Categories
Yleinen

Talkoisiin tervetuloa!

Pro Höytiäinen, laajempi kuin järvi. Pro Höytiäisen tunnuslause kertoo kaiken olennaisen: järviyhdistyksen toiminta kattaa koko Höytiäisen upean vesistöalueen – moni-ilmeisen suurjärven omintakeisine jokineen ja laajan valuma-alueen sen kiinteänä osana. Alue tarjoaa mahdollisuuksia moniin erilaisiin aktiviteetteihin rantaelämästä retkeilyyn ja vesillä liikkumisesta kalojen narraamiseen, tietystikin. 

Sama ympäristö tarjoaa myös toisenlaista toimintaa, talkoita.

Talkoiden kautta pääsee tutustumaan erilaiseen ympäristöön tai siihen samaan vanhaan tuttuun, mutta toisesta näkövinkkelistä.

Ensin voi toki totutella ajatukseen uudenlaisesta ajanvietteestä omalta laiturilta tai omasta veneestä rannan tuntumassa. Voi heittää ämpärinkannen veteen ja pitää tiukasti narusta kiinni, katsoa perään, miten selvästi se näkyykään. Voi siis osallistua näkösyvyysmittauksiin osana Höytiäisen havainnointiverkoston vedenlaatututkimuksia.

Putosiko rillit vai kännykkä? Innokkaat havainnoijat tositoimissa näkösyvyysmittauskurssilla.  Kuva: Heli Kaarniemi.

Ja jos haluaa opastusta havainnointiin tai vaikka ohjeet mittauksissa tarvittavan valkolevyn tekoon, järjestyy sekin.    

Valkolevy, secchilevy, näkösyvyyslevy – jokamiehen keino osallistua vedenlaatututkimuksiin.  Kuva: Pirkko Väistö.

Ehkä mökkinaapurustossa kytee innostus järjestää niittotalkoot tai tarve käydä yhdessä haitallisten vieraslajien kimppuun. Oma-aloitteisuus kannattaa siinä tapauksessa aloittaa tutustumalla asioita koskevaan sääntelyyn.

Höytiäinen on laaja vesistö eikä siellä aina ole helppoa, mahdollista eikä tottumattoman niin turvallistakaan liikkua. Järven lukuisiin saariin pääsee kyllä tutustumaan esimerkiksi osallistumalla vuosittain loppukesästä järjestettävään roskaretkeen. Kevätsiivous olisi toki vähemmän sykettä nostattavaa – talven jäljiltä roskat ovat pääosin tahattomasti luontoon päätyneitä talvikalastukseen liittyviä tai myräkän mukaansa tempaamia härpäkkeitä, mutta avovesiaika alkaa Höytiäisellä lintujen pesinnän aikoihin eikä sitä tapahtumaa haluta häiritä. Ollaankin päädytty siivoamaan saaret syyskuntoon.

Saaren rantoja siivoamaan.  Kuva: Ulla Mustonen.

Roskaretkillä pääsee kohteisiin, jonne ei ehkä muuten pääsisi tai tulisi mentyä, kyykkiessä tutustuu toisiin saman asian äärellä kyykkiviin, havahtuu ihmislajin innovatiivisuudesta vaikeisiin paikkoihin pykättyjen ja jo muinaisiksi muuttuneiden telttasaunojen äärellä, saa monipuolista liikuntaa, raitista ulkoilmaa ja joskus ukonilmaa, kuulee uskomattomia tarinoita nuotiolla nokipannukahvia nauttiessa ja kotiin palattua kokee merkityksellisen päivän vielä uudelleen jomottavissa lihaksissa. Ehkä mukana on sivutuotteena pussillinen kantarelleja.

Tarinat ja tulet viritetty ansaitulle kahvitauolle. Kuva: Ulla Siippainen.

Jos linnut kiinnostaa ja oman rannan siipiveikot tunnistaa jo liiankin hyvin, kannattaa hakeutua lintutornille. Lintuvesien kunnostukset resonoivat rahoituksiin ja konstit ovat monet. Pressuttamalla umpeenkasvavia kosteikkoja palautetaan ne vesilinnuille sopiviksi ympäristöiksi. Yhdessä kyläläisten kanssa lainapeitteitä rantaluhakkoon levitellessä tulee tehneeksi jotain meillä vielä uutta, mutta eurooppalaisille luonnonystäville tutumpaa. Ehkä pressun kulmassa olikin ranskalainen eikä ruvaslahtelainen… Kummin vain, lintuveden ohella avartuu oma maailma.      

Jos lintu onkin kala, kokonaan uusi maailma aukeaa kokeneemmallekin onkijalle, kun tekee kunnostuspäätöksen ja suuntaa kumpparit jalassa joelle. Metsän keskellä, melkein erämaassa, mutta hyvän tieyhteyden päässä, on meneillään luonnon oma kuntosali. Siellä pyöritellään murikoita koskeen, kannetaan ämpärikaupalla soraa jokeen, viskellään kiviä penkalta virtaan, opetellaan lukemaan joenpohjaa ja veden kulkua uomassa. Joku vetää vedessä kivillä lastattua pulkkaa, toinen ajelee soraskootterilla pohjaa pitkin, kolmas intoutuu kosken säestämänä laulelemaan… Kukin tyylillään, kaikki takuulla oppivat jotain uutta.

Virtavesikunnostustalkoissa löytyy jokaiselle jotakin tehtävää, kaikki merkityksellistä ja hyvää tekevää. Kuva: Kirsi Karhio.

Hetken homma saattaa näyttää jopa kaoottiselta, yhtäkkiä se onkin vallan hallittua ja ihmisketju toimii saumattomasti yli joen. Ollaan Wirtavesitiimin talkoissa Höytiäiseen laskevalla joella, yhdellä niistä.     

Ihmisketju, – ja sora liikkuu.  Kuva: Kirsi Karhio.

Kaiken kaikkiaan virtaava vesi on meditatiivista katseltavaa. Porukka yllättää, samoin eväät.

Joskus tehokkainta on pysähtyä hetkeksi.  Kuva: Kirsi Karhio.

Jaossa on erilaista kättä pidempää – sorakouraa, koskiskootteria, soraikkoharavaa, seulaa. On taljoja ja rautakankia. Vesikiikareilla katsellaan pohjan elämää ja ylhäällä lentää drone. Jos hyvin käy lennokki ikuistaa sinut uurastamassa uhanalaisten lajien elinympäristöjen puolesta ja luontokatoa vastaan. Sillä siellähän sinä olet muiden kaltaistesi lomalaisten kanssa, keskellä perattua uittoväylää rakentamassa koskea takaisin, palauttamassa monimuotoisuutta jokiluontoon ja tavoittelemassa puhtaampaa Höytiäistä.

Yhdessä tekemistä, yhteistyötä, yhteisen ympäristön tähden. Kuva: Jyrki Repo.

Järvi on yhteinen, ja sen joet!

Kirsi Karhio, Pro Höytiäinen

www.prohoytiainen.fi

https://www.facebook.com/prohoytiainen