Categories
Yleinen

Parhaalla päiväretkellä koko porukka viihtyy

Sovimme perheen kanssa jo edellisenä iltana, että vietämme seuraavan päivän tutustuen Varparantaan. Lapset rakastavat uusia retkikohteita, joten aamua odotetaan innolla!

Aamun aikainen herätys ei haittaa ketään, kun tiedossa on mukavaa tekemistä. Ajamme Joensuusta pohjoiseen ja ohitamme Kontiolahden kirkonkylän risteyksen. Tässä vaiheessa takapenkiltä kuuluu jo ensimmäisen kerran se perinteinen kysymys: ”Milloin ollaan perillä?” Tämä on varmasti tuttua lapsiperheissä. Varparannan risteys kääntyy onneksi pian vasemmalle, ja lastenkin nenät liimaantuvat ikkunoihin katsomaan uusia maisemia.

Salaperäinen puro

Aloitamme päivän aktiviteetit Hepopuron luontopolusta, joka lähtee Riihilahden rannasta. Alkumatkan kuljemme kuivassa kangasmetsässä, jonka kivikkoinen pohja muistuttaa Höytiäisen järvenlaskusta, mutta pian tunnelma muuttuu salaperäisemmäksi, kun vihreä, saniaisten reunustama puronvarsi ottaa meidät syleilyynsä. Aamupalan voimalla noin kuuden kilometrin mittainen kävely sujuu ongelmitta, ja reitin varrella olevat opastaulut luonnosta ja historiasta kiinnostavat eritoten tiedonjanoista 11-vuotiasta.

Lämmin päivä ja kävely ovat nostaneet sen verran hikeä pintaan, että katsomme parhaaksi pulahtaa hetkeksi Höytiäisen aaltoihin. Aamupäivän reippailu on saanut vatsat kurnimaan, joten siirrymme uinnin jälkeen Varparannan kyläyhdistyksen kodalle tulistelemaan. Kota on kaikille avoin, ja siellä onkin hyvä levähtää hetki tulta tuijotellen ennen seuraavaa aktiviteettia.

Helmi Höytiäisen rannalla

Energiatankkauksen jälkeen siirrymme kolkuttelemaan Höytäisen Helmen ovelle. Olemme nimittäin varanneet kokeiluun sup-lautoja – myös yhden perhelaudan, jolle mahtuu mukaan useampi suppailija. Naurulta ei voi välttyä, kun ensimmäiset tasapainoilut päättyvät molskahduksiin. Nuorin perheenjäsenemme päättää kokeilun jälkeen keskittyä suppailun sijaan leikkeihin Helmen hiekkarannalla, jolla voi perinteisten rantaleikkien lisäksi kiipeillä, kiikkua ja pelata vaikka rantalentopalloa. Meille tämä oli päiväretki, mutta alueella voi myös yöpyä matkaparkissa. Paikan voi lunastaa matkaparkki.com -sivuston kautta 10 euron vuorokausihintaan. Illan viiletessä Höytiäisen Helmestä voi vuokrata myös saunan ja ihailla Höytiäisen iltamaisemaa paljusta.

Kotimatkalle Kesäkahvila Sikuriinan kautta

Suppailun ja leikkien jälkeen suuntaamme takaisin kohti kotia. Matkalla on toki vielä pysähdyttävä nauttimaan Kesäkahvila Sikuriinan kahvista ja makoisasta mokkapalasta, joka vie kielen mennessään. Parasta tässä kesäkahvilassa on kuitenkin aurinkoinen asiakaspalvelu – nuoret 4H-yrittäjät toivottavat jokaisen vieraan tervetulleeksi ja kutsuvat käymään uudelleenkin! Kesäkahvilalta lähtiessä huomaamme, että myös toisella puolella tietä on jotain tekeillä: kyläyhdistys rakentaa hiekkakentän viereen skeittiparkkia ja ulkokuntoilualuetta. Onpa hienoa huomata, että tekemistä riittää täällä jatkossakin!

Höytiäisen Helmi sijaitsee osoitteessa Riihilahdentie 7, 81120 Katajaranta. Höytiäisen Helmen tiedustelut ja varaukset puh. 045 163 9911.

Kesäkahvila sijaitsee Varparannan työväentalolla osoitteessa Varparannantie 26 c ja palvelee tiistaista lauantaihin klo 11–17 aina heinäkuun loppuun saakka. Kesäkahvila on nuorten 4H-yrittäjien ylläpitämä, joten käymällä tuet myös yrittäjyyskasvatusta.

Teksti ja kuvat: Sari Jormanainen.