Categories
Yleinen

Ajantaju katoaa helposti kirkonkylän kierroksella

Matkalla Joensuusta Kolille kannattaa 6-tieltä poiketa Kontiolahden kirkonkylälle, jossa saattaa huomaamatta vierähtää koko päivä. Monipuoliset yrittäjien tarjoamat palvelut, pienet myymälät, museot ja uimarannat ovat kaikki koettavissa ihan tässä kirkonkylän keskustassa.

Konditoria Rosalindan kesätyöntekijä Pirita Kinnunen nostaa tarjolle juuri valmistuneen kakun.

Aamuliikenne sujuu jouhevasti, radiosta kuuluu aamulähetys ja aurinko paistaa jo kirkkaasti. Käännyn 6-tieltä Kontiolahden kirkonkylälle ja ajan suoraan Konditoria Rosalindan pihaan. Tuoreen pullan tuoksu tulvii vastaan jo ennen kuin pääsen kunnolla edes autosta ulos.

Tästä on tulossa hyvä päivä.

Aamu käynnistyy Rosalindan aamupalalla, johon kuuluu sämpylä lisukkeineen, keitetyt kananmunat, puuro sekä kahvi tai tee ja tuoremehu. Aamupalan saa 4,50 eurolla. Rosalindan yrittäjä Annukka Kinnunen kertoo, että kesäisin osa mökkiläisistä ja ohikulkijoista poikkeaa kahvilaan varta vasten aamupalalle. 

Aamupala on tarjolla arkisin kello 6–9.30.

– Kesäisin ihmiset käyvät ostamassa eväitä, kuten täytettyjä sämpylöitä, kun ovat menossa rannalle. ”Vieriskä” on tässä aivan lähellä, Kinnunen vinkkaa.

Kävelymatkan päässä sijaitseva Vierevänniemen uimaranta on muuten upea paikka, jossa hurahtaa helposti monta tuntia.

Mansikkakakkusesonki on jo lähellä

Suurin osa kahvilan tuotteista valmistetaan itse. Vitriinissä on aina tuoretta tarjolla, ja yön yli levänneitä herkkuja voi ostaa seuraavana päivänä erillisestä korista. Asiakkaiden makumieltymykset ovat hyvin tiedossa:

– Hyvin pullavoittoista on eli meillä on ennemminkin leivonnaisia kuin leivoksia myynnissä. Kylään mennessään asiakkaat käyvät ostamassa pitkon tai kahvikakun. Kun mansikkakakkusesonki alkaa, siihen ei aivan heti kyllästytä, Kinnunen naurahtaa.

Konditoria Rosalinda on avoinna maanantaista perjantaihin kello 6–15. 21.6.–31.8. välisenä aikana kello 6–15.30

Konditoria Rosalinda toimii myös Juhlatila Lautsassa Kontiorannassa. Kesäillan saunapaketti on ostettavissa kello 17–21 väliseksi ajaksi 100 euron hintaan. Hinta sisältää saunankäytön ja tilavuokran, palju ja iltapala ovat lisäpalveluina.

– Ihmiset ovat varanneet pakettia esimerkiksi synttäreitä tai sukulaisten vierailuja varten tai kun haluavat päästä rannalle saunaan ja uimaan, kertoo yrittäjä Annukka Kinnunen.

Tuliaiset mukaan käsityömyymälästä

Kirkonkylän liikkeisiin ja palveluihin on helppo tutustua vaikkapa kävellen. Matkalle voi ostaa evästä esimerkiksi kahdesta marketista. Aivan torin äärellä on Kontiolahden apteekki ja kukkakauppa, josta voi vaikkapa kylään viemisenä ostaa kukkia.

Kontiolahden käsityöläiset ry:n puheenjohtaja Kaarina Karppi kertoo, että käsityömyymälässä tehdään paljon myös tilaustöitä.

Tuliaisostoksille kaipaavan aarreaitta on Käsityömyymälä Tiuhta, jossa on monipuolisesti myynnissä kontiolahtelaisten tekemiä käsitöitä. Myymälään astuessa katse kiertää puu-, paju- ja tuohitöissä sekä keramiikka- ja tekstiilituotteissa – muutamia vain mainitakseni. Kontiolahden käsityöläiset ry:n pyörittämän myymälän valikoima on laaja. Myymälä on täynnä laadukkaita tuotteita, joiden eteen on nähty vaivaa.

– Mikä on hienompaa kuin se, että ihmistä ympäröi kauniit tuotteet? Ja ne on itse käsin tehty, puheenjohtaja Kaarina Karppi henkäisee.

6-tien varressa on käsityömyymälään ohjaavat kyltit, jotka ovat tuoneet ohiajavista uusia asiakkaita. Vinkkinä kerrottakoon, että muualla asuvat ovat tilanneet tuotteita puhelimitse tai sähköpostitse nähtyään niitä myymälän Facebook-sivulla. Varsinaista verkkokauppaa ei ole mutta tuotteita voidaan tarvittaessa postittaa. Mökkiläiset saapuvat moikkaamaan heti kun näkevät oven olevan auki ja pois lähtiessään käyvät hakemassa joululahjoja.

Käsityömyymälä Tiuhta on avoinna arkisin kello 10–17 ja lauantaisin kello 12–15 sekä heinäkuussa sunnuntaisin kello 12–15.

Käsityömyymälässä tehdään myös korjausompelua, kansallispukujen puseroita ja lastenvaatteita. 

– Teemme tilauksesta kaikkea, mitä osaamme. Pyrimme aina kesäisin saamaan muutaman uutuuden valikoimiin ja nyt ryhdymme kutomaan pellavaa. Tavoite on, että heinäkuun alusta erilaisia saunatuotteita olisi myynnissä, Karppi kertoo.

Käsityömyymälässä on oma osastonsa tuohitöille.

Käsityömyymälässä käynnin yhteydessä kannattaa tutustua liikekeskuksen muihin palveluihin. Lisäksi Keskuskadun varressa sijaitseva Kontiolahden kotiseutumuseo on avoinna heinäkuussa arkipäivisin kello 12–16.30. Toinen kirkonkylän ehdoton käyntikohde on Kotiseutukeskus, mutta näiden esittely onkin sitten jo oma tarinansa.

Teksti ja kuvat: Niina Vatanen.