Categories
Yleinen

Käy peremmälle kalasaunaan!

Eletään heinäkuun puoliväliä. Pakkaan pienen rinkkani, vedän kaiken varalta sadetakin päälleni ja lähden pyörällä polkemaan lähimmälle bussipysäkille odottamaan bussia 202. Aikuiselta lippu Joensuusta Kontiolahdelle maksaa 5 euroa ja pyörästä peritään 2 euron lisämaksu. Olen ensimmäistä kertaa matkalla Höytiäisen kalasaunoille. Vielä bussimatkalla en tiedä, mille monista kalasaunoista päädyn majoittumaan yön yli.

Minulla on onnea, sillä suosittu Laitasaaren kalasauna on vapaana tänään. Nappaan avaimet kalasaunalle mukaani Samin Bensikseltä ja käyn vielä pyörähtämässä kunnantalolla, ennen kuin suuntaan S-marketin kautta kohti Kontiolahden satamaa.

Parkkeeraan pyöräni Höytiäisen tuvalle ja lähden rinkkani ja eväitteni kanssa kohti vierasvenelaituria, jossa minut ottaa lämpimästi vastaan Eräpalvelu Kontiometson yrittäjä Esko Kettunen. Olen sopinut Kettusen kanssa kuljetuksesta moottoriveneellä kalasaunalle ja seuraavana päivänä takaisin.

Vuonna 2008 perustettu Eräpalvelu Kontiometso järjestää kalastusretkiä ja -opetusta pääsääntöisesti Pielisellä, Kolilla ja Höytiäisellä. Lisäksi yritys järjestää koskenlaskua muun muassa Ruunaankoskelle kumilautalla ja veneellä.

– Pieliselle, Kolille ja Ruunaalle on eniten kysyntää. Kyllähän nämä meidän välineemme kulkevat muuallekin, yrittäjä vinkkaa.

– Olen tehnyt eräoppaan ja kalastusoppaan töitä neljänkymmenen vuoden ajan Itä-Suomessa, Kuhmossa ja Venäjällä, myös pien- ja suurriistan käsittelyn taitava Kettunen kertoo.

Kettunen ohjaa luontoretkiä pitkälti yhdessä vaimonsa Tanja Eloranta-Kettusen kanssa. Ravintola-alalla pitkään työskennellyt Eloranta-Kettunen loihtii Eräpalvelu Kontiometson asiakkaille niin ruokapuolen kuin lihasjumitkin kuntoon.

– Olemme hyvä tiimi, hierojayrittäjä Eloranta-Kettunen summaa.

Jouhteninen on Höytiäisen saarista ainut merkittävä saari, joka on ollut olemassa jo ennen vuonna 1859 tapahtunutta Höytiäisen laskua. Joitakin pieniä saaria Höytiäisellä kuitenkin oli jo ennen järven laskemista. Kalasaunakulttuuri sai alkunsa, kun Höytiäisen pinnan laskettua 9 metriä kalastajat alkoivat tuoda vesijättömaille pieniä hirsimökkejä. Vesijättömaat eivät olleet kenenkään maita, ja kalastajat tarvitsivat paikkoja joissa levähtää.

Kalasaunoista jokainen on omanlaisensa. Nimestään huolimatta kaikilla kalasaunoilla ei kuitenkaan ole saunaa.
– Jos haluaa päästä kylpemään kalasaunareissunsa yhteydessä, tulee suunnata joko Jussinluotoon, Jereen tai Laitasaareen. Tilavin sauna on Laitasaaressa. Siellä mahtuu kuusi aikuista ottamaan löylyjä yhtä aikaa, Eräpalvelu Kontiometson yrittäjä Esko Kettunen ohjeistaa.

Lapsiperheille retkikohteeksi Kettunen suosittelee hyvin varusteltua Laitasaaren kalasaunaa, mutta hellepäivänä hän neuvoo suuntaamaan Jerelle tai Munatsuun.
– Laitasaaressa on puitteet kohdillaan, mutta uimaranta on kivikkoinen. Munatsun ja Jeren kalasaunoilla on lapsiystävällinen uimaranta.

Laitasaari horisontissa

Eräpalvelu Kontiometson moottorivene hurauttaa Laitasaaren rantaan. Katsomme yhdessä rakennukset läpi, ja kiitän Kettusta turvallisesta kyydistä Höytiäisellä. Jään saareen yksin ihmettelemään.

Alan ensimmäiseksi sahata puutavaraa pienemmäksi, sillä aion tehdä nuotioleipää kesällä Avotulileipurin kurssilta saamallani reseptillä.

Kaikkien kalasaunojen yhteydessä on ulkovessa.

Laitasaaren kalasauna on Höytiäisen kalasaunoista uusin ja parhaiten varusteltu. Sisällä mökissä olevassa vihkosessa kerrotaan, että paikalla ollut alkuperäinen kalasauna tuhoutui 1960-luvun alussa. Rauniot ovat yhä nähtävissä saaren pohjoiskärjessä.

Tällä hetkellä Laitasaaressa komeileva punainen kalasauna on edesmenneen Lauri Kinnusen entinen kesämökki, jonka hän luovutti Sikosaaresta Laitasaareen vuonna 2004. Mökki vedettiin traktorilla jäitä pitkin Höytiäisen yli.

Laitasaaren kalasauna

Mikäli mielit juoda saaressa nokipannukahvit, tarvitset vain kahvinporot ja vettä mukaan. Nuotiopaikalla on retkeilijöiden käyttöön tarkoitettu nokipannu.

Saunan seinällä roikkuu monenkokoisia kattiloita. Pienessä saunan vieressä olevassa huoneessa on kamina ja makuualustat valmiina majoittujille. Myös astioita ja aterimia on jätetty retkeilijöiden käyttöön.

Kipitän rantaan katsomaan auringonlaskua. Aamulla pakatessani olin valmistautunut majoittumaan alkeellisissa oloissa, mutta Laitasaaren kalasaunassa oli kaikki lähes tarpeellinen valmiina. Ajattelen, kuinka hieno paikka ja edullinen vaihtoehto Laitasaari on niille perheille, joilla ei ole omaa kesämökkiä. Tänne olisi mukava tulla myös ystävien kanssa telttailemaan tai riippumattoilemaan.

Nukun yöni kalasaunassa hyvin ja sikeästi. Eräpalvelu Kontiometson yrittäjäpariskunta tuo minulle aamukahvit ja kotona paistetut korvapuustit aamulla mökkiin. Luemme vieraskirjasta merkintöjä, joista ilmenee kalasaunan olevan ympäri vuoden kovassa käytössä.

Jätän hyvästit Laitasaarelle, vaikka olisin mielelläni jäänyt saareen vielä toiseksi yöksi. Lähdemme käymään Sikosaaressa Höytiäisen vanhimmalla kalasaunalla. Pienessä vuonna 1894 rakennetussa kalasaunassa on sisällä kaksi patjaa ja ruosteinen pönttöuuni. Olen myyty. Tänne on pakko päästä yöksi vielä tänä kesänä.

Sikosaaren kalasauna

Sikosaaren kalasaunan pyöröhirsihuussi

Sekä Sikosaareen että Laitasaareen on moottoriveneellä alle puolen tunnin ajomatka.

Höytiäisen saarilla on ollut parhaimmillaan samanaikaisesti 14 kalasaunaa. Tällä hetkellä käytössä olevista kalasaunoista Laitasaaren ja Jussinluodon kalasaunat ovat lukossa, ja niihin saa haettua avaimen St1:ltä, Samin Bensikseltä. Yksi yö näissä kalasaunoissa maksaa viisi euroa ja nämä kalasaunat saa varattua itselleen enintään kahdeksi vuorokaudeksi kerrallaan. Jussinluotoon ja Laitasaareen kannattaa tehdä avainvaraus hyvissä ajoin puhelimitse numeroon 013 731 184 tai paikan päällä.

Mikäli tarvitset moottorivenekyyditystä Höytiäisen saarille, ole yhteydessä luonto- ja eräpalveluita tarjoaviin matkailualan yrittäjiin Kontiolahdella. Tutustu alueen matkailualan palvelutarjontaan Play Kontiolahti -sivuilla.

Eräpalvelu Kontiometso
Facebook
Esko Kettunen
puh. 044 057 6445
erapalvelu.kontiometso@gmail.com

Blogi on julkaistu alunperin www.kontiolahti.fi sivustolla 6.8.2020. Kirjoittaja ja kuvat Katri Penttinen.