Talvella päin metsää!

Fatbi­kella Salpa­linja Winter Traililla

Talven perin­teisten ulkoilma-aktivi­teet­tien, kuten hiihdon ja luistelun lisäksi, talvesta voi nauttia myös pyöräi­le­mällä hankien keskellä. Kontio­lahden Jaaman­kangas tarjoaa lähellä Joensuuta mahtavat puitteet myös tähän. Tällä kertaa lähde­tään kokei­le­maan fatbi­kella ajoa talvio­lo­suh­teissa Winter Trailille ja testa­taan liuku­lu­mi­ken­kien kanta­vuutta lumisessa metsässä.

Lähtö ampuma­hiih­tos­ta­dio­nilta

Talvi­polut kulkevat osittain samoja polkuja kuin kesän maasto­pyö­räi­ly­reitit. Hoide­tuilla talvi­po­luilla voi liikkua niin kävellen kuin juosten ja ne sopivat erinomai­sesti myös talvi­pyö­räi­lylle. Reitteinä on valit­ta­vissa Stadium Winter Trail 2,6 km ja Salpa­linja Winter Trail 5 km. Reitit ovat helppoja ja sovel­tuvat aloit­te­li­joille.  Reitit on hyvin merkitty ja niitä voi halutes­saan myös yhdistellä.

Ampuma­hiih­tos­ta­dio­nilla on Kontio­lahti Outdoorin väline­vuo­kraamo, josta mm. fatbiken ja kypärän vuokraa­minen onnistuu helposti, mikäli omaa pyörää ei ole.  Vuokraa­mosta löytyy kolmea eri runko­kokoa olevia pyöriä. Talvi­pyö­räi­lyssä korostuu kypärän tärkeys. Polut voivat ajoit­tain olla jäiset ja polkujen reunat upottavat.  Varus­teena talvi­pyö­räi­lyssä on hyvä olla lämmin vaatetus ja erityi­sesti lämpimät käsineet.

Vauhtia paksu­ren­kai­sella fatbikella

Fatbiken ajo-ominai­suudet tulevat hyvin esille varsinkin talvella. Renkaan leveys mahdol­listaa pyöräilyn talvi­silla poluilla. Pyörä ei pääse niin herkästi uppoa­maan ja polke­minen on kevyttä.

Polut on ajettu mootto­ri­kelkan perässä vedet­tä­vällä polkuau­ralla, eli polku on tasainen ja hyvin tampattu. Ylämä­kiin voi ajoit­tain varautua talut­ta­maankin pyörää, mikäli pitoja ei renkaassa ole. Fatbi­kessä ei yleensä ole käytössä nastarenkaita.

Hankien keskellä pyöräilyä

Metsässä liuku­lu­mi­ken­gillä

Liuku­lu­mi­kengät kantavat hyvin hangella

Liuku­lu­mi­kengät ovat sukset, joissa yhdis­tyvät lumikengän ja metsä­suksen parhaat puolet. Leveiden liuku­lu­mi­ken­kien laaja pinta-ala takaa vapaan liikku­misen lumella. Lyhyeh­köjen liuku­lu­mi­ken­kien ansiosta joustava liikku­minen lumisessa metsässä, umpihan­gessa ja järven jäällä on helppoa. Liuku­lu­mi­kengät on helppo kiinnittää jalkaan kaikkiin kenkiin sopivalla siteellä. Liuku­lu­mi­ken­gillä liikkuessa teles­koop­pi­sauvat ovat kätevät ja sopivat monen kokoi­sille käyttä­jille. Liuku­lu­mi­ken­käi­lyyn riittävät varus­teeksi taval­liset kengät ja lämmin vaatetus.

Liuku­lu­mi­kenkiä Kontio­lahti Outdoorin vuokraamossa

Liuku­lu­mi­ken­kä­rei­teiksi sopivat niin kelkkaurat kuin umpihanki. Mahtavia maisemia löytyy esimer­kiksi Höytiäisen rannalta. Sieltä löytyy useita laavu­paik­koja, joissa voi syödä eväitä. Esimer­kiksi Kontio­lahden kunnan uusi laavu, jonne voit suunnistaa vaikka Taski­sen­tien päässä olevalta parkki­pai­kalta. Kontio­lahti Outdoorin väline­vuo­kraa­mosta tai vuokraamon verkko­kau­pasta voit vuokrata myös liuku­lu­mi­kenkiä. Mitä pidem­mälle kevät etenee, säät liuku lumiken­käi­lylle paranee.

Liukulu­mi­ken­kien vuokraus Kontio­lahti Outdoor tästä linkistä:

Talvi­reit­tien karttaan tästä linkistä:

Teksti ja kuvat: Juha Ahokas