Categories
Yleinen

Matkalla satulaan!

Laitumella pari hevosta seuraa uteliaana saapujaa. Aurinko paistaa tallin pihassa niin lämpimästi, että hetken ajan tuntuu keskikesältä. Elokuu kääntää tallit pikkuhiljaa arkirytmiin, mutta matkailijalla on mahdollisuus nousta ratsaille vuodenajasta riippumatta.

Jokirannan Ratsastuskoulun hevoset nauttivat kesälaitumesta. Kuva: Antti Heikkilä

Pohjois-Karjalassa on peräti kolme Suomen Ratsastajainliiton kriteerit täyttävää laatutallia, joista kaksi on Kontiolahdella. Sekä Joensuun Ratsastusopisto Kulhossa että Jokirannan Ratsastuskoulu Lehmossa tarjoavat tunteja ja kursseja niin maneesissa kuin ulkokentälläkin.

Reetta Kallio-Ratilainen yhdessä Olli-hevosen kanssa.

Joensuun Ratsastusopistolla on tällä hetkellä 18 hevosta. Talli on ennen kaikkea aikuisratsastajapaikka, joten poniratsastusta kysyvät Reetta Kallio-Ratilainen ohjaa asiakaspalveluhengessä toisille talleille. Opetusta on 6–8 hengen ryhmissä tason ja lajin mukaan. Jokirannan Ratsastuskoulussa on opetuskäytössä seitsemän hevosta ja neljä ponia. Opetusryhmät on jaoteltu tasoittain ja intensiteetin mukaan. Tallilla on tiistaisin, perjantaisin ja lauantaisin toimintaa lapsille.

Ratsastuksen suosio on ollut selvässä kasvussa, ja se näkyy molemmilla kontiolahtelaistalleilla.

– Kotimaan matkailu on koronan vuoksi lisääntynyt. Yhtä lailla ihmiset etsivät kohteesta harrastuspaikkoja kuin majoituspaikkojakin, Joensuun Ratsastusopiston yrittäjä Reetta Kallio-Ratilainen sanoo.

Mortti-kissa lekottelee Joensuun Ratsastusopiston ovella.

Myös etätyömahdollisuus on tuonut ihmisiä Pohjois-Karjalaan etätöihin ja samalla harrastamaan. Lisäksi paikallisten työmatkoista johtuvat poissaolot ovat vähentyneet.

– Ja jos yllättäviä poissaoloja tulee, aina on korvaavia ratsastajia tilalle. Uusia oppilaita on tullut paljon, Jokirannan Ratsastuskoulun yrittäjä Jukka Martikainen sanoo.

Terhi Räisänen taluttaa Joensuun Ratsastusopistolla Aaron-hevosta. Kuva: Tuija Ahvenainen

Miten päästä ratsaille?

Karsinan ovi avautuu ja vastassa on lempeän oloinen järkäle. Tervehdin hevosta ja annan sen nuuhkaista kämmenselkääni. Uljaan eläimen läsnäolo saa mielen pysähtymään tähän hetkeen.

Ratsastustunneille vierailija pääsee parhaiten, kun on suoraan puhelimitse tallille yhteydessä. Samalla löytyy omalle tasolle sopiva ryhmä.

– Kannattaa varautua, että tallilta esitetään täsmentäviä kysymyksiä esimerkiksi ratsastushistoriaan liittyen. Jos varaa aikaa esimerkiksi lapsenlapselleen, kannattaa ratsastuskokemus selvittää jo etukäteen, Jukka Martikainen vinkkaa.

Jokirannan Ratsastuskoulussa on ratsastus alkamassa.

Vapaita paikkoja tunneille kannattaa kysyä hyvissä ajoin, sillä nopealla aikataululla tunnille ei välttämättä mahdu. Myös tallin päivärytmi on hyvä ottaa matkaa suunniteltaessa huomioon: aamupäivin talleilla keskitytään hevosista ja talliympäristöstä huolehtimiseen ja opetus tapahtuu yleensä iltapainotteisesti iltapäivästä eteenpäin.

– Tallien nettisivuilla on tarvittavat ohjeistukset mutta kannattaa seurata myös tallien somea, sillä sivut voivat olla hyvin informatiivisia. Kuvien yhteydestä saa ajankohtaisen infon, Reetta Kallio-Ratilainen muistuttaa.

Talleille pääsee näppärimmin autolla. Matkailijat ovat talleilla käynnin yhteydessä käyneet muun muassa tutustumassa ampumahiihtostadionin puitteisiin ja lähialueen luontokohteisiin. Kontiolahden upeimpiin paikkoihin voi tutustua etukäteen nettisivuillamme: https://playkontiolahti.fi/luonto-retkeily/.

Jukka Martikainen kertoo, että parhaiten omalle tasolle sopivan tunnin saa soittamalla tallille.

Jokirannan Ratsastuskoulusta vinkataan, että hevosiin voi mennä pelkästään tutustumaan, jos ei ainakaan heti kaipaa ratsaille.

– Laittaa vain auton parkkiin ja sanoo, että päivää! Myös edellisenä päivänä voi kysyä, miten ollaan tallilla paikalla, Martikainen sanoo.