Categories
Yleinen

Talvella päin metsää!

Fatbikella Salpalinja Winter Traililla

Talven perinteisten ulkoilma-aktiviteettien, kuten hiihdon ja luistelun lisäksi, talvesta voi nauttia myös pyöräilemällä hankien keskellä. Kontiolahden Jaamankangas tarjoaa lähellä Joensuuta mahtavat puitteet myös tähän. Tällä kertaa lähdetään kokeilemaan fatbikella ajoa talviolosuhteissa Winter Trailille ja testataan liukulumikenkien kantavuutta lumisessa metsässä.

Lähtö ampumahiihtostadionilta

Talvipolut kulkevat osittain samoja polkuja kuin kesän maastopyöräilyreitit. Hoidetuilla talvipoluilla voi liikkua niin kävellen kuin juosten ja ne sopivat erinomaisesti myös talvipyöräilylle. Reitteinä on valittavissa Stadium Winter Trail 2,6 km ja Salpalinja Winter Trail 5 km. Reitit ovat helppoja ja soveltuvat aloittelijoille.  Reitit on hyvin merkitty ja niitä voi halutessaan myös yhdistellä.

Ampumahiihtostadionilla on Kontiolahti Outdoorin välinevuokraamo, josta mm. fatbiken ja kypärän vuokraaminen onnistuu helposti, mikäli omaa pyörää ei ole.  Vuokraamosta löytyy kolmea eri runkokokoa olevia pyöriä. Talvipyöräilyssä korostuu kypärän tärkeys. Polut voivat ajoittain olla jäiset ja polkujen reunat upottavat.  Varusteena talvipyöräilyssä on hyvä olla lämmin vaatetus ja erityisesti lämpimät käsineet.

Vauhtia paksurenkaisella fatbikella

Fatbiken ajo-ominaisuudet tulevat hyvin esille varsinkin talvella. Renkaan leveys mahdollistaa pyöräilyn talvisilla poluilla. Pyörä ei pääse niin herkästi uppoamaan ja polkeminen on kevyttä.

Polut on ajettu moottorikelkan perässä vedettävällä polkuauralla, eli polku on tasainen ja hyvin tampattu. Ylämäkiin voi ajoittain varautua taluttamaankin pyörää, mikäli pitoja ei renkaassa ole. Fatbikessä ei yleensä ole käytössä nastarenkaita.

Hankien keskellä pyöräilyä

Metsässä liukulumikengillä

Liukulumikengät kantavat hyvin hangella

Liukulumikengät ovat sukset, joissa yhdistyvät lumikengän ja metsäsuksen parhaat puolet. Leveiden liukulumikenkien laaja pinta-ala takaa vapaan liikkumisen lumella. Lyhyehköjen liukulumikenkien ansiosta joustava liikkuminen lumisessa metsässä, umpihangessa ja järven jäällä on helppoa. Liukulumikengät on helppo kiinnittää jalkaan kaikkiin kenkiin sopivalla siteellä. Liukulumikengillä liikkuessa teleskooppisauvat ovat kätevät ja sopivat monen kokoisille käyttäjille. Liukulumikenkäilyyn riittävät varusteeksi tavalliset kengät ja lämmin vaatetus.

Liukulumikenkiä Kontiolahti Outdoorin vuokraamossa

Liukulumikenkäreiteiksi sopivat niin kelkkaurat kuin umpihanki. Mahtavia maisemia löytyy esimerkiksi Höytiäisen rannalta. Sieltä löytyy useita laavupaikkoja, joissa voi syödä eväitä. Esimerkiksi Kontiolahden kunnan uusi laavu, jonne voit suunnistaa vaikka Taskisentien päässä olevalta parkkipaikalta. Kontiolahti Outdoorin välinevuokraamosta tai vuokraamon verkkokaupasta voit vuokrata myös liukulumikenkiä. Mitä pidemmälle kevät etenee, säät liuku lumikenkäilylle paranee.

Liukulumikenkien vuokraus Kontiolahti Outdoor tästä linkistä:

Talvireittien karttaan tästä linkistä:

Teksti ja kuvat: Juha Ahokas