Categories
Yleinen

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita Mustavaara Bike Parkissa

Alkusyksyn iltapäivä näyttää kirkkaalta ja lämpötila on reilusti kymmenen yläpuolella. Hiukan tuulee, mutta se ei tässä tapauksessa haittaa, nimittäin olemme matkalla kohti Mustavaaran rinteitä ja menossa alamäkipyöräilemään! Mustavaaran laskettelurinteet Kontiolahdella ovat myös kesäaikaan käytössä alamäkipyöräilylle. Paikan yrittäjä pitää hissejä auki kahdesti viikossa Joensuun Pyöräilijät Ry:n jäsenille, jotta alamäkipyöräilijät pääsevät takaisin huipulle laskeakseen alas rinteillä olevien reittien kautta.

Kuva: Rapa roiskuu kun vauhtia on!

Alamäkipyöräily on maailmalla todella suosittu laji ja sen eri kilpailumuotoja harrastetaan hiihtokeskuksissa talvikauden ulkopuolella. Verrattuna poluilla tapahtuvaan maastopyöräilyyn alamäkipyöräily vaatii jo hiukan enemmän harrastuneisuutta ja ihan omanlaisiaan varusteita. Alamäkipyöräilyn muodoista Enduro -lajissa ajetaan luonnonmukaisia reittejä, ja Downhill -lajissa (DH) ajetaan rinnettä alas täydellä vauhdilla.

Kuva: Alamäkireitin maasto-osuutta Mustavaaralla

Saavumme paikan päälle, jonne meidät ystävällisesti ottaa vastaan paikan yrittäjä Joni Kakkonen. Yrittäjä kertoo, että Mustavaara bike parkiin on tehty useita Enduro-reittejä alamäkipyöräilijöitä varten. Mustavaaralla on jo järjestetty useita alamäkipyöräilytapahtumia, kuten muun muassa Funduro Cupin osakilpailu heinäkuussa 2021.

Seuraavaa sesonkia varten on tulossa myös kalustoa vuokralle. Laji vaatii varusteilta erityisesti siihen tehdyn pyörän, moottoripyöräilyssä käytettävää kypärää muistuttavan kypärän ja muut suojavarusteet. DH-pyöräilijä muistuttaakin aikalailla moottoripyöräilijää endurovarusteissa. Tähän ja muihin lajeihin voi tutustua paikallisen pyöräilyseuran kautta.

Kuva: Vauhti alamäessä kiihtyy niin, että kuvaaja ei meinaa pysyä mukana.

Pääsemme Kontionloikan yritysneuvojan, Juha Ahokkaan kanssa kokeilemaan lajia Joensuun Pyöräilijöiden ystävällisellä avustuksella, saimme nimittäin lainata erikoisvarusteet tarkoitusta varten. Hissit eivät pyöri tänä päivänä, joten kapuamme ylös jalkavoimin. Hiki tulee jo, vaikka ei ehditty edes aloittaa! Melkein unohdun katselemaan maisemia, kun Juha jo pyyhältää ohi merkattua reittiä. –Saitko kuvan, Juha kysyy hengästyneenä. –Otappa uuvestaan, otan vielä videon, naureskelen ja räpellän kameraa samalla kun Juha huokaa ja työntelee pyöräänsä ylärinteeseen päin.

Katso lisää Joensuun Pyöräilijöiden sivulta www.joenspy.fi