Sotahistoria

Koe sotahistoriallinen Kontiolahti!

Kontiolahdella on paljon nähtävää ja koettavaa sotahistoriasta kiinnostuneille matkailijoille. Tässä blogiartikkelissa luomme katsauksen ensimmäisen maailman sodan kohteisiin, Salpalinjan linnoitteisiin, Veteraanipuistoon sekä Kontiorannan varuskunnan alueen muistomerkkeihin. 

Pro Patria

Kontiolahden kirkonkylän kansakoulun sankarivainajat 1939–1945. Lukion rehtori Ilpo Saarelainen on laatinut kattavan tutkielman Kontiolahden kirkonkylän alueen sankarivainajista ja heidän tarinastaan. Pro Patria muistomerkki on julkistettu joulukuussa 2021 ja se sijaitsee Kontiolahden kirkonkylän koulukeskuksessa. Pääset tutustumaan PDF-julkaisuun linkin kautta. 

Pro Patria taulu sijaitsee kirkonkylän uuden koulun aulassa ja siihen voi tutustua koulun aukioloaikoina.

PRO Patria -taulun tukijat:

  • Pohjois-Karjalan Prikaatin Perinnekilta: 200 €
  • Pohjois-Karjalan Reserviupseeripiiri: 100 €
  • Kontiolahden Reserviupseerit: 100 €
  • Kontiolahden Reserviläiset: 100 €

Kirkonkylän alue

Veteraanipuisto ja muistomerkki

Sotaveteraaniemme muistomerkki Kontiolahden kirkon kupeessa. Paikalla myös Mannerheim-ristinritarien muistomerkki.

Sankarihautausmaa

Sotiemme 1939–1945 sankarihautausmaa Kontiolahden kirkon vieressä. Paikalla myös Mannerheimristin-ritari Valde Sorsan hauta.

Sankarimuistomerkki

Vapaussodan muistomerkki ja sankarihauta. Muistomerkissä kymmenen vapaussodassa kaatuneen valkoisen sankarivainajan nimet. 

Jakkilanvaaran juoksuhaudat

Ensimmäisen maailmansodanaikainen juoksuhautojen ja suojakorsujen verkosto lähellä 6-tietä kirkonkylän vesitornin levikkeen vieressä.

Kirkonkylän Karpalosuon juoksuhaudat

Ensimmäinen maailmansodan aikaiset juoksuhaudat kirkonkylän koulukeskuksen lähettyvillä Karpalonkaaren risteyksessä

Talvisotaan lähdön muistomerkki

Entisen Suojeluskuntatalon paikalla kirkonkylällä nykyisen S-Marketin ja urheilukentän välisessä maastossa.

Kuolleiden neuvostosotilaiden muistomerkki

Kuolleiden neuvostosotilaiden muistomerkki keskimmäisellä hautausmaalla. Haudattu 9 venäläistä sotavankia. Hautapaikka ja muistomerkki sijaitsee pääkäytävän päässä metsän reunassa. 

Venäläisten sotilaiden hautausmaa

Jaamankangas

Harhautuskaupunki

Jaamankankaalla vanhalla paloaukealla sijaitsi talvisodan ja jatkosodan aikana vuosina 1939–1944 Joensuun valekaupunki. Tästä alueesta käytetään myös nimeä harhautuskaupunki. Valekaupunki rakennettiin Neuvostoliiton ilmavoimien suorittamien pommitusten harhauttamista varten turvaamaan Joensuun kaupungin asukkaita.

Alueelle on kesän 2022 aikana pystytetty opastetaulu aivan kunnan rakentaman uuden laavun viereen. Projektin ovat toteuttaneet yhdessä Kontiolahden kunta, Kontiolahden Reserviläiset ja Sotien 1939-45 Kontiolahden Perinnetoimikunta. Katso lisätietoja kohteesta matkailublogistamme

 

Salpalinjan linnoitteet

Salpalinja halkoo Kontiolahden Jaamankankaan aluetta Höytiäisen ja Pielisjoen välillä. Panssariestekiviä, juoksuhautoja ja panssarikaivantoa nähtävillä useissa paikoissa. 

Salpalinjan konekiväärikupu ja muistotaulu

Jaamankankaalla Jaamankankaantien ja Taskisentien risteyksessä toisen maailmansodan aikainen konekiväärikupu ja Salpalinjan muistotaulu. Kontiolahdella nähtävillä Salpalinja linnoiteita useissa paikoissa, lisätietoja julkaisusta Sotahistoriallisten kohteiden arkeologinen inventointi 2009–2012.

Pommikuoppa

Pommikuopan paikka Vanhan Nurmeksen tien ja radan välissä. Kuoppa on suurimmaksi osaksi jo peittynyt.

Hirvirannan lentotoiminta ja muistotaulu

Suomalaisten kaukopartiolentojen ja vesilentokoneiden huoltotukikohta ja saksalaisen lento-osaston tukikohta nykyisen uimarannan alueella. Muistotaulu rakennettu kesällä 2021. 

 

Rintamamieskoti

Hirvirannan ja Leiriniemen välillä lähellä kaukopartiolentokoneiden huoltotukikohtaa sijaitsi rintamamieskoti. Alue nykyään yksityisomistuksessa.

Muistojen Metsä

Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi toteutettu muistomerkki mottitalkoiden merkityksestä huoltovarmuudelle sota-aikana.

Uuronsuo

Panssarivaunun kivieste on nelirivinen. Kivet on aseteltu makaavaan asentoon, loivempi puoli torjuntasuuntaan päin. Kiviesteen edessä on torjuntasuuntaan viettävä suojavalli. Kiviesteen takana on kaivantoeste.

Satamat ja rannat

Sataman muistomerkki

Kontiolahden satamassa oli jatkosodan aikana kaatuneiden evakuointikeskus, ruumiiden ja varusteiden pesupaikka sekä lentokoneiden suojasatama.

Suojeluskunnan ampumarata

Vierevänniemen rannan alueella ja rantapenkereessä nähtävillä merkkejä Suojeluskunnan ampumaradasta.

Paihola

Salpalinjan kohteet Paiholassa

Todennäköisesti Salpalinjan viivytysasemiin liittyviä juoksuhautoja sekä korsun pohjia nähtävillä Paiholassa, Pielisjoen rannalla.

Pyytivaara

Ilmavalvonta-asema

Nykyisen lintutornin tilalla sijainnut ilmavalvonta-asema, jossa lotat työskennelleet ilmavalvontatehtävissä. Lintutornin käyttö on kielletty ja siihen nouseminen estetty.

Ensimmäisen maailmansodan taisteluhaudat

Pyytivaaralla useissa kohdissa nähtävillä venäläisten vuosina 1916–17 tekemiä linnoitteita ja juoksuhautoja.

Mönni

Suomen Sodan muistomerkki

Suomen sodan 1808–1809 aikaisen Mönnin taistelun muistomerkki

Kontioranta

Varuskunta

1940-luvulta saakka alueella toimi lukuisia joukko-osastoja, viimeisimpänä Pohjois-Karjalan Prikaati, joka lakkautettiin vuoden 2013 lopussa.

Varuskunnan perustajan muistolaatta

Vanhan esikuntarakennuksen seinässä muistolaatta varuskunnan perustamiseen liittyen. Paljastettu 20.11.1968.

Kollaan Vasama

Kollaan taistelut käytiin Kollaanjoella Suistamon pitäjässä Laatokan Karjalassa. Taistelut alkoivat 7. joulukuuta 1939 ja jatkuivat talvisodan loppuun 13. maaliskuuta 1940. Jälkipolvet muistavat taistelusta sanonnan ”Kollaa kestää”. Muistomerkki pystytetty Kollaan taisteluiden muistolle ja se paljastettiin 20.11.1959 runsaslukuisen Kollaan – Uomaan veteraanijoukon läsnä ollessa.

JR9 muistomerkki

JR9 perustettiin Kontiorannassa 10.6.1941. Taistelut Äänisen ja Laatokan välisellä alueella. Kaukaisimmat taistelupaikat olivat Ostajoki-Kopova-Gora. Kotiutus 8.11.1944. Muistomerkki paljastettiin 19.11.1988. Tilaisuudessa oli läsnä 250 JR 9:n veteraania.

Kontioniemen parantola

Kontioniemen parantolan tiloissa toimi sotilassairaala 22. osastoja jatkosodan aikana. Nykyään tiloissa toimii hoivakotiyrityksiä, joten kohteeseen tutustuminen on luvanvaraista.

Wanhan Mestan Museo

Museossa esillä muun muassa sotahistoriaa ja esineistöä.

Avoinna sopimuksen mukaan, tiedustele aukioloaikoja:

Mika Hiltunen p. 040 730 4647

Onttolan alue ja rajavartiosto

Rajajääkäripataljoonien muistomerkki

Rajajääkäripataljoona 4 ja 5 muistomerkki.

HUOM! Sijaitsee sotilasalueella, joten tutustuminen kohteeseen on rajoitettua.

Rajajääkäreiden muistotaulu

Kaatuneiden rajajääkäreiden muistotaulu sotilaskodissa. Sotilaskoti on avoinna yleisölle ja varuskunnan ulkopuolisille kävijöille. Katso aukioloajat Rajasotilaskodin Facebook-sivulta

Rajaperinteen muistokivi

Sodanajan rajajääkärijoukoille omistettu muistokivi paikalla, josta rajajääkärikomppanian sotatie alkoi.

HUOM! Sijaitsee sotilasalueella, joten tutustuminen kohteeseen on rajoitettua.

Onttolan lentotoiminta

Lentolaivue 33 ja lentovarikko 3 toimivat sota-aikana Onttolan aluella tukeutuen Onttolan lentokenttään. Esikunnat sijaitsivat Onttolan kylällä. Ei erityistä muistomerkkiä kylän alueella.

Höytiäisen kanava

1.maailmansodan aikaisia venäläisten tekemiä kaivantoja Höytiäisen kanavan idän puoleisella rannalla. Huom! Kohde on vaikeasti saavutettavissa ja osin yksityisalueella.

Salpalinjan kivilouhimo, eräs niistä

Tästä kalliosta louhittiin Höytiäisen kanavan varteen Salpalinjan panssariesteisiin kiviä.

Konekiväärin teräskupu

Höytiäisen kanavan varteen unohdettu teräskupu.

Onttolan lentokentän muistokivi

Ilmavoimien joukko-osastoissa palvelleiden muistolle. Sijaitsee lentokenttärakennuksen länsipäässä. Onttolassa toimi mm. Kenttälentovarikko 3. Lisäksi alueelle sijoitettiin erilaisia tukitoimintoja kuten Lentojoukkojen Keskusvalokuvauslaboratorio.

Lentokoneiden sirpalesuojakorsut

Joensuun seutu oli jatkosodan aikana Suomen pommitusilmavoimien päätukikohta-alue. Kentän etelä- ja länsilaidoille on rakennettu Junkers-pommikoneille seitsemän sirpalesuojaa.

Kunnostettu korsu ja opastaulu

Kentän ympäristöön rakennettiin seitsemän sirpalesuojakorsua. Yksi kunnostettu korsu ja opastaulu ovat kentän länsireunalla.

Muistotaulu

Onttolan varuskunta oli ilmavoimien käytössä sodan aikana.

Lehmo-Kylmäoja

Lottakioski

Lottakioski toimi jatkosodan aikana nykyisen Monitoimitalon pohjoispuolella olevassa rakennuksessa. Rakennuksesta ei ole enää mitään jäljellä.

Ensimmäisen maailmansodan ajan kaivantoja

Venäläisten rakentamat Lehmonsärkän alueen kaivannot ensimmäisen maailmansodan ajalta. Kaivantoja on 6-tien molemmin puolin Kokkovaaran ja Lehmonsärkän alueella.

Lisätietoja: Kontiolahti Lehmo Osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi.

Utranharjun kaivannot

Ensimmäisen maailmansodan aikaisia kaivantoja nähtävillä Lehmon alueella myös urheilukentän maastossa ja muualla Utranharjujen alueella. Kenttälinnoitteet muodostavat ehjän kokonaisuuden. Kohteilla yhteensä 1046 metriä taisteluhautaa sekä noin 180 metriä yhdyshautaa. Korsunpaikkoja kohteilla on yhteensä 12 kpl.

Lisätietoja: Kontiolahti Lehmo Osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi.

Muut

Salpalinja Hietalahden alueella

Sijainti Puntarikosken uusitien ja Niskasaaren välisellä alueella. Kohteessa on kolme konekiväärikupupesäkettä, joista yksi on jäänyt täysin keskeneräiseksi. Alueella on maahan kaivettuja, kenttälinnoitettuja taistelu- ja yhdyshautoja tuliasemineen.

Sotatoimialueen raja

Sotatoimialueen raja ja yksi tarkistuspisteistä sijaitsi Kuusojan vanhan maantien sillalla. Silta on rakennettu vuonna 1932.