Categories
Yleinen

Kontiolahden kulttuurikesä Kotiseutukeskuksessa

Kontiolahden kirkonkylällä keskeisellä paikalla sijaitseva Kotiseutukeskus on kulttuuritoiminnan keskittymä. Kesäaikana juhlatilana toimiva 1800-luvun pihapiiri on avoinna kävijöille ja matkailijoille erilaisissa tilaisuuksissa. Teemapäiviä on lukuisia, kuten esimerkiksi 7. heinäkuuta vietettävä Runon ja Suven päivä, jolloin Kotiseutukeskuksen ohjelmistoon kuuluu esimerkiksi runonlausuntaa. Kesä-heinäkuussa arkipäivisin on lisäksi avoimet ovet, jolloin vanhan pihapiirin miljööseen pääsee tutustumaan omatoimisesti. Jo vuosien ajan alueella on kunnan kulttuuritoimen puolesta järjestetty Navettakonsertti -nimistä kesäistä musiikkitapahtumaa. Tässä blogissa tutustumme kesän 2022 musiikkitarjontaan.

Paikallisväriä kulttuurikesään

Kontiolahden kulttuurikesä Navettakonserttien merkeissä alkoi heti kesäkuun alussa, kun pohjoiskarjalaiset kansanmuusikot Liisa Matveinen ja Tellu Turkka esittivät uuden IRO-teoksensa yli 70 hengen yleisölle. Kulttuuripalveluiden järjestämässä kesän toisessa navettakonsertissa kesäkuun puolivälissä esitettiin tarinoita ja musiikkia itäsuomalaisen romanikulttuurin juurilta. Esiintymässä olivat nurmeslähtöinen Pertti Palm ja lehmolainen romanimusiikintutkija Kai Åberg. Kesä sai siis mahtavan startin taitavien muusikoiden esiintyessä Kotiseutukeskuksen vanhassa navetassa!

Paikallista väriä tapahtumassa on nähty myös edellisvuosina. Esimerkiksi vuoden 2021 konserteissa esiintyivät muun muassa kuplettilaulaja Ilja Teppo duo sekä kontiolahtelainen pop-rock-yhtye Ardes.

Kontiolahden Kotiseutukeskus, kivinavetta, kuovi
Kotiseutukeskuksen palaneen kivinavetan tilalle kunnostettu kokous-ja juhlatila palvelee Navettakonserttien näyttämönä.

Mathias Sandberg Trio

Kesän kolmas Navettakonsertti järjestettiin kesäkuun viimeisenä keskiviikkona. Lähes täysi salillinen yleisöä pääsi nauttimaan vaasalaisen jazz-blues-yhtye Mathias Sandberg Trion taidokkaasta soitannasta kokonaisen tunnin ajan. Yli 30 paikkakunnan kiertueella olevan yhtyeen piipahdus Kontiolahdella sai yleisöltä suuren suosion.

Mathias Sandbergin soittama sähkökitara, Zacharias Holmkvistin taitama kontrabasso ja Stefan Brokvistin rummut johdattelivat kuuntelijat jazzin kiehtovaan maailmaan. Kappaleita tunnin aikana ehdittiin kuulemaan noin kymmenen, joista osa oli yhtyeen uudelta The Doctor -levyltä poimittuja. Cover-kappaleitakin kuultiin, muun muassa todella taidokas versio instrumentaaliversio Hyvää syntymäpäivää -kappaleen melodiasta, jonka on jo 1800-luvun lopussa säveltäneet Patty ja Mildred J. Hill julkaisussaan Good Morning to All.

Mathias Sandberg Trio konsertoi Kontiolahden Kotiseutukeskuksessa kesäkuussa 2022.
Mathias Sandberg Trio konsertoi Kontiolahden Kotiseutukeskuksessa kesäkuussa 2022. Kuva: Jarkko Peiponen / Kontionloikka Oy.

Tulevaa ohjelmaa

Marko Sillanpää ja Uusi Aamu esiintyy Navettakonsertissa heinäkuun puolivälissä. Yhdessä vaimonsa Heli Sillanpään kanssa perustettu Uusi Aamu on ollut toiminnassa vuodesta 2014 saakka. Yhtyeen muita jäseniä ovat lauluja Markon ja haitaristi / pianisti Helin lisäksi yhtyeessä soittavat Katariina Kotila (rummut) ja Sanna-Mari Savolainen (basso). Marko itse huolehtii laulusta ja akustisesta kitarasta. Anssi Kirkinen toisena kitaristina soittaa akustista ja sähkökitaraa.

Marko Sillanpää ja Uusi Aamu bändin promokuvassa. Kuva: Levy-yhtiö.

Teatteri Saaga esityksellään Sekasointuja on vuorossa heinäkuun loppupuolella. Monologiesitys kertoo runoilija L. Onervan dramaattisen kasvutarinan, jota varjosti jatkuva kamppailu lapsuuden traumojen, yhteisön odotusten ja itsenäistymispaineiden taakka. Esityksessä kuullaan myös Onervan runoja hänen ensimmäisestä, 22-vuotiaana kirjoittamasta runokokoelmasta Sekasointuja, sekä runoihin sävellettyjä lauluja. Onervan roolissa nähdään sopraano Lotta Aakko ja musiikista vastaa kitaristi Jaakko Rosnell. Esityksen on käsikirjoittanut ja ohjannut Niina Aho.

Kaikkiin Navettakonsertteihin on vapaa pääsy, joten suosittelen nauttimaan Kontiolahden kulttuurikesästä! Tulevien konserttien ajankohdat ja muuta ohjelmaa lomallesi löydät Pohjois-Karjalan tapahtumakalenterista.