Categories
Yleinen

Kalastuselämyksiä ja lupsakkaa huumoria Pohjois-Karjalan sydämessä

Sisu Fishing tarjoaa ammattilaisten toteuttamia kalastusohjelmapalveluita vuoden ympäri.

Sovittiin Sisu Fishingin yrittäjän Tero Variksen kanssa tutustuminen pilkkimiseen ja muuhun yrityksen tarjontaan. Tero on valmistunut vuosi sitten kalastusoppaaksi Salpauksesta, onpa mahtavaa päästä kuulemaan ammattilaisen vinkit. Saadaankohan mukaan kalaa? Lapsena oli varmaankin jännittävintä se kalan nappaaminen, nykyisin lisäksi nauttii maisemasta, säästä, rauhallisuudesta ja tietenkin lajista, elämyksistä, seurasta ja eväistäkin. Ainakin elämys tarttuu mukaan reppuun ja kuulen vinkkien lisäksi mitä kaikkea Sisu Fishingillä onkaan tarjota myös tulevalle keväälle.

Tavattiin Teron kanssa Kontiolahden satamassa lounasaikaan. Aurinkoinen sää nostaa hymyn huulille, viitisentoista astetta pakkasta ja pieni tuuli poskissa – hyvä sää siis ulkoiluun. Kysyin mitkä ovat tärkeimmät välineet pilkkimiseen. Ensimmäisenä tuli esille toki kaira, tätä pyöritetäänkin akkukoneella, mikä tekee lajista huomattavasti mielekkäämpää useamman kairailun sijaan. Enpä olekaan tätä ennen nähnyt! Tero varaa loputkin pilkkitavarat mukaan ahkioon ja lähdetään etsimään sopivaa paikkaa pilkkimiselle. Jäällä on mukava kävellä, varsinkin moottorikelkan jälkiä pitkin.

Sisu Fishing: Tero Varis, pilkkiminen, kaira
Akkukäyttöisellä kairalla kairailu on nopeaa.

Paikka löytyy niemennokan takaa, pysähdytään siis siihen, kaira pääsee ensimmäisenä työvuoroonsa. Akkukone kiinni kairaan ja muutamat turvallisuusohjeet huomioiden kaira pääsee tehtäviinsä, ja pian onkin jäässä paikka pilkkimiseen. Seuravaksi on sohjokauhan vuoro, kauhalla sohjon poistaminen ja pääsen ihmettelemään seuraavaa laitetta, minkä Tero on mukaan varannut. Ihmettelen, onko tämä käytössä myös pilkillä. Mukana on siis 2D-tekniikan kaikuluotain. Mahtavaa, että tekniikka on avustamassa. Anturi veteen, ja syvyyttä näkyy olevan 3,7 m. Nykyisin pilkillä on käytössä kuulemma myös live-tekniikalla toimivia näyttöjä, joissa jopa kalan nappaamisen voi nähdä reaaliaikaisesti, tällainen tulee olemaan myös tulevaisuudessa Terolla mukana.

Sisu Fishing: Tero Varis, pilkkiminen, sohjokauha
Sohjokauhalla jäät pois tieltä, kohta pääsee pilkille.

Sitten onkin itse pilkin vuoro. Pilkkiä ei lasketa pohjaan asti, vaan puoli metriä ylöspäin. Kalat näkevät ja aistivat liikkeen kylkiviiva-aistinsa avulla, ja niitä houkutellaan nousemaan pohjasta pilkkiä nykäyksittäin nostellen. Pilkkiminen ei ole hätäisen hommaa, siinä osaltaan sen viehätys onkin. Kalasaaliin kannalta tuntuu olevan vielä hieman hiljaisempaa, naurahdan, jokohan niillä loppui lounastauko. Kaiku ei näytä vielä liikettä, mutta pilkkiminen jatkukoon, ja kysyn yrityksen tarjonnasta sekä talvelle että avovesikaudelle.

Sisu Fishing: Tero Varis, pilkkiminen
Pilkkimistä Höytiäisellä kaikuluotaimen avulla.

Monipuolista tarjontaa niin talvisin kuin avovesikaudella

Talvisin on tarjolla pilkkiretkiä, joille voi osallistua n. kuusi henkilöä, mutta suurempikin ryhmä on mahdollinen. Kalastusta, myös pilkkimistä, varten tarvitaan luvat, ja Tero auttaakin kalastuslupien kanssa. Tero verkkokalastaa talvisin, myös siihen on mahdollista päästä tutustumaan.

Keväisin lohen uistelu on suosiossa, paikkana nimenomaan muut kuin Saimaan järvilohialueet, sillä Saimaan järvilohta suojellaan, Tero tekee myös kalastuksenvalvontaa.

Kesällä tarjonnassa on puolestaan mm. jigikalastusretkiä ja -kursseja, saariretkiä ja hauen heittokalastusta. Jigikalastus, ”jigaus” eli haetaan kalaa pohjalinjasta, tämä sopii mm. kuhan ja hauen kalastukseen. Jigikalastukseen veneeseen sopiva ryhmäkoko on neljä henkilöä ja heittokalastukseen kolme. Suurempia ryhmiä varten on mahdollista ottaa useampi vene yhteistyökumppaneiden kanssa. Tulevaisuudessa myös heittokalastukseen on tarkoituksena hankkia oma vene.

Saariretkiä toteutetaan kesällä, veneellä voi viedä kerralla viisi henkilöä. Retkillä käyntikohteina ovat myös kalasaunat eli ennen aikaan ammattikalastajien mökkityyppiset rakennukset, joista löytyy myös tulipaikat. Mikäli päivän retkeen on suunniteltu myös tukevampi ruokailu, ruoka tehdään usein päivän aikana saadusta kalasta saaressa, ja jälkiruoaksi keitellään toki nokipannukahvit. Kevyempi ruokailu toteutetaan usein veneessä tai eväsleipien muodossa. Veneen hytissä on myös mahdollista päästä välillä lämmittelemään. Ei tarvitse siis huolehtia kuin säänmukaisten varusteiden pukemisesta. Helppoja paketteja ja mahtavia kokemuksia luvassa.

Myös koskikalastukseen on mahdollista päästä tutustumaan, jokainen ostaa siihen oman luvan, mutta Tero auttaa lupa-asioissa.

Viime kesänä ryhminä oli ollut pääasiassa mm. perhe- ja syntymäpäiväryhmiä. Joillain reissuilla oli kokeiltu myös täkyraksia. Termi on täysin vieras minulle, mutta Tero kertoo asiantuntevasti, että kyseessä on vetouistelu, jossa siimaan laitetaan raksihuppu, johon syöttikala laitetaan.

Sisu Fishing haluaa nostaa lisää tietoisuutta kalastuksesta erityisesti lapsille ja nuorille. Lähitulevaisuudessa on suunnitteilla myös tapahtuma, jossa tehdään yhteistyötä muiden paikallisten matkailuyritysten kanssa.

Turvallisuus ja vastuullisuus nousi esille monessa asiassa, mikä on erittäin tärkeää vesistöillä liikuttaessa, niin jäällä kuin avovesikaudellakin. Luvat ovat myös kalastettaessa oltava kunnossa, Tero huomioi myös nämä asiat. Sisu Fishingin toiminta on asiakkaan suuntaan hyvin joustavaa ja yrittäjä rakentaa paketin asiakkaan toiveiden mukaan. Retket ovat useimmiten kestoltaan 4–8 tuntia. Sisu Fishingin järjestämissä retkissä turvallisuus ja elämykset ovat pääroolissa, ja kokenut opas suunnitteleekin retken pitkälti etukäteen, myös pysähdyksineen ja mahdollisine ruokailuineen. Päivän aikana Tero ottaa kuvia retkiporukasta ja lähettää kuvat heille yhteisestä kokemuksesta. Myös päiväretki olisi varmasti mahtava kokemus, kun saisi porukalla keskittyä elämykseen täysillä, ja reissun päätteeksi saisi vielä kuvat retkeltä mukaan.

Kalastuksessa paikalla ja myös kellonajalla on väliä. Mikäli kala vielä haluttaisiin ehdottomasti löytää päivällispöytään tältä pilkkireissulta, olisimme etsineet niemen monttukohdan, jossa todennäköisimmin kalaa löytyisi. Kala jäi tällä kertaa odottamaan seuraavaa koukkua, ensi kerralla varataan siis hieman enemmän aikaa. Nyt lähdetään takaisin kohti satamaa.

Tutustuminen lajiin ja yrityksen tarjontaan ammattilaisen matkassa oli avartavaa. Hienoa, että Kontiolahdella on tällaista saatavilla! Samalla pääsee nauttimaan puhtaasta luonnosta, rauhasta, lajin elämyksiä unohtamatta. Tästä jäikin kipinä myös avovesikauden tarjontaan. Tiedustelenkin missä Sisu Fishingin retkipaketteja on esillä; nettisivujen lisäksi yrityksellä on myös verkkokauppa, jossa tuotteisiin on helppo tutustua ja tilata palvelu yrittäjältä, tulevaisuudessa myös koko reissu on mahdollista tilata suoraan Sisu Fishingin verkkokaupasta.

Sisu Fishing: Tero Varis, kalastusopas
Sisu Fishingin yrittäjä Tero Varis toivottaa tervetulleeksi kokemaan elämyksiä opasteluille kalastusretkille ja -kursseille.

Loistavaa! Nyt idea muhimaan vaikkapa synttäriyllätykseen tai läheisten kanssa elämysreissuun, käynkin vielä verkkokaupan puolella tutustumassa.

Teksti ja kuvat: Krista Asikainen, Kontionloikka Oy

Yhteystiedot:

Sisu Fishing
Tero Varis
p. +358 45 271 9106
info@sisufishing.fi

Vieraile sivustolla