Rosvo­paistia ja reitti­lii­ken­nettä – Höytiäi­selle pääsee risteilemään

Pohjois-Karja­lassa pääsee kesällä ristei­le­mään! Kontio­lahden satamasta Höytiäisen toiselle rannalle Huhma­riin liikennöi kerran viikossa idyllinen ristei­ly­alus M/S Tuula. Aluksen kippa­rina toimii Petri Luotio. Vain 20 minuutin ajomatkan päässä Joensuun torilta sijait­seva Kontio­lahden satama palvelee muutenkin kesävie­raita. Luethan lisää ristei­ly­ko­ke­muk­sista tästä artikkelista.

Vesille viihty­mään

Varmasti moni Pohjois-Karja­lassa päivä­retkiä suunnit­te­leva on mielis­sään kuulles­saan, että Höytiäi­sellä on jälleen kesälle tarjolla ristei­ly­pal­ve­luita. Höytiäisen rannoilta, vesiltä ja saarista löytyy upeita luonto­mat­kai­lu­koh­teita, joihin yksit­täi­senkin matkai­lijan on nyt mahdol­lista päästä tutus­tu­maan. Kotkasta Polvi­jär­velle jälleen kesäksi muuttanut yrittäjä Petri Luotio on kunnos­tanut m/s Tuula-aluksen menokun­toon, joten ei muuta porukka kokoon ja vesille!

Höytäisen risteilyt tarjoaa reitti­lii­ken­ne­pal­ve­luita Huhmarin ja Kontio­lahden sataman välillä. Reitti­lii­ken­teen avulla on mahdol­li­suus päästä myös päivä­ret­kille Jouhte­ni­seen tai Hiekka­saa­reen. Lisäksi tarjolla on erilaisia ristei­ly­pa­ket­teja, kuten rosvo­pais­ti­ris­teily Hiekka­saa­reen ja varmasti koko perheelle sovel­tuva meriros­vo­ris­teily hurjine aarre­jah­tei­neen. Tilaus­ris­tei­lyiden kysyntä on yllät­tänyt positii­vi­sesti yrittäjän itsen­säkin. Tämä kertoo varmasti siitä, että Höytiäisen vesistö ja ristei­ly­pal­velut kiinnos­tavat sekä paikal­lisia että hieman kauem­paakin tulevia matkai­li­ja­ryhmiä. Isollakin porukalla mukaan pääsee, sillä m/s Tuulalla on 70 matkustajapaikkaa.

Kävimme kesäkuun alussa vuonna 2019 tutus­tu­massa noin kymmenen hengen voimin Höytiäisen ristei­lyjen palve­luihin ristei­le­mällä Kontio­lah­delta Jouhte­nisen saareen. Matkamme alkoi Kontio­lahden satamasta, jossa kaptee­nimme opasti meitä aluksi lyhyesti turval­li­suus­asioissa. Lähtiessä nautis­ke­limme kahvit ristei­ly­mat­kus­ta­jille erityi­sesti suunni­tellun Höytiäisen laiva­korpun kera. Nam! 

Pieni sade ei alkuret­kestä säikäyt­tänyt ja sää vielä kirkastui iltaa kohden. Mikäpä sen mukavampaa, kuin katsella Höytiäisen rantoja vesiltä käsin leppoi­sassa kesäil­lassa. Laivan matka satamasta Jouhte­ni­seen kesti noin puoli tuntia, minkä jälkeen pääsimme vapaasti tutus­tu­maan saaren luontoon ja reitistöihin.

Trombin jäljissä Jouhtenisessa

Jouhte­nisen saaressa on mukavat ja helppo­kul­kuiset retkei­ly­reitit; Sirnitsan kierto 2,5km ja Jouhte­nisen jotos 2,7km. Saaren korkein kohta kohoaa 60 metrin korkeu­delle järven pinnasta ja maisemia näkee ihailla polkujen varsilla. Elokuussa 2004 saaren yli pyyhkäis­seen trombin jäljet ovat edelleen selvästi nähtä­vissä. Kaatu­neet puut on jätetty maahan tarkoi­tuk­sella, jotta niiden avulla voidaan seurata myrsky­tu­hojen vaiku­tusta luontoon. 

Patikoinnin jälkeen voi vaikkapa pulahtaa Höytiäi­seen uimaan tai nautis­kella eväitä nuotio­pai­kalla. Saarelta löytyykin reittien varrelta kaksi huollettua nuotio­paikkaa vierai­li­joille, joten makkarat ja muut retkie­väät kannattaa pakata mukaan. Myös Kontio­lahden satamassa on mahdol­li­suus eväste­lyyn Höytiäisen Tuvalla, jonka palve­luista kerromme tarkemmin tässä blogis­samme toisessa artikkelissa.

Jos Jouhte­ni­sessa haluaa patikoida, kannattaa reissulle varata mukaan hyvät kengät. Polut ovat loisto­kun­nossa ja helppo­kul­kuiset, mutta eihän sitä tiedä, vaikka syksym­mällä innos­tuisi poikkea­maan polulta tutki­maan saaren marja- ja sienia­pajia. Jouhte­nisen saareen liittyy lisäksi paljon erilaisia tarinoita ja näistä kuullaan blogis­samme lisää jo tänä kesänä.

Ristei­ly­ret­kemme kesti kokonai­suu­des­saan pari tuntia, mutta saarella tai vesillä saisi varmasti aikaa kulumaan pidem­päänkin. Eipä tarvinnut tässä­kään tapauk­sessa lähteä elämyk­sien perässä merta edemmäs kalaan. Ehkäpä seuraa­valla kerralla voisi tutustua m/s Tuulan kyydissä Höytiäisen histo­riaan ja nähtä­vyyk­siin maise­ma­ris­tei­lyllä ja kieltä­mättä meriros­vo­ris­tei­lykin kiinnos­taisi. Tämä kannattaa kokea!

Lisätie­toja ja reitti­lii­ken­teen aikataulut löydät täältä:

Höytiäisen Risteilyt

Kontio­lahden satama

Satamatie 2

81100 Kontiolahti

Blogi on julkaistu alunperin www.kontiolahti.fi sivus­tolla 14.6.2019. Kirjoit­taja ja kuvat Kati Kukkonen