Parhaalla päivä­ret­kellä koko porukka viihtyy

Sovimme perheen kanssa jo edelli­senä iltana, että vietämme seuraavan päivän tutus­tuen Varpa­ran­taan. Lapset rakas­tavat uusia retki­koh­teita, joten aamua odote­taan innolla!

Aamun aikainen herätys ei haittaa ketään, kun tiedossa on mukavaa tekemistä. Ajamme Joensuusta pohjoi­seen ja ohitamme Kontio­lahden kirkon­kylän risteyksen. Tässä vaiheessa takapen­kiltä kuuluu jo ensim­mäisen kerran se perin­teinen kysymys: ”Milloin ollaan perillä?” Tämä on varmasti tuttua lapsi­per­heissä. Varpa­rannan risteys kääntyy onneksi pian vasem­malle, ja lastenkin nenät liimaan­tuvat ikkunoihin katso­maan uusia maisemia.

Salape­räinen puro

Aloitamme päivän aktivi­teetit Hepopuron luonto­po­lusta, joka lähtee Riihi­lahden rannasta. Alkumatkan kuljemme kuivassa kangas­met­sässä, jonka kivik­koinen pohja muistuttaa Höytiäisen järven­las­kusta, mutta pian tunnelma muuttuu salape­räi­sem­mäksi, kun vihreä, saniaisten reunus­tama puron­varsi ottaa meidät sylei­lyynsä. Aamupalan voimalla noin kuuden kilometrin mittainen kävely sujuu ongel­mitta, ja reitin varrella olevat opastaulut luonnosta ja histo­riasta kiinnos­tavat eritoten tiedon­ja­noista 11-vuotiasta. 

Lämmin päivä ja kävely ovat nosta­neet sen verran hikeä pintaan, että katsomme parhaaksi pulahtaa hetkeksi Höytiäisen aaltoihin. Aamupäivän reippailu on saanut vatsat kurni­maan, joten siirrymme uinnin jälkeen Varpa­rannan kyläyh­dis­tyksen kodalle tulis­te­le­maan. Kota on kaikille avoin, ja siellä onkin hyvä levähtää hetki tulta tuijo­tellen ennen seuraavaa aktiviteettia.

Helmi Höytiäisen rannalla

Energia­tank­kauksen jälkeen siirrymme kolkut­te­le­maan Höytäisen Helmen ovelle. Olemme nimit­täin varan­neet kokei­luun sup-lautoja – myös yhden perhe­laudan, jolle mahtuu mukaan useampi suppai­lija. Naurulta ei voi välttyä, kun ensim­mäiset tasapai­noilut päättyvät molskah­duk­siin. Nuorin perheen­jä­se­nemme päättää kokeilun jälkeen keskittyä suppailun sijaan leikkeihin Helmen hiekka­ran­nalla, jolla voi perin­teisten ranta­leik­kien lisäksi kiipeillä, kiikkua ja pelata vaikka ranta­len­to­palloa. Meille tämä oli päivä­retki, mutta alueella voi myös yöpyä matka­par­kissa. Paikan voi lunastaa matkaparkki.com ‑sivuston kautta 10 euron vuoro­kausi­hin­taan. Illan viile­tessä Höytiäisen Helmestä voi vuokrata myös saunan ja ihailla Höytiäisen iltamai­semaa paljusta.

Kotimat­kalle Kesäkah­vila Sikuriinan kautta

Suppailun ja leikkien jälkeen suuntaamme takaisin kohti kotia. Matkalla on toki vielä pysäh­dyt­tävä nautti­maan Kesäkah­vila Sikuriinan kahvista ja makoi­sasta mokka­pa­lasta, joka vie kielen mennes­sään. Parasta tässä kesäkah­vi­lassa on kuitenkin aurin­koinen asiakas­pal­velu – nuoret 4H-yrittäjät toivot­tavat jokaisen vieraan terve­tul­leeksi ja kutsuvat käymään uudel­leenkin! Kesäkah­vi­lalta lähtiessä huomaamme, että myös toisella puolella tietä on jotain tekeillä: kyläyh­distys rakentaa hiekka­kentän viereen skeit­ti­parkkia ja ulkokun­toi­lua­luetta. Onpa hienoa huomata, että tekemistä riittää täällä jatkossakin!

Höytiäisen Helmi sijaitsee osoit­teessa Riihi­lah­dentie 7, 81120 Kataja­ranta. Höytiäisen Helmen tiedus­telut ja varaukset puh. 045 163 9911.

Kesäkah­vila sijaitsee Varpa­rannan työväen­ta­lolla osoit­teessa Varpa­ran­nantie 26 c ja palvelee tiistaista lauan­taihin klo 11–17 aina heinä­kuun loppuun saakka. Kesäkah­vila on nuorten 4H-yrittä­jien ylläpi­tämä, joten käymällä tuet myös yrittäjyyskasvatusta.

Teksti ja kuvat: Sari Jormanainen.