Sisu Fishing: Tero Varis, pilkkiminen, sohjokauha

Kalas­tuse­lä­myksiä ja lupsakkaa huumoria Pohjois-Karjalan sydämessä

Sisu Fishing tarjoaa ammat­ti­laisten toteut­tamia kalas­tus­oh­jel­ma­pal­ve­luita vuoden ympäri.

Sovit­tiin Sisu Fishingin yrittäjän Tero Variksen kanssa tutus­tu­minen pilkki­mi­seen ja muuhun yrityksen tarjon­taan. Tero on valmis­tunut vuosi sitten kalas­tusop­paaksi Salpauk­sesta, onpa mahtavaa päästä kuule­maan ammat­ti­laisen vinkit. Saadaan­kohan mukaan kalaa? Lapsena oli varmaankin jännit­tä­vintä se kalan nappaa­minen, nykyisin lisäksi nauttii maise­masta, säästä, rauhal­li­suu­desta ja tietenkin lajista, elämyk­sistä, seurasta ja eväis­täkin. Ainakin elämys tarttuu mukaan reppuun ja kuulen vinkkien lisäksi mitä kaikkea Sisu Fishin­gillä onkaan tarjota myös tulevalle keväälle.

Tavat­tiin Teron kanssa Kontio­lahden satamassa louna­sai­kaan. Aurin­koinen sää nostaa hymyn huulille, viiti­sen­toista astetta pakkasta ja pieni tuuli poskissa – hyvä sää siis ulkoi­luun. Kysyin mitkä ovat tärkeimmät välineet pilkki­mi­seen. Ensim­mäi­senä tuli esille toki kaira, tätä pyöri­te­täänkin akkuko­neella, mikä tekee lajista huomat­ta­vasti mielek­käämpää useamman kairailun sijaan. Enpä olekaan tätä ennen nähnyt! Tero varaa loputkin pilkki­ta­varat mukaan ahkioon ja lähde­tään etsimään sopivaa paikkaa pilkki­mi­selle. Jäällä on mukava kävellä, varsinkin mootto­ri­kelkan jälkiä pitkin.

Sisu Fishing: Tero Varis, pilkkiminen, kaira
Akkukäyt­töi­sellä kairalla kairailu on nopeaa.

Paikka löytyy niemen­nokan takaa, pysäh­dy­tään siis siihen, kaira pääsee ensim­mäi­senä työvuo­roonsa. Akkukone kiinni kairaan ja muutamat turval­li­suus­oh­jeet huomioiden kaira pääsee tehtä­viinsä, ja pian onkin jäässä paikka pilkki­mi­seen. Seura­vaksi on sohjo­kauhan vuoro, kauhalla sohjon poista­minen ja pääsen ihmet­te­le­mään seuraavaa laitetta, minkä Tero on mukaan varannut. Ihmet­telen, onko tämä käytössä myös pilkillä. Mukana on siis 2D-tekniikan kaiku­luo­tain. Mahtavaa, että tekniikka on avusta­massa. Anturi veteen, ja syvyyttä näkyy olevan 3,7 m. Nykyisin pilkillä on käytössä kuulemma myös live-teknii­kalla toimivia näyttöjä, joissa jopa kalan nappaa­misen voi nähdä reaaliai­kai­sesti, tällainen tulee olemaan myös tulevai­suu­dessa Terolla mukana.

Sisu Fishing: Tero Varis, pilkkiminen, sohjokauha
Sohjo­kau­halla jäät pois tieltä, kohta pääsee pilkille.

Sitten onkin itse pilkin vuoro. Pilkkiä ei lasketa pohjaan asti, vaan puoli metriä ylöspäin. Kalat näkevät ja aistivat liikkeen kylki­viiva-aistinsa avulla, ja niitä houku­tel­laan nouse­maan pohjasta pilkkiä nykäyk­sit­täin nostellen. Pilkki­minen ei ole hätäisen hommaa, siinä osaltaan sen viehätys onkin. Kalasaa­liin kannalta tuntuu olevan vielä hieman hiljai­sempaa, naurahdan, jokohan niillä loppui lounas­tauko. Kaiku ei näytä vielä liikettä, mutta pilkki­minen jatku­koon, ja kysyn yrityksen tarjon­nasta sekä talvelle että avovesikaudelle.

Sisu Fishing: Tero Varis, pilkkiminen
Pilkki­mistä Höytiäi­sellä kaiku­luo­taimen avulla.

Monipuo­lista tarjontaa niin talvisin kuin avovesikaudella

Talvisin on tarjolla pilkki­retkiä, joille voi osallistua n. kuusi henkilöä, mutta suurem­pikin ryhmä on mahdol­linen. Kalas­tusta, myös pilkki­mistä, varten tarvi­taan luvat, ja Tero auttaakin kalas­tus­lu­pien kanssa. Tero verkko­ka­lastaa talvisin, myös siihen on mahdol­lista päästä tutustumaan.

Keväisin lohen uistelu on suosiossa, paikkana nimeno­maan muut kuin Saimaan järvi­lo­hia­lueet, sillä Saimaan järvi­lohta suojel­laan, Tero tekee myös kalastuksenvalvontaa.

Kesällä tarjon­nassa on puoles­taan mm. jigika­las­tus­retkiä ja ‑kursseja, saari­retkiä ja hauen heitto­ka­las­tusta. Jigika­lastus, ”jigaus” eli haetaan kalaa pohja­lin­jasta, tämä sopii mm. kuhan ja hauen kalas­tuk­seen. Jigika­las­tuk­seen venee­seen sopiva ryhmä­koko on neljä henkilöä ja heitto­ka­las­tuk­seen kolme. Suurempia ryhmiä varten on mahdol­lista ottaa useampi vene yhteis­työ­kump­pa­neiden kanssa. Tulevai­suu­dessa myös heitto­ka­las­tuk­seen on tarkoi­tuk­sena hankkia oma vene.

Saari­retkiä toteu­te­taan kesällä, veneellä voi viedä kerralla viisi henkilöä. Retkillä käynti­koh­teina ovat myös kalasaunat eli ennen aikaan ammat­ti­ka­las­ta­jien mökki­tyyp­piset raken­nukset, joista löytyy myös tulipaikat. Mikäli päivän retkeen on suunni­teltu myös tukevampi ruokailu, ruoka tehdään usein päivän aikana saadusta kalasta saaressa, ja jälki­ruo­aksi keitel­lään toki nokipan­nu­kahvit. Kevyempi ruokailu toteu­te­taan usein veneessä tai eväslei­pien muodossa. Veneen hytissä on myös mahdol­lista päästä välillä lämmit­te­le­mään. Ei tarvitse siis huolehtia kuin säänmu­kaisten varus­teiden pukemi­sesta. Helppoja paket­teja ja mahtavia kokemuksia luvassa.

Myös koski­ka­las­tuk­seen on mahdol­lista päästä tutus­tu­maan, jokainen ostaa siihen oman luvan, mutta Tero auttaa lupa-asioissa.

Viime kesänä ryhminä oli ollut pääasiassa mm. perhe- ja synty­mä­päi­vä­ryhmiä. Joillain reissuilla oli kokeiltu myös täkyraksia. Termi on täysin vieras minulle, mutta Tero kertoo asian­tun­te­vasti, että kyseessä on vetouis­telu, jossa siimaan laite­taan raksi­huppu, johon syötti­kala laitetaan.

Sisu Fishing haluaa nostaa lisää tietoi­suutta kalas­tuk­sesta erityi­sesti lapsille ja nuorille. Lähitu­le­vai­suu­dessa on suunnit­teilla myös tapah­tuma, jossa tehdään yhteis­työtä muiden paikal­listen matkai­lu­yri­tysten kanssa.

Turval­li­suus ja vastuul­li­suus nousi esille monessa asiassa, mikä on erittäin tärkeää vesis­töillä liikut­taessa, niin jäällä kuin avove­si­kau­del­lakin. Luvat ovat myös kalas­tet­taessa oltava kunnossa, Tero huomioi myös nämä asiat. Sisu Fishingin toiminta on asiak­kaan suuntaan hyvin joustavaa ja yrittäjä rakentaa paketin asiak­kaan toiveiden mukaan. Retket ovat useim­miten kestol­taan 4–8 tuntia. Sisu Fishingin järjes­tä­missä retkissä turval­li­suus ja elämykset ovat pääroo­lissa, ja kokenut opas suunnit­te­leekin retken pitkälti etukä­teen, myös pysäh­dyk­si­neen ja mahdol­li­sine ruokai­lui­neen. Päivän aikana Tero ottaa kuvia retki­po­ru­kasta ja lähettää kuvat heille yhtei­sestä kokemuk­sesta. Myös päivä­retki olisi varmasti mahtava kokemus, kun saisi porukalla keskittyä elämyk­seen täysillä, ja reissun päätteeksi saisi vielä kuvat retkeltä mukaan.

Kalas­tuk­sessa paikalla ja myös kello­na­jalla on väliä. Mikäli kala vielä halut­tai­siin ehdot­to­masti löytää päiväl­lis­pöy­tään tältä pilkki­reis­sulta, olisimme etsineet niemen monttu­kohdan, jossa toden­nä­köi­simmin kalaa löytyisi. Kala jäi tällä kertaa odotta­maan seuraavaa koukkua, ensi kerralla varataan siis hieman enemmän aikaa. Nyt lähde­tään takaisin kohti satamaa.

Tutus­tu­minen lajiin ja yrityksen tarjon­taan ammat­ti­laisen matkassa oli avartavaa. Hienoa, että Kontio­lah­della on tällaista saata­villa! Samalla pääsee nautti­maan puhtaasta luonnosta, rauhasta, lajin elämyksiä unohta­matta. Tästä jäikin kipinä myös avove­si­kauden tarjon­taan. Tiedus­te­lenkin missä Sisu Fishingin retki­pa­ket­teja on esillä; netti­si­vujen lisäksi yrityk­sellä on myös verkko­kauppa, jossa tuottei­siin on helppo tutustua ja tilata palvelu yrittä­jältä, tulevai­suu­dessa myös koko reissu on mahdol­lista tilata suoraan Sisu Fishingin verkkokaupasta.

Sisu Fishing: Tero Varis, kalastusopas
Sisu Fishingin yrittäjä Tero Varis toivottaa terve­tul­leeksi kokemaan elämyksiä opaste­luille kalas­tus­ret­kille ja ‑kursseille.

Loistavaa! Nyt idea muhimaan vaikkapa synttä­riyl­lä­tyk­seen tai läheisten kanssa elämys­reis­suun, käynkin vielä verkko­kaupan puolella tutustumassa.

Teksti ja kuvat: Krista Asikainen, Kontion­loikka Oy

Yhteys­tiedot:

Sisu Fishing
Tero Varis
p. +358 45 271 9106
[email protected]

Vieraile sivus­tolla