Categories
Yleinen

Venejoella Piilossa

Olen tänään vierailulla Venejoen Piilossa. Mikä on piilo, miksi yleensä haluamme mennä piiloon? Piilossa saamme olla näkymättömissä, rauhassa, syrjässä maailman melskeeltä. Rauhoitumme omien ajatustemme kanssa. Ehkä juuri siitä on myös Venejoen Piilon nimessä kysymys.

Venejoki virtaa rauhallisena. Kuva: Mikko Leinonen

Venejoki, joki joka virtaa Kontiolahden pohjois-osassa, laskee Höytiäiseen, suomen 15. suurimpaan järveen. Joilla on ollut suuri merkitys ihmisille aikojen saatossa. Jokia pitkin on kuljettu, uitettu puita, käytetty virtaavaa vettä energianlähteenä. Myös Venejoelle on pystytetty mylly, jolla on jauhettu viljat koko kylälle ja laajemminkin. Muutimme tänne puolisoni sukutilalle, koska ihastuimme paikkaan, yrittäjä Terhi Holopainen esittelee myllyä ja sen historiaa: -Paikka on ollut valtion tullimylly, johon on tultu jauhamaan Polvijärveltä saakka, kertoo Holopainen. -Mylly on ollut tilalla käytössä ja sähkötkin siitä on saatu useampaan taloon.

Majoitusta ja matkailuelämyksiä

Venejoen Piilo tarjoaa majoitusta ja matkailuelämyksiä luonnon lähellä Kontiolahden pohjoisosassa Kolin läheisyydessä. Majoitusta on tällä hetkellä kaksi pienempää mökkiä, yksi isompi mökki joen rannassa ja yksi glamping-teltta. Glamping-telttailu tarkoittaa majoittumista tilavassa teltassa, jossa on sängyt ja sopivasti tilaa. Yleensä glamping teltta on sisustettu ja teltta voi olla pysyvästi yhdessä paikassa. Lisää mökkejä on valmistumassa rauhalliselle majoitusalueelle luonnon keskelle. Yksi yhteiskäyttötila ja sauna ovat majoittujien käytössä. Mökkialue on autoton, mutta autolla pääsee parkkipaikalle perille kätevästi Romppalantien kautta.

Naava-mökin majoitustilaa. Kuva: Mikko Leinonen

Perinnerakentamista – puuta ja kiveä

Naava, Kuohu, Loimu ja Päre. Nimet kertovat paikan luonnonläheisyydestä ja synnyttävät mielikuvan puhtaasta vedestä, lämmöstä ja raikkaasta syysmetsän tuoksusta. Piilon majoituskohteissa on rakennusmateriaalina käytetty puuta ja perinnerakentaminen näkyy ja antaa paikalle omanlaatuisen leiman ja tunnelman. Mökeissä seinät on tehty perinnelaudoituksella, päreillä, tai kuten yhteiskäyttötilassa paanuilla. -Tämän tilan ulkoseinät ovat Kaustisen kirkon paanukaton paanuja, jotka on tervattu, kertoo yrittäjä Terhi Holopainen.

Majoitusalueen yhteiskäyttötilan seinät on vuorattu tervatuilla paanuilla. Kuva: Mikko Leinonen
Luonnonkivistä koristeltu alue. Kuva: Mikko Leinonen

Pitkospuita pitkin perille

Naava mökille puolestaan pääse perille pitkin lyhyitä pitkospuita. Mökin sängynviereinen seinä on melkein kokonaan yhtä ikkunaa, josta näkymä on luonnonniitylle ja metsään. Luonnonkivillä koristellulla pihalla voi vaikka istuskella katselemassa tähtitaivasta. Venejoen rauhassa valosaaste ei haittaa myöskään revontulien tarkkailua. Yksi mökki, nimeltään Kuohu sijaitsee erillään Piilon majoituskylästä Venejoen rannalla. Kuohussa voi rentoutua kuunnellen kosken kohinaa ja saunoen mökin omassa saunassa.

Naava-mökille kävellään pitkospuita pitkin. Kuva: Mikko Leinonen
Perinteisessä suomalaisessa saunassa saa hyvät löylyt. Kuva: Mikko Leinonen

Piilon majoituksen voi varata Airbnb:n tai Booking.com:n kautta. Venejoenpiilo.com -kotisivuilta voi myös varata muut oheispalvelut, saunavuoron tai vaikka Piilon toimittaman eväspaketin patikointiretkelle.

Venejoen Piilon kotisivut: www.venejoenpiilo.com

Katso varauksia AirBnB:n -sivuilta: Varaa majoitus Air BnB -palvelussa

Katso varauksia Booking.com -sivuilta: Varaa majoitus Booking.com -palvelussa