Categories
Yleinen

Perinnehiihtoa umpihangessa

Pohjois-Karjalan alueella ja laajemminkin toimiva Karu Survival järjestää monenmoista nähtävää ja koettavaa. Talviaikaan on muun muassa opastettuja lumikenkäretkiä, umpihankihiihdon tekniikkakursseja, päiväretkiä ja pidempiä hiihtovaelluksia. Kesällä kokkaillaan nuotion äärellä tai melotaan kanooteilla. Yritys järjestää toimintaa viikko-ohjelmina tai ryhmille tilauksesta. Kävimme tutustumassa Kontiolahdella pidettyyn umpihankihiihtoretkeen tammikuussa 2020.

Eräopas hiihtämässä

Liikunnan riemua pakkaspäivänä

Kokoonnumme Lehmossa S-Marketin pihalle kuulaana pakkasaamuna. Aurinko nousee horisontissa ja keskitalven aamu on kaunis. Yrittäjä Mikko Kettunen toivottaa asiakkaat tervetulleiksi ja ohjeistaa korona-asioiden huomioimisen. Turvavälejä pidetään ja kaikki siirtyvät omilla autoillaan muutaman kilometrin matkan Jaamankankaan maastoihin, josta noin neljän tunnin mittainen umpihankihiihtoretki.

”Aloitetaan ihan perusteista eli kalustosta ja hiihtotekniikasta. Tämä retki sopii kaikille, myös aloittelijoille. Mennään ihan rauhassa ja harjoitellaan”, kertoo Mikko Kettunen. Siispä säätämään siteitä, valitsemaan oikean mittaiset sauvat ja kokeneen kouluttajan johdolla maastoon. Lumi upottaa vain vähän ja yli kaksimetristen suksien ominaisuudet tulevat heti esille. Helpompi näillä on mennä, kuin kahlata kävellen upottavassa lumessa.

Aluksi harjoittelemme johdetusti hiihdon perusliikkeitä, tässä tapauksessa vuorohiihtoa lumessa. Lisäksi Mikko näyttää eskimokäännökset sekä hyppykäännöksen. Lisäksi treenataan mäenlaskua ja tietysti nousua yhteen lukuisista Jaamankankaan supista.  Lumi lentää ja liikunnan riemu on läsnä, kun kuuden hengen kokoinen joukkomme harjoittelee opetettuja asioita.

Vauhdikas hiihtäjä

Hiihtoretkellä maisemat vaihtuvat

Noin tunnin mittaisen harjoittelun jälkeen on aika siirtyä seuraavaan vaiheeseen eli pienelle hiihtoretkelle. Aurinko on noussut jo ylemmäs ja luonto on kauneimmillaan, kun oppaamme johdattaa meitä pitkin Jaamankankaan tasaisia kankaita. Hiihto pakkaspäivänä sujuu helposti ja reittivalinnan takia matka sujuu joutuisasti.

Jaamankankaan maastot ovat pääosin helppoja ja sopivat hyvin kaiken kuntoisille hiihtäjille. Matkalle osuvaan pieneen nousuun harjoittelemme vielä ahkioladun tekemistä. Pitkillä hiihtovaelluksilla ahkio on usein mukana helpottamassa varusteiden kuljettamista. Kolme suksenuraa rinnakkain hiihtämällä saadaan ahkiolle sopiva kantava väylä hiihdettyä.

Hiihtoretki metsässä

Retken kohokohtana nuotiokahvit

Noin viiden kilometrin hiihtolenkin jälkeen saavumme Välilammen laavulle. Kontiolahden kunnan omistama, mutta Joensuun kaupungin ylläpitämä laavu on lähellä Jaaman yritysaluetta ja Kontionpolkujen risteyskohdassa. Kauniina pakkaspäivänä kulkijoita on vähän, mutta kesäisin paikka on todella suosittu päiväretkeilijöiden keskuudessa.

Pian nuotiotulet roihuavat ja on aika nauttia eväät ja nokipannukahvit. Oppaamme Mikko kertoilee samalla yrityksestään ja hiihdon historiasta. ”Sukset ovat perinteinen ja ikivanha tapa liikkua. Suomessa on vuosisatojen ajan kuljettu suksilla, jotka on perinteisesti valmistettu puusta. Alkuun toinen suksi oli lyhyt ja tarkoitettu potkaisemaan vauhtia. Sitä kutsuttiin nimellä kalhu ja siinä käytettiin myös eläimen karvaa pitoalueella. Pidempi suksi oli liukuun tarkoitettu ja nimeltään lyly. Sauvoja oli vain yksi, sillä metsästäjän tuli kantaa toisessa kädessään jousta tai keihästä”, kertoo Mikko esihistorialliselta ajalta periytyvän hiihtotaitomme tarinaa. Nykyaikaiset sukset, jollaiset meilläkin on käytössämme, ovat lasikuitua ja pitoalueella on kuvioitu karhennus. Karu Survival myös vuokraa näitä suksia omatoimiretkeilijöille.

Nuotio ja kahvipannu

Kahvien ja pienen välipalan jälkeen suuntaamme paluumatkalle. Reittimme vie Välilampien reunamia pitkin ja samalla harjoittelemme hieman mäkien nousuja ja laskuja. Matkanteko hidastuu hieman, mutta pienin ponnisteluin pääsemme lähtöpaikkaamme. On aika sanoa hyvästit ja suunnata auton keula kohti kotia. Monella osallistujalla jäi varmasti kipinä palamaan umpihankihiihtoa kohtaan, sillä opastettu retki on juuri parhaimmillaan yhdessä tekemistä ja lajin harjoittelua.

Teksti ja kuvat: Jarkko Peiponen, Kontiolahden kunta

Yhteystiedot:

Karu Survival Oy
Mikko Kettunen
Vieraile sivustolla
[email protected]    
+358 44 510 0879
Tapahtumakalenteri