Vauhtia ja vaaral­lisia tilan­teita Musta­vaara Bike Parkissa

Alkusyksyn iltapäivä näyttää kirkkaalta ja lämpö­tila on reilusti kymmenen yläpuo­lella. Hiukan tuulee, mutta se ei tässä tapauk­sessa haittaa, nimit­täin olemme matkalla kohti Musta­vaaran rinteitä ja menossa alamä­ki­pyö­räi­le­mään! Musta­vaaran lasket­te­lu­rin­teet Kontio­lah­della ovat myös kesäai­kaan käytössä alamä­ki­pyö­räi­lylle. Paikan yrittäjä pitää hissejä auki kahdesti viikossa Joensuun Pyöräi­lijät Ry:n jäsenille, jotta alamä­ki­pyö­räi­lijät pääsevät takaisin huipulle laskeak­seen alas rinteillä olevien reittien kautta.

Kuva: Rapa roiskuu kun vauhtia on!

Alamä­ki­pyö­räily on maail­malla todella suosittu laji ja sen eri kilpai­lu­muo­toja harras­te­taan hiihto­kes­kuk­sissa talvi­kauden ulkopuo­lella. Verrat­tuna poluilla tapah­tu­vaan maasto­pyö­räi­lyyn alamä­ki­pyö­räily vaatii jo hiukan enemmän harras­tu­nei­suutta ja ihan omanlai­siaan varus­teita. Alamä­ki­pyö­räilyn muodoista Enduro ‑lajissa ajetaan luonnon­mu­kaisia reittejä, ja Downhill ‑lajissa (DH) ajetaan rinnettä alas täydellä vauhdilla.

Kuva: Alamä­ki­reitin maasto-osuutta Mustavaaralla

Saavumme paikan päälle, jonne meidät ystäväl­li­sesti ottaa vastaan paikan yrittäjä Joni Kakkonen. Yrittäjä kertoo, että Musta­vaara bike parkiin on tehty useita Enduro-reittejä alamä­ki­pyö­räi­li­jöitä varten. Musta­vaa­ralla on jo järjes­tetty useita alamä­ki­pyö­räi­ly­ta­pah­tumia, kuten muun muassa Funduro Cupin osakil­pailu heinä­kuussa 2021.

Seuraavaa sesonkia varten on tulossa myös kalustoa vuokralle. Laji vaatii varus­teilta erityi­sesti siihen tehdyn pyörän, mootto­ri­pyö­räi­lyssä käytet­tävää kypärää muistut­tavan kypärän ja muut suoja­va­rus­teet. DH-pyöräi­lijä muistut­taakin aikalailla mootto­ri­pyö­räi­lijää enduro­va­rus­teissa. Tähän ja muihin lajeihin voi tutustua paikal­lisen pyöräi­ly­seuran kautta.

Kuva: Vauhti alamäessä kiihtyy niin, että kuvaaja ei meinaa pysyä mukana.

Pääsemme Kontion­loikan yritys­neu­vojan, Juha Ahokkaan kanssa kokei­le­maan lajia Joensuun Pyöräi­li­jöiden ystäväl­li­sellä avustuk­sella, saimme nimit­täin lainata erikois­va­rus­teet tarkoi­tusta varten. Hissit eivät pyöri tänä päivänä, joten kapuamme ylös jalka­voimin. Hiki tulee jo, vaikka ei ehditty edes aloittaa! Melkein unohdun katse­le­maan maisemia, kun Juha jo pyyhältää ohi merkattua reittiä. –Saitko kuvan, Juha kysyy hengäs­ty­neenä. –Otappa uuves­taan, otan vielä videon, naures­kelen ja räpellän kameraa samalla kun Juha huokaa ja työntelee pyöräänsä ylärin­tee­seen päin.

Katso lisää Joensuun Pyöräi­li­jöiden sivulta www.joenspy.fi