Seikkailua ja sisua!

Kontio­lah­della on vuosia järjes­tetty Sisu-Seikkailua, joka on tapah­tu­mana tullut tunne­tuksi rentona seikkai­lu­ki­sana. Sisussa on sopivia ratoja monen tasoi­sille harras­ta­jille aina aloit­te­li­joista kokeneem­piin seikkai­li­joihin. Kontio­lahden kunta on perin­tei­sesti osallis­tunut tapah­tu­maan omalla joukku­eella, ja tällä kertaa kunnan kehitys­yh­tiön yritys­val­men­taja Jarkko haastoi mukaan seikkai­luun viestin­tä­suun­nit­te­lija Niinan. Tästä blogi­pos­tauk­sesta pääset lukemaan kokemuksia Kontio­lahden edustus­jouk­kueen valmis­tau­tu­mi­sesta Sisu-Seikkai­luun vuosi­mallia 2021.

Suunnis­tuk­sella löytä­misen riemua

Jarkon valmis­tau­tu­minen Sisu-Seikkai­luun alkoi toden teolla keväällä 2021. Edellisen kesän hyvien kunto­ras­ti­ko­ke­musten takia suunnis­tus­har­rastus jatkui heti lumien sulettua huhti-touko­kuun vaihteessa Joensuun Aavarannan kunto­ras­teilta. Sittemmin kesän aikana kunto­ras­teja on tullut kierrettyä tasai­seen tahtiin, noin yksi per viikko.

Jarkko kunto­ras­teilla Kulhon Tukhul­mi­lam­pien maastoissa kesällä 2021. 

Suunnis­tuksen viehätys on siinä, että se yhdistää luonnossa liikku­misen ja löytä­misen riemun. Luonto­ko­kemus on paljon voimak­kaampi, kun juostessa rasteilla täytyy keskittyä myös maaston tarkkai­luun. Usein polku­juok­sussa ja varsinkin leveäm­millä kunto­po­luilla juostessa liikun­nasta tulee vain mekaa­ninen suoritus. Toisin on suunnis­tuk­sessa, jossa luonto­koh­teiden erotta­minen, erilaisten maaston­muo­tojen seuraa­minen ja tarkkaa­vai­suus ratkei­sivat sen, löytyykö rasti helposti vai tuleeko niin kutsuttu pummi, eli rastia joutuu maastosta etsiskelemään. 

Kesästä 2020 alkaen Joensuun seudun kunto­rastit on järjes­tetty myös omatoi­mi­ras­teina. Niiden karttojen hankinta tapahtuu ennak­koon Rasti­lipun kautta. Kontio­lahden alueen kunto­rastit on kerätty myös matkailun viikko-ohjel­maan PLAY Kontio­lahti matkai­lusi­vus­tomme etusivulle. 

Ylläty­streeni yllätystehtävillä

Ensim­mäinen treeni oli hieman yllätys meille, sillä olimme sopineet työka­ve­reiden kanssa pienestä maasto­pyö­räi­lystä ja nuotio­ruo­kai­lusta Jaaman­kan­kaan maastoissa. Kierret­tyämme noin 20 kilometrin mittaisen reitin Stadium Trailia sekä Jaama Trailia pitkin päädyimme ampuma­hiih­tos­ta­dionin lähet­ty­ville Seinä­nousun päällä sijait­se­valle tulipai­kalle. Ryhdyimme valmis­ta­maan ruokaa ja samalla kävi ilmi, että meille on paikalle valmis­teltu pientä aivojumppaa.

Yllätys­teh­tävän eli questin merkitys selvisi siis käytän­nössä, kun meidän piti noutaa seinän­nousun puoli­vä­listä rinteestä numeroita ja niiden avulla suorittaa lasku­teh­tävä. Vaikeus­as­tetta lisäsi se, että muistiin­pa­no­vä­li­neitä ei saanut käyttää ja toisen meistä piti olla rasti­pai­kalla toisen juostessa numeroita muutaman sadan metrin päästä alarin­teestä. No, eihän tämä yllätys­teh­tävä ihan putkeen mennyt, sillä monimut­kaisen lasku­har­joi­tuksen loppu­tulos oli väärä. Mutta treeninä oikein hyvä harjoitus yhdis­tet­tynä hyvään ruokaan ja pyörä­lenk­kiin hyvässä seurassa.

Treeniä, treeniä…

Seuraava treeni­kerta ei enää ollut yllätys, sillä edellisen tapah­tuman lopussa sovimme, että työka­ve­rimme voivat valmis­tella meillä kokeneina seikkai­lu­ki­sojen kiertä­jinä harjoi­tuksen. Yllätys toki oli se, kuinka paljon aikaa ja vaiva treenin järjes­tä­mi­seen oli käytetty.

Kokoon­nuimme Kontio­lahden ampuma­hiih­tos­ta­dio­nille, jossa meille annet­tiin kartat ja ohjeet seikkai­lut­reenin suorit­ta­mi­seen. Pääla­jina oli pyörä­suun­nistus Jaaman­kan­kaan maise­missa ja tehtä­vänä kerätä rasti­li­pulta kirjaimia. Neljällä rastilla oli ennak­ko­tiedon perus­teella luvassa jälleen quest-tehtäviä. Pienen reitti­suun­nit­telun jälkeen olimme valmiita start­taa­maan, joten niinpä pyörien selkään ja menoksi!

Alkumatka suuntautui ampuma­hiih­tos­ta­dio­nilta etelään ja kävimme poimi­massa kolme rastia. Ensim­mäinen sijaitsi harjun päällä, toinen tien ja polun risteyk­sessä sekä kolmas poteron pohjalla. Alkumatka sujui hyvin ja reitti­va­linnat sattuivat hyvin kohdil­leen, sillä tämä maasto on Jarkolle hyvin tuttua hiihto­la­duilta ja kuntorastitapahtumista.

Niina ja Jarkko todis­tet­ta­vasti rastilla seikkailuharjoituksessa. 

Neljän­nelle rastille pääsimme myös sujuvasti ja rastin paikka oli Napakym­pin­tien alussa junan­radan takana. Tällä rastilla oli vuorossa quest-tehtävä, jossa pääsimme treenaa­maan suunnis­tusta maastossa. Neljä rastia oli ripoteltu junan­radan ja 6‑tien väliseen maastoon ja kaikkiaan juostavaa tuli noin 2 kilometriä. Ensim­mäistä rastia lukuun ottamatta suunnistus sujui hyvin ja myös Niina pääsi treenaa­maan kartan­lukua Jarkon opasta­mana rasti­vä­leillä kahdesta neljään.

Questin jälkeen pyörille ja suunta kohti rastia numero viisi, joka vaikutti olevan jossakin kohtaa Kontio­niemen frisbee­gol­fa­luetta. Haasteena oli se, että alueella on korkeus­e­roja ja polkuja, joten niinpä pyyhäl­simme aluksi ohi kohteesta noin kymmenen metrin päästä. Pienen kierto­lenkin jälkeen pääsimme takaisin kartalle ja rastille numero viisi, jossa quest-tehtä­vänä oli tällä kertaa frisbee­golfin heittoa yhden väylän verran.  Lajin helppous viehättää, sillä ensim­mäisen heiton jälkeen Jarkon frisbee oli metsässä väylän vasem­malla puolella ja Niina oikealla puolella. Tästäkin haasteesta selvit­tiin, joten suunta seuraa­valle rastille.

Frisbee­har­joi­tuksen jälkeen pienet tsempit joukkue­ka­ve­reiden kesken. 

Rasti numero kuusi löytyi jälleen maastosta helposti. Seitse­män­nelle rastille eli Kontio­rannan uimarannan lähet­ty­ville Risti­lah­teen suunta­simme oikaisten läpi varus­kunnan paraa­ti­kentän. Kuten hieman ennak­ko­kaa­vai­luissa ajatte­limme, quest-rastina oli vuorossa vesis­tön­ylitys, joka toteu­tet­tiin järjes­täjän kalus­tolla eli ilmapat­joilla ja yhdellä täyte­tyllä lasten flamingo-ilmapat­jalla. Matkaa ylityk­seen tuli noin 50 metriä ja tehtä­vänä noutaa Risti­lahden toiselta puolelta rasti­kir­jain. Kuumana helle­päi­vänä vesis­tön­ylitys piristi.

Vesis­tön­yli­tys­har­joitus Risti­lahden rannalla Kontioniemessä. 

Viimeiset rastit haettiin jälleen pyöräillen ja niiden sijainnit olivat matkalla ampuma­hiih­tos­ta­dio­nille vanhassa kivija­lassa sekä seinä­nousun alla ja päällä. Viimeinen quest-tehtävä oli helppo eli selffien ottaminen seinä­nousulla. Siitä suunta maaliin ja ratkai­se­maan vielä lopuksi kerää­miemme kirjainten avulla sanaris­tikko. Oikea vastauskin löytyi ja se oli ytimekäs ”Edustus­joukkue”.

Kokemukset ensim­mäi­sestä treeni­ker­rasta olivat todella positii­viset. Tehty rata oli suhteel­lisen helppo, mutta haastoi kuitenkin seikkai­li­joita sopivalla tavalla monipuo­listen questien avulla. Aikaa meillä meni radalla noin kolme tuntia, josta suurin osa pyöräillessä.

Kolmas kerta toden sanoo

Kolmas treeni­ker­tamme oli jälleen edelli­sistä hieman erilainen. Tällä kertaa päära­ta­mes­ta­rina toimi Jarkko, ja tavoit­teena oli pyörä­suun­nistaa ja tehdä muutama quest-harjoitus matkan varrella. Radan suunnit­te­lussa otettiin huomioon osallis­tu­jien toiveet ja niinpä matka käynnistyi ja päättyi Joensuun keskustan liepeille.

Pyörä­suun­nis­tuksen reitti­suun­nit­telu käynnissä. 

Tämä harjoitus toteu­tet­tiin todella kuumana heinä­kuun alun päivänä, joten nestettä kului. Suunta­simme Niinan johdolla kohti päämää­räämme, eli Jaaman­kan­gasta kiertäen muutaman rastin­pis­teen kautta. Kajaa­nin­tien alitimme Taski­sen­tien kohdalta alikul­ku­tun­ne­lista, jonne avustava ratames­tari oli järjes­tänyt quest-tehtä­väksi puisen laatikon avaamisen.

Jarkko, Niina, Sari ja Kimmo kolman­sien treenien rastilla. 

Varsi­nainen isompi harjoitus tapahtui tällä kertaa kolmos­ras­tilla, jossa hyödyn­simme Kontio­lahden Reser­vi­läisten kesäsuun­nis­tus­rataa Jaaman­kan­kaan maastoissa. Tavoit­teena oli harjoi­tella kartan­lukua ja suunnis­tusta. Kovasta helteestä ja peittei­sestä maastosta johtuen kiersimme radan vain osittain ja 

jatkoimme tästä takaisin Joensuun suuntaan Utran­harjun laavun sekä Utran­saaren kautta koukaten. Saimme siis tällekin reissulle hieman maasto-osuuksia, vaikka muuten suunnis­ta­jamme hyödyn­sivät alueen hyvää tieverkostoa.

Seikkailua, seikkailua…

Varsi­nainen kilpailu eli Sisu-Seikkailu vuosi­mallia 2021 on vuorossa seuraa­vaksi parin viikon päästä. Tästä tulemme julkai­se­maan oman blogi­pos­tauksen tapah­tuman jälkeen tällä palstalla.

Viimeis­te­ly­har­joi­tuksia tulee varmasti vielä tehtyä suunnis­tuksen, pyöräilyn ja polku­juoksun merkeissä. Sisu-Seikkailu on tosin siitä mukava tapah­tuma, että ihan aloit­te­le­vil­lekin seikkai­li­joille löytyy varmasti sopiva sarja tästä tapah­tu­masta ja Rento-sarjasta, jossa pyöräilyä on luvassa noin 15 kilometriä + muut rastisuoritukset.

Meidän sarjamme tulee olemaan Adven­ture, joka myöskin sopii hyvin aloit­te­le­ville seikkai­li­joille. Sarjan osuus­pi­tuudet ovat seuraavia:

  • Maasto­pyö­räilyä 25–30 km
  • Melontaa 2–3 km
  • Helppoa suunnis­tusta 4–6 km
  • Vesis­tö­teh­tävät 0.5 km
  • Quest-rasteja 4–5 kpl

Jarkko lähtee kisaan joukkueen suunnis­ta­jana. Pyörä­ka­lusto on vuokrat­tuna Kontio­lahti Outdoo­rilta. Lisäksi varus­tuk­seen kuuluu reppu, kompassi, juoma­rakko, ensia­pu­laukku, pienet eväät ja muut järjes­täjän kisa-infossa sekä kaptee­ni­kir­jeissä edellyt­tämät välineet.

Niina innostui lajista kesän aikana niin, että on hankkinut oman maasto­pyörän ja polkenut satoja kilomet­rejä erilai­silla poluilla. Niina toimii joukkueen kaptee­nina ja vastaa seikkailun sujuvuu­desta sekä hauskuu­desta Kontio­lahden edustus­jouk­kueen osalta!

Sisu-Seikkailu on tänäkin vuonna loppuun­myyty, joten heinä­kuun viimei­senä viikon­lop­puna oletet­ta­vasti Jaaman­kan­kaan maastoihin suuntaa 250 joukkuetta viidessä eri sarjassa. 

Edustus­joukkue on kisa-asuja myöten valmiina Sisu-Seikkailuun!

Nähdään pian Sisussa!

Teksti: Jarkko Peiponen
Kuvat: Team Kontio&Loikkaaja & koutsit: Jarkko Peiponen, Niina Vatanen, Kimmo Turunen ja Sari Jormanainen 

Lisätie­toja Sisu-Seikkai­lusta: http://www.sisu-seikkailu.fi/