Categories
Yleinen

Kontioniemessä golfataan aamun pikkutunneille saakka

Karelia Golf Kontioniemen klubitalon seinää vasten heijastuvat ilta-auringon säteet. Eletään juhannuksen jälkeistä perjantaita vuonna 2020. Tänä yönä Kontioniemessä järjestetään Seniorit Suviyössä -golftapahtuma, joka on suunnattu yli 50-vuotiaille golfareille. Kontioniemen golfkentän virallisista avajaisista tuli elokuussa 2020 kuluneeksi 30 vuotta. Nämä vuodet pitävät sisällään vahvaa tekemisen meininkiä ja yhteen hiileen puhaltamista.

Tältä paikalta Englannin suurlähettiläs Neil Smith löi Kontioniemen golfkentän avauslyönnin 11.8.1990. Karjalan sotilassoittokunnan mahtipontinen soitto kaikui Vaskiportinaholla avajaisissa.

Seniorit Suviyössä -tapahtumaan osallistuu 39 kilpailijaa.
Suurin osa senioreista kiertää lähes 10 kilometriä pitkän 18-väyläisen kentän kävellen. Kilpailun järjestää Karelia Golfin senioritoimikunta.

Seniorit Suviyössä -kilpailussa pelataan 6 hengen porukoissa jakautuneena kahteen ryhmään. Yhdessä kenttää kiertävät ryhmät pelaavat toisiaan vastaan ja samalla kaikkia osallistuvia ryhmiä vastaan. Tapahtuman päätteeksi kokoonnutaan yhdessä palkinnonjakoon Ravintola Vaskiporttiin.

18-väyläisen golfkentän varrella sijaitsevan muistokiven laatassa kerrotaan: ’’Olemme Vaskiportinaholla. Kontiolahtelaisen perimätiedon mukaan tässä oli muinoin rikas talo, jonka vaskiporttien naukuna kuului aamuin illoin lahden yli Kontiolahden kirkonkylälle. Talossa asui viisi veljestä, joista neljällä kymmenen ja yhdellä viisi tytärtä. He vaelsivat laulaen jonossa Taipaleen kirkkoon Liperiin Jaamankangasta pitkin. Venäläiset hävittivät talon ja veivät väen mukanaan Isonvihan aikana (1700-1721).’’

Karelia Golf vetää puoleensa kaikenikäisiä lajin harrastajia.
Yömyöhään golfkentältä tekee lähtöä 7-henkinen seurue. Raahesta lähtöisin olevat lapsuudenystävät ovat vuokranneet Ahveniselta mökin ja käyvät sieltä käsin golfaamassa Kontioniemessä koko viikonlopun ajan. Tänään iltaa jatketaan Kontiolahden satamassa Höytiäisen Tuvan karaokessa.

Scott Milne, 36, on juuri tehnyt elämänsä ensimmäisen hole in onen. 25 vuotta golfia harrastanut Skotlannista kotoisin oleva Milne kertoo nähneensä monia hole in oneja, mutta ei osannut kuvitella miten hyvältä onnistuminen oikeasti tuntuisi.
– My heart started shaking. It was a huge surprise, also because it wasn’t the easiest place to make a hole in one. (Sydämeni alkoi väristä. Se oli valtava yllätys myös siksi, koska lyöntipaikka ei ollut helpoimmasta päästä.)

Klubitalolla palvelevasta Ravintola Vaskiportista haetaan juhlan kunniaksi voiton oluet. Tapana on, että hole ine onen tekijä tarjoaa omalle porukalleen juomat. Skotlannissa hole in oneen liittyy viskitraditio.
– The one who makes the hole in one has to buy a bottle of whiskey and leave it to the bar with a note which says that everyone is allowed to drink from it. (Hole in onen tekijän täytyy ostaa pullo viskiä ja jättää se baariin mukanaan viesti, jossa kerrotaan kaikkien saavan juoda siitä), jo kymmenen vuotta Suomessa asunut Milne kertoo tavoista kotimaassaan.

18-väyläisen golfkentän varrella on näköalapaikalla kaikille käytössä oleva maksuton nuotiopaikka. Tänne kelpaa tulla viettämään kesäiltaa. Otathan omat puut mukaan.

Yksi Höytiäisen tunnetuimmista saarista, Jouhteninen, näkyy nuotiopaikalta käsin upeana auringon laskiessa saaren taakse.

Päivän päätteeksi golfklubille voi jäädä saunomaan. Miesten saunasta on vaikuttavat näkymät Höytiäisen yli vaaramaisemiin. Hulppeat saunatilat ovat vuokrattavissa myös yksityistilaisuuksiin.

Karelia Golf Kontioniemi
www.kareliagolf.fi
Facebook
Instagram: @kareliagolf

Blogi on julkaistu alunperin www.kontiolahti.fi sivustolla 31.7.2020. Kirjoittaja ja kuvat Katri Penttinen.