Categories
Yleinen

Seikkailua ja sisua!

Kontiolahdella on vuosia järjestetty Sisu-Seikkailua, joka on tapahtumana tullut tunnetuksi rentona seikkailukisana. Sisussa on sopivia ratoja monen tasoisille harrastajille aina aloittelijoista kokeneempiin seikkailijoihin. Kontiolahden kunta on perinteisesti osallistunut tapahtumaan omalla joukkueella, ja tällä kertaa kunnan kehitysyhtiön yritysvalmentaja Jarkko haastoi mukaan seikkailuun viestintäsuunnittelija Niinan. Tästä blogipostauksesta pääset lukemaan kokemuksia Kontiolahden edustusjoukkueen valmistautumisesta Sisu-Seikkailuun vuosimallia 2021.

Suunnistuksella löytämisen riemua

Jarkon valmistautuminen Sisu-Seikkailuun alkoi toden teolla keväällä 2021. Edellisen kesän hyvien kuntorastikokemusten takia suunnistusharrastus jatkui heti lumien sulettua huhti-toukokuun vaihteessa Joensuun Aavarannan kuntorasteilta. Sittemmin kesän aikana kuntorasteja on tullut kierrettyä tasaiseen tahtiin, noin yksi per viikko.

Jarkko kuntorasteilla Kulhon Tukhulmilampien maastoissa kesällä 2021.

Suunnistuksen viehätys on siinä, että se yhdistää luonnossa liikkumisen ja löytämisen riemun. Luontokokemus on paljon voimakkaampi, kun juostessa rasteilla täytyy keskittyä myös maaston tarkkailuun. Usein polkujuoksussa ja varsinkin leveämmillä kuntopoluilla juostessa liikunnasta tulee vain mekaaninen suoritus. Toisin on suunnistuksessa, jossa luontokohteiden erottaminen, erilaisten maastonmuotojen seuraaminen ja tarkkaavaisuus ratkeisivat sen, löytyykö rasti helposti vai tuleeko niin kutsuttu pummi, eli rastia joutuu maastosta etsiskelemään.

Kesästä 2020 alkaen Joensuun seudun kuntorastit on järjestetty myös omatoimirasteina. Niiden karttojen hankinta tapahtuu ennakkoon Rastilipun kautta. Kontiolahden alueen kuntorastit on kerätty myös matkailun viikko-ohjelmaan PLAY Kontiolahti matkailusivustomme etusivulle.

Yllätystreeni yllätystehtävillä

Ensimmäinen treeni oli hieman yllätys meille, sillä olimme sopineet työkavereiden kanssa pienestä maastopyöräilystä ja nuotioruokailusta Jaamankankaan maastoissa. Kierrettyämme noin 20 kilometrin mittaisen reitin Stadium Trailia sekä Jaama Trailia pitkin päädyimme ampumahiihtostadionin lähettyville Seinänousun päällä sijaitsevalle tulipaikalle. Ryhdyimme valmistamaan ruokaa ja samalla kävi ilmi, että meille on paikalle valmisteltu pientä aivojumppaa.

Yllätystehtävän eli questin merkitys selvisi siis käytännössä, kun meidän piti noutaa seinännousun puolivälistä rinteestä numeroita ja niiden avulla suorittaa laskutehtävä. Vaikeusastetta lisäsi se, että muistiinpanovälineitä ei saanut käyttää ja toisen meistä piti olla rastipaikalla toisen juostessa numeroita muutaman sadan metrin päästä alarinteestä. No, eihän tämä yllätystehtävä ihan putkeen mennyt, sillä monimutkaisen laskuharjoituksen lopputulos oli väärä. Mutta treeninä oikein hyvä harjoitus yhdistettynä hyvään ruokaan ja pyörälenkkiin hyvässä seurassa.

Treeniä, treeniä…

Seuraava treenikerta ei enää ollut yllätys, sillä edellisen tapahtuman lopussa sovimme, että työkaverimme voivat valmistella meillä kokeneina seikkailukisojen kiertäjinä harjoituksen. Yllätys toki oli se, kuinka paljon aikaa ja vaiva treenin järjestämiseen oli käytetty.

Kokoonnuimme Kontiolahden ampumahiihtostadionille, jossa meille annettiin kartat ja ohjeet seikkailutreenin suorittamiseen. Päälajina oli pyöräsuunnistus Jaamankankaan maisemissa ja tehtävänä kerätä rastilipulta kirjaimia. Neljällä rastilla oli ennakkotiedon perusteella luvassa jälleen quest-tehtäviä. Pienen reittisuunnittelun jälkeen olimme valmiita starttaamaan, joten niinpä pyörien selkään ja menoksi!

Alkumatka suuntautui ampumahiihtostadionilta etelään ja kävimme poimimassa kolme rastia. Ensimmäinen sijaitsi harjun päällä, toinen tien ja polun risteyksessä sekä kolmas poteron pohjalla. Alkumatka sujui hyvin ja reittivalinnat sattuivat hyvin kohdilleen, sillä tämä maasto on Jarkolle hyvin tuttua hiihtoladuilta ja kuntorastitapahtumista.

Niina ja Jarkko todistettavasti rastilla seikkailuharjoituksessa.

Neljännelle rastille pääsimme myös sujuvasti ja rastin paikka oli Napakympintien alussa junanradan takana. Tällä rastilla oli vuorossa quest-tehtävä, jossa pääsimme treenaamaan suunnistusta maastossa. Neljä rastia oli ripoteltu junanradan ja 6-tien väliseen maastoon ja kaikkiaan juostavaa tuli noin 2 kilometriä. Ensimmäistä rastia lukuun ottamatta suunnistus sujui hyvin ja myös Niina pääsi treenaamaan kartanlukua Jarkon opastamana rastiväleillä kahdesta neljään.

Questin jälkeen pyörille ja suunta kohti rastia numero viisi, joka vaikutti olevan jossakin kohtaa Kontioniemen frisbeegolfaluetta. Haasteena oli se, että alueella on korkeuseroja ja polkuja, joten niinpä pyyhälsimme aluksi ohi kohteesta noin kymmenen metrin päästä. Pienen kiertolenkin jälkeen pääsimme takaisin kartalle ja rastille numero viisi, jossa quest-tehtävänä oli tällä kertaa frisbeegolfin heittoa yhden väylän verran.  Lajin helppous viehättää, sillä ensimmäisen heiton jälkeen Jarkon frisbee oli metsässä väylän vasemmalla puolella ja Niina oikealla puolella. Tästäkin haasteesta selvittiin, joten suunta seuraavalle rastille.

Frisbeeharjoituksen jälkeen pienet tsempit joukkuekavereiden kesken.

Rasti numero kuusi löytyi jälleen maastosta helposti. Seitsemännelle rastille eli Kontiorannan uimarannan lähettyville Ristilahteen suuntasimme oikaisten läpi varuskunnan paraatikentän. Kuten hieman ennakkokaavailuissa ajattelimme, quest-rastina oli vuorossa vesistönylitys, joka toteutettiin järjestäjän kalustolla eli ilmapatjoilla ja yhdellä täytetyllä lasten flamingo-ilmapatjalla. Matkaa ylitykseen tuli noin 50 metriä ja tehtävänä noutaa Ristilahden toiselta puolelta rastikirjain. Kuumana hellepäivänä vesistönylitys piristi.

Vesistönylitysharjoitus Ristilahden rannalla Kontioniemessä.

Viimeiset rastit haettiin jälleen pyöräillen ja niiden sijainnit olivat matkalla ampumahiihtostadionille vanhassa kivijalassa sekä seinänousun alla ja päällä. Viimeinen quest-tehtävä oli helppo eli selffien ottaminen seinänousulla. Siitä suunta maaliin ja ratkaisemaan vielä lopuksi keräämiemme kirjainten avulla sanaristikko. Oikea vastauskin löytyi ja se oli ytimekäs ”Edustusjoukkue”.

Kokemukset ensimmäisestä treenikerrasta olivat todella positiiviset. Tehty rata oli suhteellisen helppo, mutta haastoi kuitenkin seikkailijoita sopivalla tavalla monipuolisten questien avulla. Aikaa meillä meni radalla noin kolme tuntia, josta suurin osa pyöräillessä.

Kolmas kerta toden sanoo

Kolmas treenikertamme oli jälleen edellisistä hieman erilainen. Tällä kertaa pääratamestarina toimi Jarkko, ja tavoitteena oli pyöräsuunnistaa ja tehdä muutama quest-harjoitus matkan varrella. Radan suunnittelussa otettiin huomioon osallistujien toiveet ja niinpä matka käynnistyi ja päättyi Joensuun keskustan liepeille.

Pyöräsuunnistuksen reittisuunnittelu käynnissä.

Tämä harjoitus toteutettiin todella kuumana heinäkuun alun päivänä, joten nestettä kului. Suuntasimme Niinan johdolla kohti päämääräämme, eli Jaamankangasta kiertäen muutaman rastinpisteen kautta. Kajaanintien alitimme Taskisentien kohdalta alikulkutunnelista, jonne avustava ratamestari oli järjestänyt quest-tehtäväksi puisen laatikon avaamisen.

Jarkko, Niina, Sari ja Kimmo kolmansien treenien rastilla.

Varsinainen isompi harjoitus tapahtui tällä kertaa kolmosrastilla, jossa hyödynsimme Kontiolahden Reserviläisten kesäsuunnistusrataa Jaamankankaan maastoissa. Tavoitteena oli harjoitella kartanlukua ja suunnistusta. Kovasta helteestä ja peitteisestä maastosta johtuen kiersimme radan vain osittain ja

jatkoimme tästä takaisin Joensuun suuntaan Utranharjun laavun sekä Utransaaren kautta koukaten. Saimme siis tällekin reissulle hieman maasto-osuuksia, vaikka muuten suunnistajamme hyödynsivät alueen hyvää tieverkostoa.

Seikkailua, seikkailua…

Varsinainen kilpailu eli Sisu-Seikkailu vuosimallia 2021 on vuorossa seuraavaksi parin viikon päästä. Tästä tulemme julkaisemaan oman blogipostauksen tapahtuman jälkeen tällä palstalla.

Viimeistelyharjoituksia tulee varmasti vielä tehtyä suunnistuksen, pyöräilyn ja polkujuoksun merkeissä. Sisu-Seikkailu on tosin siitä mukava tapahtuma, että ihan aloittelevillekin seikkailijoille löytyy varmasti sopiva sarja tästä tapahtumasta ja Rento-sarjasta, jossa pyöräilyä on luvassa noin 15 kilometriä + muut rastisuoritukset.

Meidän sarjamme tulee olemaan Adventure, joka myöskin sopii hyvin aloitteleville seikkailijoille. Sarjan osuuspituudet ovat seuraavia:

  • Maastopyöräilyä 25–30 km
  • Melontaa 2–3 km
  • Helppoa suunnistusta 4–6 km
  • Vesistötehtävät 0.5 km
  • Quest-rasteja 4–5 kpl

Jarkko lähtee kisaan joukkueen suunnistajana. Pyöräkalusto on vuokrattuna Kontiolahti Outdoorilta. Lisäksi varustukseen kuuluu reppu, kompassi, juomarakko, ensiapulaukku, pienet eväät ja muut järjestäjän kisa-infossa sekä kapteenikirjeissä edellyttämät välineet.

Niina innostui lajista kesän aikana niin, että on hankkinut oman maastopyörän ja polkenut satoja kilometrejä erilaisilla poluilla. Niina toimii joukkueen kapteenina ja vastaa seikkailun sujuvuudesta sekä hauskuudesta Kontiolahden edustusjoukkueen osalta!

Sisu-Seikkailu on tänäkin vuonna loppuunmyyty, joten heinäkuun viimeisenä viikonloppuna oletettavasti Jaamankankaan maastoihin suuntaa 250 joukkuetta viidessä eri sarjassa.

Edustusjoukkue on kisa-asuja myöten valmiina Sisu-Seikkailuun!

Nähdään pian Sisussa!

Teksti: Jarkko Peiponen
Kuvat: Team Kontio&Loikkaaja & koutsit: Jarkko Peiponen, Niina Vatanen, Kimmo Turunen ja Sari Jormanainen

Lisätietoja Sisu-Seikkailusta: http://www.sisu-seikkailu.fi/