Categories
Yleinen

Rosvopaistia ja reittiliikennettä – Höytiäiselle pääsee risteilemään

Pohjois-Karjalassa pääsee kesällä risteilemään! Kontiolahden satamasta Höytiäisen toiselle rannalle Huhmariin liikennöi kerran viikossa idyllinen risteilyalus M/S Tuula. Aluksen kipparina toimii Petri Luotio. Vain 20 minuutin ajomatkan päässä Joensuun torilta sijaitseva Kontiolahden satama palvelee muutenkin kesävieraita. Luethan lisää risteilykokemuksista tästä artikkelista.

Vesille viihtymään

Varmasti moni Pohjois-Karjalassa päiväretkiä suunnitteleva on mielissään kuullessaan, että Höytiäisellä on jälleen kesälle tarjolla risteilypalveluita. Höytiäisen rannoilta, vesiltä ja saarista löytyy upeita luontomatkailukohteita, joihin yksittäisenkin matkailijan on nyt mahdollista päästä tutustumaan. Kotkasta Polvijärvelle jälleen kesäksi muuttanut yrittäjä Petri Luotio on kunnostanut m/s Tuula-aluksen menokuntoon, joten ei muuta porukka kokoon ja vesille!

Höytäisen risteilyt tarjoaa reittiliikennepalveluita Huhmarin ja Kontiolahden sataman välillä. Reittiliikenteen avulla on mahdollisuus päästä myös päiväretkille Jouhteniseen tai Hiekkasaareen. Lisäksi tarjolla on erilaisia risteilypaketteja, kuten rosvopaistiristeily Hiekkasaareen ja varmasti koko perheelle soveltuva merirosvoristeily hurjine aarrejahteineen. Tilausristeilyiden kysyntä on yllättänyt positiivisesti yrittäjän itsensäkin. Tämä kertoo varmasti siitä, että Höytiäisen vesistö ja risteilypalvelut kiinnostavat sekä paikallisia että hieman kauempaakin tulevia matkailijaryhmiä. Isollakin porukalla mukaan pääsee, sillä m/s Tuulalla on 70 matkustajapaikkaa.

Kävimme kesäkuun alussa vuonna 2019 tutustumassa noin kymmenen hengen voimin Höytiäisen risteilyjen palveluihin risteilemällä Kontiolahdelta Jouhtenisen saareen. Matkamme alkoi Kontiolahden satamasta, jossa kapteenimme opasti meitä aluksi lyhyesti turvallisuusasioissa. Lähtiessä nautiskelimme kahvit risteilymatkustajille erityisesti suunnitellun Höytiäisen laivakorpun kera. Nam!

Pieni sade ei alkuretkestä säikäyttänyt ja sää vielä kirkastui iltaa kohden. Mikäpä sen mukavampaa, kuin katsella Höytiäisen rantoja vesiltä käsin leppoisassa kesäillassa. Laivan matka satamasta Jouhteniseen kesti noin puoli tuntia, minkä jälkeen pääsimme vapaasti tutustumaan saaren luontoon ja reitistöihin.

Trombin jäljissä Jouhtenisessa

Jouhtenisen saaressa on mukavat ja helppokulkuiset retkeilyreitit; Sirnitsan kierto 2,5km ja Jouhtenisen jotos 2,7km. Saaren korkein kohta kohoaa 60 metrin korkeudelle järven pinnasta ja maisemia näkee ihailla polkujen varsilla. Elokuussa 2004 saaren yli pyyhkäisseen trombin jäljet ovat edelleen selvästi nähtävissä. Kaatuneet puut on jätetty maahan tarkoituksella, jotta niiden avulla voidaan seurata myrskytuhojen vaikutusta luontoon.

Patikoinnin jälkeen voi vaikkapa pulahtaa Höytiäiseen uimaan tai nautiskella eväitä nuotiopaikalla. Saarelta löytyykin reittien varrelta kaksi huollettua nuotiopaikkaa vierailijoille, joten makkarat ja muut retkieväät kannattaa pakata mukaan. Myös Kontiolahden satamassa on mahdollisuus evästelyyn Höytiäisen Tuvalla, jonka palveluista kerromme tarkemmin tässä blogissamme toisessa artikkelissa.

Jos Jouhtenisessa haluaa patikoida, kannattaa reissulle varata mukaan hyvät kengät. Polut ovat loistokunnossa ja helppokulkuiset, mutta eihän sitä tiedä, vaikka syksymmällä innostuisi poikkeamaan polulta tutkimaan saaren marja- ja sieniapajia. Jouhtenisen saareen liittyy lisäksi paljon erilaisia tarinoita ja näistä kuullaan blogissamme lisää jo tänä kesänä.

Risteilyretkemme kesti kokonaisuudessaan pari tuntia, mutta saarella tai vesillä saisi varmasti aikaa kulumaan pidempäänkin. Eipä tarvinnut tässäkään tapauksessa lähteä elämyksien perässä merta edemmäs kalaan. Ehkäpä seuraavalla kerralla voisi tutustua m/s Tuulan kyydissä Höytiäisen historiaan ja nähtävyyksiin maisemaristeilyllä ja kieltämättä merirosvoristeilykin kiinnostaisi. Tämä kannattaa kokea!

Lisätietoja ja reittiliikenteen aikataulut löydät täältä:

Höytiäisen Risteilyt

Kontiolahden satama

Satamatie 2

81100 Kontiolahti

Blogi on julkaistu alunperin www.kontiolahti.fi sivustolla 14.6.2019. Kirjoittaja ja kuvat Kati Kukkonen