Categories
Yleinen

Höytiäisen ympäriajo – pyörällä!

Aamulla alkaa jännittää: mitä oikein olemme tekemässä? Olemme päättäneet ajaa pyörillä Höytiäisen ympäri emmekä myöskään säästää kilometreissä. Vuonna 2023 Kontiolahti täyttää 150 vuotta, joten tästä inspiroituneena pyöräilymatkan pituudeksi on valittu 150 kilometriä. Joko arvaat, mitä ensi vuonna on luvassa?

Höytiäisen ympäriajoon on erilaisia mahdollisuuksia. Kukin voi rakentaa reitin mieleisekseen hyödyntäen polkuja, sorateitä ja asvalttia. Jätämme omasta matkasuunnitelmastamme polut pois, jotta nyt testattava reitti soveltuisi myöhemmin erilaisille pyörille. Lähdemme matkaan neljän hengen seurueella. Kukin on pakannut mukaan riittävästi juotavaa ja syötävää, myös matkan varrella on tarkoitus pysähtyä syömään.

Pyöräily alkaa Kontiolahden ampumahiihtostadionilta ja etenee myötäpäivään kiertäen. Olemme ajaneet lyhyen matkaa Napakympintiellä, kun seurueesta kuuluu ensimmäisen kerran: ”Joko ollaan perillä?”.

Seurue pysähtyy ensimmäistä kertaa haukkaamaan pientä purtavaa Höytiäisen kanavassa toimivan Puntarikosken voimalaitoksen kohdalle. Samaan aikaan muistuttelemme toinen toisillemme, että näin pitkän matkan aikana kannattaa huolehtia energiansaannista tasaiseen tahtiin.

On ensimmäisen tauon aika.

Kunnasniemen paikkeilla tie alkaa muuttua mäkiseksi, ja reidet pääsevät pikkuhiljaa töihin. Vastaavasti mukavat laskut tuovat lepoa jaloille. Tien oikealla puolella oleva pörriäispelto ehtii ilahduttaa alamäkeen viilettävän pyöräilijän, mutta kuva jää ottamatta – vauhtia ei malta katkaista jarruttamalla kesken kaiken.

Matka jatkuu Polvijärven ja Juuan puolelle

Höytiäisen vedenpinta kimaltelee aamupäivän auringossa houkuttelevasti. Lomakeskus Huhmarin rannassa vähän harmittaa, ettei uintikamppeita ole mukana. Rannalla on hyvä pöytäryhmä, jonka ääreen on kuitenkin mukava pysähtyä tauolle.

Huhmarissa on hyvä ja kaunis paikka pitää tauko.

Veden äärestä matka jatkuu kohti metsä- ja peltomaisemaa, ja lopulta Polvijärven kirkonkylälle päätyy pitkän ja loivan nousun jälkeen. Ylämäkeen polkiessa itselle motivaatiota tuo tieto siitä, että kohta pääsee lounaalle.

Lounaan nauttimisesta saa uutta virtaa jatkaa taas eteenpäin.

Teemme lounaan jälkeen lisämutkan ja ajamme Kinahmon kautta. Jos itse haluaa ajaa mahdollisimman vähän soratiellä, kannattaa lisälenkki jättää tekemättä.

Kesken ajon kannattaa pysähtyä ihastelemaan maisemia.

Urheilukello näyttää ajetuksi matkaksi noin 80 kilometriä, kun yksi seurueesta esittää kysymyksen, onko kehossa tuntemuksia. Yksi ei ainakaan myönnä, toista naurattaa ja kolmas huokaisee. Mutta kyllä: satulassa istuminen on tehnyt tehtävänsä.

Martonvaarassa on reitin kenties vauhdikkaimmat mäet. Nousen polkimille ja annan vauhdin viedä. Tämä tuo myös vaihtelua ajoasentoon, minkä merkitys korostuu tässä vaiheessa matkaa.

Seuraavaksi pyöräilijät ajavat Juukaan.

Pyöräilemme Tuopanjoen kautta kohti Rantakylää. Höytiäistä on mukava ihastella polkemisen aikana.

Vielä jaksaa!
Tiedätkö sinä, missä tämä panda sijaitsee?

Venejoen kohdilla alkaa tuntua, että tässähän todella ollaan jo voiton puolella. 

Päivä kääntyy hiljalleen iltaan ja kurvaamme pyörillä kohti Höytiäisen Helmeä. Siellä on ympäriajon aikaan käynnissä Höytiäisen kesäpäivä -tapahtuma, ja myyntipisteeltä ostetut letut antavat lisävoimaa loppurutistukseen.

Tässä vaiheessa matkaa letut maistuvat erityisen hyviltä!
Vauhti kiihtyy Varparannalla

Liekö lettujen ansiota vai kaipuuta jo takaisin lähtöpisteeseen, mutta vauhti alkaa kiihtyä. Asvaltilla ajo tuntuu hyvältä ja matka taittuu reipasta tahtia. Lopulta pääsemme Kontiolahden kirkonkylän kautta takaisin ampumahiihtostadionille. Matkalle asetettu 150 kilometrin tavoite täyttyy: kokonaisuudessaan matka on 156,6 kilometriä. Innostus täyttää mielen!

Illalla pyöräseurue palaa takaisin Kontiolahden ampumahiihtostadioniolle.

Nyt reittivaihtoehdot ja pysähdyspaikkamahdollisuuksia on selvitetty. Lähdetkö sinä ensi vuonna mukaamme ajamaan Höytiäisen ympäri ja juhlistamaan samalla 150-vuotiasta Kontiolahtea? 

Kuvat: Niina Vatanen, Krista Asikainen ja Kimmo Turunen