Categories
Yleinen

Kontiolahden kesä kutsuu matkailijoita

Kontiolahden matkailukesä vuosimallia 2022 näyttää jälleen vilkkaalta. Useat matkailutoimijamme ovat varustautuneet kesään laajentamalla palveluitaan sekä rakentamalla uutta. Perinteiset kesätapahtumat kutsuvat ja uusia juttujakin on tapahtumakalenteriin ilmaantunut. Tämä blogiteksti esittelee läpileikkauksen Kontiolahden matkailukohteisiin ja -tapahtumiin. 

Tapahtumien kesä

Kontiolahti herää eloon kesällä, kun lukuisat kesätapahtumat alkavat kesäkuun alussa. Tänä vuonna perinteisten Navettakonserttien sarja käynnistyi 1. kesäkuuta Kotiseutukeskuksessa pidetyllä Liisa Matveisen ja Tellu Turkan yhteiskonsertilla. Navettakonsertteja on tarjolla keskiviikkoisin heinäkuun loppupuolelle saakka. 

Perinteisten tapahtumien joukkoon on vakiinnuttanut paikkansa myös Kontiolahden satamassa maanantai-iltapäivisin järjestettävä Satamakirppis. Kaikille avoin ja maksuton tapahtuma kokoaa yhteen kirpparitoiminnasta kiinnostuneet kesävieraat ja kuntalaiset. 

Hieman suurempiakin tapahtumia on ohjelmassa ja erityisesti ampumahiihtostadionin alueella tapahtuu. Viidettä kertaa järjestettävä seikkailutapahtuma Sisu-Seikkailu on ottanut paikkansa kesäkuun ensimmäiseltä viikonlopulta ja lähtöpaikkana on edellisvuoden tyyliin ampumahiihtostadion, joka tarjoaakin erinomaiset mahdollisuudet pienempien ja suurempien tapahtumien järjestämiseen ympäri vuoden. 

Kuntoilijoille tekemistä on järjestetty 11.-12. kesäkuuta, kun Jaama Run ja Jaama MTB-tapahtumat ovat vuorossa. Niin ikään ampumahiihtostadionilla järjestetään 17.–19.kesäkuuta Karjalan Erämessut, jonne odotetaan useita tuhansia vieraita ja kymmeniä näytteilleasettajia.

Matkaparkkeja ja majoitusta

Kontiolahdelle on viimeisen vuoden aikana ilmaantunut useita uusia majoitustoimijoita ja matkaparkkeja. Kontiolomat Oy Kontioniemen vanhalla koululla majoittaa asiakkaita tilavissa huoneistoissa. Lisäksi tarjolla on 12-paikkainen matkaparkki, johon karavaanarit pääsevät majoittumaan kätevästi luonto- ja liikuntareittien läheisyyteen. Kontiolomilla on myös tasokas ravintola ja karaoke soi usein iltaisin. Kannattaa samalla piipahtaa naapuritontilla Wanhan Mestan Museossa ihmettelemässä sotahistoriaan ja vanhaan kyläkauppaan sekä huoltamotoimintaan liittyvää esineistöä. 

Kontiorannan alueella toimii myös muutamia muita mielenkiintoisia majoituskohteita. Vanhan varuskunta-alueen kakkoskasarmissa sijaitsee Vaara Sport, joka tarjoaa asiakkaille ryhmämajoitusta ja leiripalveluita. Samoissa tiloissa toimii PowerFeel, jonka palvelut ovat hierontaa ja onpa rakennuksessa pieni kuntosalikin asiakkaiden käyttöön. 

Höytiäisen rantamaisemiin on myös avattu syksyllä 2021 pieni matkaparkki, jota ylläpitää Höytiäisen Helmi. Alueella voi järjestää myös tapahtumia ja kesäleirejä. Höytiäisen Helmen mökit ovat vuokrattavissa AirBnB:n kautta ja alueelle on valmistumassa myös uusi sauna kokoustiloilla kesän 2022 aikana.

Play Kontiolahti Kuva: Johanna Kokkola

Matkaparkki on rakenteilla myös Paiholaan Pielisjoen kauniisiin rantamaisemiin. Rakennustyöt ovat käynnissä ja matkaparkki avautuu kesän aikana. Paiholan monipuoliset palvelut koostuvat kesäkahvilasta, frisbeegolfradasta, luontopolusta sekä huoneistomajoituksesta. 

Kokonaan oma lukunsa on Kontiolahden Puulaakso, jonka ensimmäiset askeleet on otettu kevään ja kesän 2022 aikana. Paikalliset yrittäjät ovat koonneet yhteen verkoston, jonka tavoitteena on Kontiorannan vanhan varuskunta-alueen valjastaminen entistä monipuolisempaan matkailukäyttöön. Konseptissa hyödynnetään puurakentamista ja suomalaista muotoilua. Projekti ja rakentuminen käynnistyy kesän 2022 aikana.

Ohjelmapalveluita

Ohjelmapalveluiden tarjonta on niin ikään kehittynyt viimeisen parin vuoden aikana. Ampumahiihtostadionilta käsin toimiva Kontiolahti Outdoor kehittää kokoajan uutta ja viimeisimpiä avauksia ovat tiimipedagogiset, toiminnalliset aktiviteetit työyhteisöille ja tyhy-porukoille. Matkailijaa kiinnostavia juttuja voisivat puolestaan olla viikko-ohjelman aktiviteetit sekä kalustovuokraus. Kontiolahti Outdoorin valikoimasta löytyy fatbikeja, maastopyöriä ja sähköpyöriä sekä alueelta näiden huoltoon ja pesuun liittyviä palveluita. Kannattaa siis aloittaa maastopyöräretki Kontionpoluilla tai Kolinpolulla täältä!

Play Kontiolahti Kuva: Johanna Kokkola

Suomen johtava erästelyyn ja selviytymiseen liittyvien ohjelmapalveluiden tuottaja Karu Survival tarjoaa jälleen monipuolisen kattauksen ruokailuun, melontaa ja muuhun aktiviteettitoimintaan liittyviä palveluita. Tarjolla on alueella esimerkiksi nokikokkikursseja sekä melontaa erilaisilla vesistöillä.

Play Kontiolahti Kuva: Johanna Kokkola

Luonto kutsuu!

Kontiolahden ehdoton vahvuus on luonto. Alueella riittää lukuisia mielenkiintoisia kohteita omatoimiselle matkailijalle. Esimerkiksi Kolvananuuron rotkolaakso, Kolin Herajärven kierroksen varrella sijaitseva Ryläys ja sen kiviputous, Kolinpolun luonnon kauniit maisemat ja Kontionpolkujen monipuoliset verkostot kutsuvat seikkailijoita! 

Hienoja paikkoja tulisteluun ja ruoanlaittoon löytyy esimerkiksi Häikänniemestä, Hirvirannan uimarannalta ja Vierevänniemeltä, joissa kaikissa on nuotiopaikka. Uimarantoja on edellä mainittujen kohteiden lisäksi lukuisia, joista mukavimmat lapsiperheille soveltuvat kohteet ovat Valkealampi Kuurnan alueella ja Kontiorannan uimaranta.

Play Kontiolahti Kuva: Johanna Kokkola

Monipuolinen Kontiolahti

Kuten tämän blogiteksti osoittaa, kesä Kontiolahdella on monipuolinen ja vilkas. Lisäksi lukuisat kesäkahvilat ja kylien tapahtumat tuovat väriä kesäämme. Olemme koonneet matkailusivustollemme kohde-esittelyitä. Tämän matkailublogin kautta julkaisemme viikoittain esittelyitä erilaisista kohteista. Matkailuesite vuodelle 2022 on myös päivitetty ja toimitettu kaikkiin majoitusyrityksiimme. Tervetuloa viihtymään ja seikkailemaan Kontiolahdelle!

Play Kontiolahti Kuva: Johanna Kokkola

Teksti: Jarkko Peiponen

Linkkejä

Kaikki Kontiolahden matkailukohteet netissä: https://playkontiolahti.fi/

Vuoden 2022 matkailuesite: https://tinyurl.com/492mwkdx 

Kunnan tapahtumakalenteri: https://tinyurl.com/bdzzhyru 

Karu Survivalin tapahtumakalenteri: https://www.facebook.com/karusurvival/events 

Kontiolahti Outdoorin ohjelmpalvelut: https://kontiolahtibiathlon.com/kontiolahti-outdoor/kauppa