Käy perem­mälle kalasaunaan!

Eletään heinä­kuun puoli­väliä. Pakkaan pienen rinkkani, vedän kaiken varalta sadetakin päälleni ja lähden pyörällä polke­maan lähim­mälle bussi­py­sä­kille odotta­maan bussia 202. Aikui­selta lippu Joensuusta Kontio­lah­delle maksaa 5 euroa ja pyörästä peritään 2 euron lisämaksu. Olen ensim­mäistä kertaa matkalla Höytiäisen kalasau­noille. Vielä bussi­mat­kalla en tiedä, mille monista kalasau­noista päädyn majoit­tu­maan yön yli.

Minulla on onnea, sillä suosittu Laita­saaren kalasauna on vapaana tänään. Nappaan avaimet kalasau­nalle mukaani Samin Bensik­seltä ja käyn vielä pyöräh­tä­mässä kunnan­ta­lolla, ennen kuin suuntaan S‑marketin kautta kohti Kontio­lahden satamaa.

Parkkee­raan pyöräni Höytiäisen tuvalle ja lähden rinkkani ja eväit­teni kanssa kohti vieras­ve­ne­lai­turia, jossa minut ottaa lämpi­mästi vastaan Eräpal­velu Kontio­metson yrittäjä Esko Kettunen. Olen sopinut Kettusen kanssa kulje­tuk­sesta mootto­ri­ve­neellä kalasau­nalle ja seuraa­vana päivänä takaisin.

Vuonna 2008 perus­tettu Eräpal­velu Kontio­metso järjestää kalas­tus­retkiä ja ‑opetusta pääsään­töi­sesti Pieli­sellä, Kolilla ja Höytiäi­sellä. Lisäksi yritys järjestää kosken­laskua muun muassa Ruunaan­kos­kelle kumilau­talla ja veneellä.

– Pieli­selle, Kolille ja Ruunaalle on eniten kysyntää. Kyllähän nämä meidän välineemme kulkevat muual­lekin, yrittäjä vinkkaa.

– Olen tehnyt eräop­paan ja kalas­tusop­paan töitä neljän­kym­menen vuoden ajan Itä-Suomessa, Kuhmossa ja Venäjällä, myös pien- ja suurriistan käsit­telyn taitava Kettunen kertoo.

Kettunen ohjaa luonto­retkiä pitkälti yhdessä vaimonsa Tanja Eloranta-Kettusen kanssa. Ravin­tola-alalla pitkään työsken­nellyt Eloranta-Kettunen loihtii Eräpal­velu Kontio­metson asiak­kaille niin ruoka­puolen kuin lihas­ju­mitkin kuntoon.

– Olemme hyvä tiimi, hiero­jay­rit­täjä Eloranta-Kettunen summaa.

Jouhte­ninen on Höytiäisen saarista ainut merkit­tävä saari, joka on ollut olemassa jo ennen vuonna 1859 tapah­tu­nutta Höytiäisen laskua. Joitakin pieniä saaria Höytiäi­sellä kuitenkin oli jo ennen järven laske­mista. Kalasau­na­kult­tuuri sai alkunsa, kun Höytiäisen pinnan laskettua 9 metriä kalas­tajat alkoivat tuoda vesijät­tö­maille pieniä hirsi­mök­kejä. Vesijät­tö­maat eivät olleet kenen­kään maita, ja kalas­tajat tarvit­sivat paikkoja joissa levähtää.

Kalasau­noista jokainen on omanlai­sensa. Nimes­tään huoli­matta kaikilla kalasau­noilla ei kuiten­kaan ole saunaa.
– Jos haluaa päästä kylpe­mään kalasau­na­reis­sunsa yhtey­dessä, tulee suunnata joko Jussin­luo­toon, Jereen tai Laita­saa­reen. Tilavin sauna on Laita­saa­ressa. Siellä mahtuu kuusi aikuista ottamaan löylyjä yhtä aikaa, Eräpal­velu Kontio­metson yrittäjä Esko Kettunen ohjeistaa.

Lapsi­per­heille retki­koh­teeksi Kettunen suosit­telee hyvin varus­teltua Laita­saaren kalasaunaa, mutta helle­päi­vänä hän neuvoo suuntaa­maan Jerelle tai Munat­suun.
– Laita­saa­ressa on puitteet kohdil­laan, mutta uimaranta on kivik­koinen. Munatsun ja Jeren kalasau­noilla on lapsiys­tä­väl­linen uimaranta.

Laita­saari horisontissa

Eräpal­velu Kontio­metson mootto­ri­vene hurauttaa Laita­saaren rantaan. Katsomme yhdessä raken­nukset läpi, ja kiitän Kettusta turval­li­sesta kyydistä Höytiäi­sellä. Jään saareen yksin ihmettelemään.

Alan ensim­mäi­seksi sahata puuta­varaa pienem­mäksi, sillä aion tehdä nuotio­leipää kesällä Avotu­li­lei­purin kurssilta saamal­lani resep­tillä.

Kaikkien kalasau­nojen yhtey­dessä on ulkovessa.

Laita­saaren kalasauna on Höytiäisen kalasau­noista uusin ja parhaiten varus­teltu. Sisällä mökissä olevassa vihko­sessa kerro­taan, että paikalla ollut alkupe­räinen kalasauna tuhoutui 1960-luvun alussa. Rauniot ovat yhä nähtä­vissä saaren pohjoiskärjessä.

Tällä hetkellä Laita­saa­ressa komei­leva punainen kalasauna on edesmen­neen Lauri Kinnusen entinen kesämökki, jonka hän luovutti Sikosaa­resta Laita­saa­reen vuonna 2004. Mökki vedet­tiin trakto­rilla jäitä pitkin Höytiäisen yli.

Laita­saaren kalasauna

Mikäli mielit juoda saaressa nokipan­nu­kahvit, tarvitset vain kahvin­porot ja vettä mukaan. Nuotio­pai­kalla on retkei­li­jöiden käyttöön tarkoi­tettu nokipannu. 

Saunan seinällä roikkuu monen­ko­koisia katti­loita. Pienessä saunan vieressä olevassa huoneessa on kamina ja makuu­alustat valmiina majoit­tu­jille. Myös astioita ja aterimia on jätetty retkei­li­jöiden käyttöön.

Kipitän rantaan katso­maan aurin­gon­laskua. Aamulla pakates­sani olin valmis­tau­tunut majoit­tu­maan alkeel­li­sissa oloissa, mutta Laita­saaren kalasau­nassa oli kaikki lähes tarpeel­linen valmiina. Ajattelen, kuinka hieno paikka ja edullinen vaihtoehto Laita­saari on niille perheille, joilla ei ole omaa kesämökkiä. Tänne olisi mukava tulla myös ystävien kanssa telttai­le­maan tai riippumattoilemaan.

Nukun yöni kalasau­nassa hyvin ja sikeästi. Eräpal­velu Kontio­metson yrittä­jä­pa­ris­kunta tuo minulle aamukahvit ja kotona paistetut korva­puustit aamulla mökkiin. Luemme vieras­kir­jasta merkin­töjä, joista ilmenee kalasaunan olevan ympäri vuoden kovassa käytössä.

Jätän hyvästit Laita­saa­relle, vaikka olisin mielel­läni jäänyt saareen vielä toiseksi yöksi. Lähdemme käymään Sikosaa­ressa Höytiäisen vanhim­malla kalasau­nalla. Pienessä vuonna 1894 raken­ne­tussa kalasau­nassa on sisällä kaksi patjaa ja ruosteinen pönttö­uuni. Olen myyty. Tänne on pakko päästä yöksi vielä tänä kesänä.

Sikosaaren kalasauna

Sikosaaren kalasaunan pyöröhirsihuussi

Sekä Sikosaa­reen että Laita­saa­reen on mootto­ri­ve­neellä alle puolen tunnin ajomatka.

Höytiäisen saarilla on ollut parhaim­mil­laan saman­ai­kai­sesti 14 kalasaunaa. Tällä hetkellä käytössä olevista kalasau­noista Laita­saaren ja Jussin­luodon kalasaunat ovat lukossa, ja niihin saa haettua avaimen St1:ltä, Samin Bensik­seltä. Yksi yö näissä kalasau­noissa maksaa viisi euroa ja nämä kalasaunat saa varattua itsel­leen enintään kahdeksi vuoro­kau­deksi kerral­laan. Jussin­luo­toon ja Laita­saa­reen kannattaa tehdä avain­va­raus hyvissä ajoin puheli­mitse numeroon 013 731 184 tai paikan päällä.

Mikäli tarvitset mootto­ri­ve­ne­kyy­di­tystä Höytiäisen saarille, ole yhtey­dessä luonto- ja eräpal­ve­luita tarjoa­viin matkai­lualan yrittä­jiin Kontio­lah­della. Tutustu alueen matkai­lualan palve­lu­tar­jon­taan Play Kontio­lahti ‑sivuilla.

Eräpal­velu Kontio­metso
Facebook
Esko Kettunen
puh. 044 057 6445
[email protected]

Blogi on julkaistu alunperin www.kontiolahti.fi sivus­tolla 6.8.2020. Kirjoit­taja ja kuvat Katri Penttinen.