Categories
Yleinen

Kontiolahti, hiihtäjän paratiisi!

Metsälatuja, jäälatuja, kisalatuja. Ensilumen latu, Seinänousu, Höytiäisen kiiltävä lumi, Jaamankankaan tasaiset tasuripätkät. Hiihtotapahtumat ja ampumahiihtokisat. Latukahvilat ja välinevuokraamot. Kontiolahti on todellinen hiihtäjän paratiisi! Lokakuun puolivälistä alkaen alati laajeneva hiihtoreitistö kutsuu kaikkia matkailijoita ja kuntalaisia nauttimaan hiihdon riemusta. Parhaimmillaan satojen kilometrien mittaan ulottuva latuverkosto tuo puitteet talviselle hiihtoharrastukselle. Tässä blogissa tutustumme Selkien kylän latuihin laturetken avulla!

Selkien laturetki

Selkie on virkeä maalaiskylä keskellä Pohjois-Karjalan upeaa vaaramaisemaa. Kirkkaalla ilmalla näkymät vaaran laelta ulottuvat jopa Kolille saakka. Talvella Selkien ympäristössä on kyläläisten ja Selkien Sisun ylläpitämänä yli 20 kilometrin mittainen hiihtolatuverkosto. Hyviä lähtöpaikkoja ladulle ovat Mustavaaran laskettelukeskus, Selkien seurojentalon parkkipaikka tai koulun parkkipaikka.

1980-luvulta alkaen alueella on järjestetty Selkien laturetki -tapahtumaa. Vuonna 2023 tapahtuma oli osa Kontiolahden kunnan 150-juhlavuoden tapahtumia. Vuosien varrella retken pituus ja mukana olevien kohteiden määrä on vaihdellut lumitilanteen, maanomistajilta saatujen lupien ja kyläisten aktiivisuuden mukaan. Välillä on yhdistetty Selkien kattava latuverkosto Heinävaaran ja Keskijärven kylien latuihin. Vuonna 2023 tapahtumaa varten ajettiin yhdyslatu Joensuun puolella sijaitsevalle Alavin kylälle. Näin tämän vuoden tapahtumassa kaikkiaan latuja oli käytössä yli 50 kilometria Selkien ja Alavin kylien vaihtelevissa maastoissa.

Selkeät latuopasteet helpottavat suunnistamista risteyskohdissa

Alavilta liikkeelle kohti Selkietä

Lähdin omaan hiihtosuoritukseeni Alavin kylätalon parkkipaikalta. Pakkasta oli noin kymmenen astetta ja sää pilvinen, lunta ei kuitenkaan satanut. Kalustoksi valitsin perinteisen sukset, joissa kelin mukainen pito- ja luistovoitelu. Parkkipaikalla oli kymmenen aikaan aamulla jo lukuisia autoja merkkinä siitä, että Selkien laturetki kiinnosti muitakin osallistujia.

Parkkipaikan reunassa oli selkeät opasteet ladulle ja ilmoitustaululle oli kiinnitetty tapahtuman latukartta. Kylätalon pihasta alkanut hiihtoreittini kulki alkuun kylätien ylityksen jälkeen mäntymetsien ja pienten harjujen läpi kohti 6-tietä. Valtatien ylityksen jälkeen maisema muuttui vaihdellen soita, hakkuuaukeita ja harjuja sisältäväksi sekametsäksi. Pääasiassa helppohiihtoinen yhdyslatu menee tänne asti lähes pelkästään tasatyönnöllä. Ladut ovat aamulla ajetut, joten suksi luistaa hienosti.

Pikkuhiljaa latu alkaa nousta ja Mustavaaran laskettelukeskuksen yhdysladun kohdalla nousu jyrkkenee selvästi. Välillä vaihdan vuorohiihdolle ja syke alkaa nousta. Tästä kiivetäänkin Selkien vaaranrinnettä ylös Selkien koulun valaistun ladun risteykseen ja aina Selkien seurojentalon pihalle saakka. Maisemat ovat todella kauniit, vaikkakin puolipilvinen sää hieman haittaa näkyvyyttä. Reitin raskain osuus takana päin, ja aikaa mennyt hieman alle tunnin verran.

Loistokuntoiset ladut kutsuvat hiihtäjää Kontiolahdelle.

Kahvit ja tarinat

Selkien seurojentalolla on vuorossa piipahdus latukahvilaan. Tässä vaiheessa matkaa on taittunut jo reilut 10 kilometriä, joten pieni tauko onkin paikallaan. Seurojen talon pihalle on saapunut muutamia hiihtäjiä, joiden joukossa entinen selkieläinen Tapio Kettunen. Hän muistelee kahvikupposen äärellä aikoinaan koululaisena Selkien kylällä tehtyjä hiihtoretkiä ja koulun hiihtokilpailuita.

Selkien Sisun latukahvila on ottanut paikkansa kodalta, jossa tarjolla on nokipannukahvia, pullaa, makkaraa ja muita herkkuja. Noin puolen tunnin taukoni aikana paikalla käy useampia hiihtäjiä. Kahvilaa pyörittävä Mari Hälinen kertoo, että tavoitteena laturetken osallistujamäärälle on noin 100 hiihtäjää. Myöhemmin kuulen, että tämä myös toteutui.

Paluumatkalle ja vinkit osallistujille

Latuverkostoa Selkien vaaran päällä olisi kierrettäväksi, mutta osa reitistä on pois käytöstä. Lipaslammen jäälle ei tällä kertaa päästä ladulle nousseen veden takia. Siispä suuntaan Seurojentalolta paluumatkalle samaa reittiä, kuin tullessa. Nyt hiihto on kevyttä, sillä tulomatkan ylämäet ovat muuttuneet alamäiksi, joten alkumatkalla ei montaa vuorohiihtoliikettä tarvitse ottaa. Vastaan tulee jatkuvasti hiihtäjiä, joten Selkien laturetki on saanut täkin talvena hyvän suosion.

Reittiprofiililtaan Selkien laturetki Alavin kylätalolta Selkein seurojen talolle ja takaisin on sopivan vaihteleva. Nousuja ja mäkiä menomatkalla on jonkin verran, mutta ne ovat pääasiassa loivia ja pitkiä. Yhtään jyrkkää nousua ei tälle reitille sattunut. Siispä latu sopii hyvin myös lapsiperheille tai hiihtoharrastusta aloitteleville henkilöille. Latukahviloita reitin varrella oli kaikkiaan kolme: Selkien seurojentalolla, Alavin kylätalolla sekä Mustavaaran Laskettelukeskuksella.

Selkien sisun kotisivuilla oli julkaistu jo ennakkomateriaalina tapahtuman kartta ja tietoa tapahtumasta. Siihen kannattaa tutustua jo ennakkoon. Oma varautumiseni hiihtoretkelle oli 2-3 senttiä normaalia pidempien sauvojen lisäksi isompien sompien laittaminen hiihtosauvoihin. Näin erityisesti tasatyöntöön saa paremmin voimaa ajoittain pehmeällä latupohjalla. Samoja sauvoja käytän myös Pogostan Hiihdossa, jossa latupohja on myös selkeästi pehmeämpi, kuin vaikkapa Kontiolahden ampumahiihtostadionin tykkilumipohjaisella ladulla.  

Vasemmalla normaali sauva ja sompa, oikealla hieman pehmeämmalle ladulle tarkoittu sauva ja sompa.

Osa Selkien ja Alavin kylien laduista on käytössä myös läpi talven. Niiden tilannetta voi seurata muun muassa Joensuun seudun latukartasta. Niinpä hiihdon riemusta pääsee nauttimaan muulloinkin, kuin Selkien laturetkitapahtuman aikaan!