Ajantaju katoaa helposti kirkon­kylän kierroksella

Matkalla Joensuusta Kolille kannattaa 6‑tieltä poiketa Kontio­lahden kirkon­ky­lälle, jossa saattaa huomaa­matta vierähtää koko päivä. Monipuo­liset yrittä­jien tarjoamat palvelut, pienet myymälät, museot ja uimarannat ovat kaikki koetta­vissa ihan tässä kirkon­kylän keskustassa. 

Kondi­toria Rosalindan kesätyön­te­kijä Pirita Kinnunen nostaa tarjolle juuri valmis­tu­neen kakun.

Aamulii­kenne sujuu jouhe­vasti, radiosta kuuluu aamulä­hetys ja aurinko paistaa jo kirkkaasti. Käännyn 6‑tieltä Kontio­lahden kirkon­ky­lälle ja ajan suoraan Kondi­toria Rosalindan pihaan. Tuoreen pullan tuoksu tulvii vastaan jo ennen kuin pääsen kunnolla edes autosta ulos.

Tästä on tulossa hyvä päivä.

Aamu käynnistyy Rosalindan aamupa­lalla, johon kuuluu sämpylä lisuk­kei­neen, keitetyt kanan­munat, puuro sekä kahvi tai tee ja tuore­mehu. Aamupalan saa 4,50 eurolla. Rosalindan yrittäjä Annukka Kinnunen kertoo, että kesäisin osa mökki­läi­sistä ja ohikul­ki­joista poikkeaa kahvi­laan varta vasten aamupalalle. 

Aamupala on tarjolla arkisin kello 6–9.30.

– Kesäisin ihmiset käyvät ostamassa eväitä, kuten täytet­tyjä sämpy­löitä, kun ovat menossa rannalle. ”Vieriskä” on tässä aivan lähellä, Kinnunen vinkkaa.

Kävely­matkan päässä sijait­seva Viere­vän­niemen uimaranta on muuten upea paikka, jossa hurahtaa helposti monta tuntia.

Mansik­ka­kak­kuse­sonki on jo lähellä

Suurin osa kahvilan tuotteista valmis­te­taan itse. Vitrii­nissä on aina tuoretta tarjolla, ja yön yli levän­neitä herkkuja voi ostaa seuraa­vana päivänä erilli­sestä korista. Asiak­kaiden makumiel­ty­mykset ovat hyvin tiedossa:

– Hyvin pulla­voit­toista on eli meillä on ennem­minkin leivon­naisia kuin leivoksia myynnissä. Kylään mennes­sään asiak­kaat käyvät ostamassa pitkon tai kahvi­kakun. Kun mansik­ka­kak­kuse­sonki alkaa, siihen ei aivan heti kylläs­tytä, Kinnunen naurahtaa.

Kondi­toria Rosalinda on avoinna maanan­taista perjan­taihin kello 6–15. 21.6.–31.8. välisenä aikana kello 6–15.30

Kondi­toria Rosalinda toimii myös Juhla­tila Lautsassa Kontio­ran­nassa. Kesäillan sauna­pa­ketti on ostet­ta­vissa kello 17–21 väliseksi ajaksi 100 euron hintaan. Hinta sisältää saunan­käytön ja tilavuo­kran, palju ja iltapala ovat lisäpalveluina.

– Ihmiset ovat varan­neet pakettia esimer­kiksi synttä­reitä tai sukulaisten vierai­luja varten tai kun haluavat päästä rannalle saunaan ja uimaan, kertoo yrittäjä Annukka Kinnunen.

Tuliaiset mukaan käsityömyymälästä

Kirkon­kylän liikkei­siin ja palve­luihin on helppo tutustua vaikkapa kävellen. Matkalle voi ostaa evästä esimer­kiksi kahdesta marke­tista. Aivan torin äärellä on Kontio­lahden apteekki ja kukka­kauppa, josta voi vaikkapa kylään viemi­senä ostaa kukkia.

Kontio­lahden käsityö­läiset ry:n puheen­joh­taja Kaarina Karppi kertoo, että käsityö­myy­mä­lässä tehdään paljon myös tilaustöitä.

Tuliai­sos­tok­sille kaipaavan aarre­aitta on Käsityö­myy­mälä Tiuhta, jossa on monipuo­li­sesti myynnissä kontio­lah­te­laisten tekemiä käsitöitä. Myymä­lään astuessa katse kiertää puu‑, paju- ja tuohi­töissä sekä keramiikka- ja tekstii­li­tuot­teissa – muutamia vain maini­tak­seni. Kontio­lahden käsityö­läiset ry:n pyörit­tämän myymälän valikoima on laaja. Myymälä on täynnä laaduk­kaita tuotteita, joiden eteen on nähty vaivaa.

– Mikä on hienompaa kuin se, että ihmistä ympäröi kauniit tuotteet? Ja ne on itse käsin tehty, puheen­joh­taja Kaarina Karppi henkäisee.

6‑tien varressa on käsityö­myy­mä­lään ohjaavat kyltit, jotka ovat tuoneet ohiaja­vista uusia asiak­kaita. Vinkkinä kerrot­ta­koon, että muualla asuvat ovat tilan­neet tuotteita puheli­mitse tai sähkö­pos­titse nähtyään niitä myymälän Facebook-sivulla. Varsi­naista verkko­kauppaa ei ole mutta tuotteita voidaan tarvit­taessa postittaa. Mökki­läiset saapuvat moikkaa­maan heti kun näkevät oven olevan auki ja pois lähties­sään käyvät hakemassa joululahjoja.

Käsityö­myy­mälä Tiuhta on avoinna arkisin kello 10–17 ja lauan­taisin kello 12–15 sekä heinä­kuussa sunnun­taisin kello 12–15.

Käsityö­myy­mä­lässä tehdään myös korjausom­pelua, kansal­lis­pu­kujen puseroita ja lastenvaatteita. 

– Teemme tilauk­sesta kaikkea, mitä osaamme. Pyrimme aina kesäisin saamaan muutaman uutuuden valikoi­miin ja nyt ryhdymme kutomaan pellavaa. Tavoite on, että heinä­kuun alusta erilaisia sauna­tuot­teita olisi myynnissä, Karppi kertoo.

Käsityö­myy­mä­lässä on oma osastonsa tuohitöille.

Käsityö­myy­mä­lässä käynnin yhtey­dessä kannattaa tutustua liike­kes­kuksen muihin palve­luihin. Lisäksi Keskus­kadun varressa sijait­seva Kontio­lahden kotiseu­tu­museo on avoinna heinä­kuussa arkipäi­visin kello 12–16.30. Toinen kirkon­kylän ehdoton käynti­kohde on Kotiseu­tu­keskus, mutta näiden esittely onkin sitten jo oma tarinansa.

Teksti ja kuvat: Niina Vatanen.