Matkalla satulaan!

Laitu­mella pari hevosta seuraa uteli­aana saapujaa. Aurinko paistaa tallin pihassa niin lämpi­mästi, että hetken ajan tuntuu keski­ke­sältä. Elokuu kääntää tallit pikku­hiljaa arkiryt­miin, mutta matkai­li­jalla on mahdol­li­suus nousta ratsaille vuode­na­jasta riippumatta.

Jokirannan Ratsas­tus­koulun hevoset nauttivat kesälai­tu­mesta. Kuva: Antti Heikkilä

Pohjois-Karja­lassa on peräti kolme Suomen Ratsas­ta­jain­liiton kriteerit täyttävää laatu­tallia, joista kaksi on Kontio­lah­della. Sekä Joensuun Ratsas­tus­opisto Kulhossa että Jokirannan Ratsas­tus­koulu Lehmossa tarjoavat tunteja ja kursseja niin manee­sissa kuin ulkokentälläkin.

Reetta Kallio-Ratilainen yhdessä Olli-hevosen kanssa.

Joensuun Ratsas­tus­opis­tolla on tällä hetkellä 18 hevosta. Talli on ennen kaikkea aikuis­rat­sas­ta­ja­paikka, joten ponirat­sas­tusta kysyvät Reetta Kallio-Ratilainen ohjaa asiakas­pal­ve­lu­hen­gessä toisille talleille. Opetusta on 6–8 hengen ryhmissä tason ja lajin mukaan. Jokirannan Ratsas­tus­kou­lussa on opetus­käy­tössä seitsemän hevosta ja neljä ponia. Opetus­ryhmät on jaoteltu tasoit­tain ja inten­si­teetin mukaan. Tallilla on tiistaisin, perjan­taisin ja lauan­taisin toimintaa lapsille.

Ratsas­tuksen suosio on ollut selvässä kasvussa, ja se näkyy molem­milla kontiolahtelaistalleilla.

– Kotimaan matkailu on koronan vuoksi lisään­tynyt. Yhtä lailla ihmiset etsivät kohteesta harras­tus­paik­koja kuin majoi­tus­paik­ko­jakin, Joensuun Ratsas­tus­opiston yrittäjä Reetta Kallio-Ratilainen sanoo.

Mortti-kissa lekot­telee Joensuun Ratsas­tus­opiston ovella.

Myös etätyö­mah­dol­li­suus on tuonut ihmisiä Pohjois-Karja­laan etätöihin ja samalla harras­ta­maan. Lisäksi paikal­listen työmat­koista johtuvat poissaolot ovat vähentyneet.

– Ja jos yllät­täviä poissao­loja tulee, aina on korvaavia ratsas­tajia tilalle. Uusia oppilaita on tullut paljon, Jokirannan Ratsas­tus­koulun yrittäjä Jukka Marti­kainen sanoo.

Terhi Räisänen taluttaa Joensuun Ratsas­tus­opis­tolla Aaron-hevosta. Kuva: Tuija Ahvenainen

Miten päästä ratsaille?

Karsinan ovi avautuu ja vastassa on lempeän oloinen järkäle. Tervehdin hevosta ja annan sen nuuhkaista kämmen­sel­kääni. Uljaan eläimen läsnäolo saa mielen pysäh­ty­mään tähän hetkeen.

Ratsas­tus­tun­neille vierai­lija pääsee parhaiten, kun on suoraan puheli­mitse tallille yhtey­dessä. Samalla löytyy omalle tasolle sopiva ryhmä.

– Kannattaa varautua, että tallilta esite­tään täsmen­täviä kysymyksiä esimer­kiksi ratsas­tus­his­to­riaan liittyen. Jos varaa aikaa esimer­kiksi lapsen­lap­sel­leen, kannattaa ratsas­tus­ko­kemus selvittää jo etukä­teen, Jukka Marti­kainen vinkkaa.

Jokirannan Ratsas­tus­kou­lussa on ratsastus alkamassa.

Vapaita paikkoja tunneille kannattaa kysyä hyvissä ajoin, sillä nopealla aikatau­lulla tunnille ei välttä­mättä mahdu. Myös tallin päivä­rytmi on hyvä ottaa matkaa suunni­tel­taessa huomioon: aamupäivin talleilla keski­ty­tään hevosista ja talliym­pä­ris­töstä huoleh­ti­mi­seen ja opetus tapahtuu yleensä iltapai­not­tei­sesti iltapäi­västä eteenpäin.

– Tallien netti­si­vuilla on tarvit­tavat ohjeis­tukset mutta kannattaa seurata myös tallien somea, sillä sivut voivat olla hyvin infor­ma­tii­visia. Kuvien yhtey­destä saa ajankoh­taisen infon, Reetta Kallio-Ratilainen muistuttaa.

Talleille pääsee näppä­rimmin autolla. Matkai­lijat ovat talleilla käynnin yhtey­dessä käyneet muun muassa tutus­tu­massa ampuma­hiih­tos­ta­dionin puittei­siin ja lähia­lueen luonto­koh­tei­siin. Kontio­lahden upeim­piin paikkoihin voi tutustua etukä­teen netti­si­vuil­lamme: https://playkontiolahti.fi/luonto-retkeily/.

Jukka Marti­kainen kertoo, että parhaiten omalle tasolle sopivan tunnin saa soitta­malla tallille.

Jokirannan Ratsas­tus­kou­lusta vinka­taan, että hevosiin voi mennä pelkäs­tään tutus­tu­maan, jos ei ainakaan heti kaipaa ratsaille.

– Laittaa vain auton parkkiin ja sanoo, että päivää! Myös edelli­senä päivänä voi kysyä, miten ollaan tallilla paikalla, Marti­kainen sanoo.