai­lu­koh­teet netissä: https://playkontiolahti.fi/

Vuoden 2022 matkai­lue­site: https://tinyurl.com/492mwkdx 

Kunnan tapah­tu­ma­ka­len­teri: https://tinyurl.com/bdzzhyru 

Karu Survi­valin tapah­tu­ma­ka­len­teri: https://www.facebook.com/karusurvival/events 

Kontio­lahti Outdoorin ohjelm­pal­velut: https://kontiolahtibiathlon.com/kontiolahti-outdoor/kauppa