Kontio­lahden satama on kesäpäivän helmi!

Tiesithän, että Kontio­lahti tarjoaa muutakin nähtävää, kuin ampuma­hiihtoa! Tämän blogi­sarjan tarkoi­tuk­sena on esitellä ihan tässä Joensuun vieressä sijait­sevia nähtä­vyyksiä, elämyksiä ja kulttuu­ri­koh­teita. Toivomme, että löydät täältä vinkkejä ja tekemistä päivä­ret­kelle Pohjois-Karja­lassa. Seuraathan siis blogiamme myös jatkossa!

Kontio­lahden sataman sydän
Aurin­koisen päivän sattuessa kohdalle kannattaa suunnata veneen, auton, mootto­ri­pyörän tai polku­pyörän keula kohti Kontio­lahtea ja Höytiäisen ranta­mai­semia. Kuutos­tieltä, ihan siitä Uuron liittymän kohdalta noin kahden kilometrin siirtymän päässä sijaitsee Kontio­lahden satama ja siellä ranta­kah­vila Höytiäisen tupa. Sataman alueelta löytyy kesäse­songin aikana monipuo­lista tekemistä ja hyvä tuote- ja palveluvalikoima.

Maasto­pyö­räilyä, kalas­tusta ja sup-lautailua
Satama-alueella on hyvä, lapsille sopiva hiekka­poh­jainen uimaranta, leikki­puisto ja venesa­tama vieras­ve­ne­paik­koi­neen. Satama-alueen sydän on yrittä­jien Sonja ja Jarkko Karjusen pyörit­tämä Höytiäisen tupa. Paikalla on viihtyisä kesäte­rassi ja ravin­tolan keittiöstä loihdi­taan maittavat ruoka-annokset nälkäisen lomalaisen herku­tel­ta­vaksi. Suosi­tuimpia annoksia ovat makka­ra­pe­runat, hampu­ri­laiset sekä muut grilli­ruoat. Jälki­ruo­aksi erityi­sesti perheen pienim­mille maistuu varmasti jäätelö. Janoi­selle matka­lai­selle tarjolla on erilaisia virvok­keita, joita myydään myös mukaan.


Höytiäi­selle saapuvia kalas­tajia ranta­ra­vin­tola palvelee kalas­tus­lupa-asioissa ja kesän aikana vuokra­taan myös sup-lautoja sekä maasto­pyöriä. Pyörillä pääsee kätevästi vaikkapa aivan alueen vieressä sijait­se­ville Kontion­po­luille. Vesiur­hei­lusta kiinnos­tu­neet voivat osallistua myös ohjatuille suplau­tailu-retkille. Iltaisin paikalla soi live-musiikki tai karaoke. Kesän mittaan alueella järjes­te­tään lukuisia tapah­tumia. Kesämaa­nan­taisin paikkansa saavat satama­kirp­pikset sekä juhan­nuk­sena juhli­taan perin­tei­seen tyylien tanssien ja juhan­nus­kokkoa polttaen.

Kontio­lahti on muutakin kuin biath­lonia
Kesäpäivän idylli, aurin­gon­paiste ja hyvä ruoka. Tarvit­seeko sen enempää olla hyvän fiiliksen aikaan saami­seksi? Ja sitä todel­lakin tarjoilee Höytäisen tupa ja Kontio­lahden satama-alue. Päivä täällä Höytiäisen rannalla etenee leppoi­sasti uimaan pulah­taen, kalas­taen ja nauttien hyvästä grilli­ruo­asta sekä kahvilan herkuista. Ystäväl­linen palvelu ja iloiset ihmiset kruunaavat tunnelman. “Kannattaa piipahtaa satamassa, ihan siksi, että onhan tämä alueen kaunein paikka”, toteaa yrittäjä Jarkko Karjunen ja toivottaa lomalaiset ja muut matkai­lijat terve­tul­leeksi Pohjois-Karjalaan.


Höytiäisen histo­rial­li­sesta järven­las­kusta tuli vuonna 2019 kuluneeksi 160 vuotta. Mikäli mielit järvelle, sinne on mahdol­lista tänä kesänä jälleen päästä sisäve­sialus M/S Tuulan kyydillä täältä Kontio­lahden satamasta tiistaisin. 

Höytiäisen Tupa

Satamatie 4, 801100 Kontiolahti

Blogi on julkaistu alunperin www.kontiolahti.fi sivus­tolla 17.5.2019. Kirjoit­taja ja kuvat Jarkko Peiponen