150-vuotiasta Kontio­lahtea juhli­taan lauan­taina 12.8.

Juhla­vuonna perheet pääsevät juhli­maan Lasten pääta­pah­tu­massa lauan­taina 12.8.2023 klo 11–14 ja Aikuisten ilta luo iloista tunnelmaa pimene­vään elokuun iltaan klo 18–23.30.

Kontio­lahden 150-vuotis­juh­la­vuoden pääta­pah­tuma tuo kuntaan koko päivän kestävät juhlat lauan­taina 12. elokuuta. Juhla­päivää viete­tään jäähallin vierei­sellä nurmia­lu­eella osoit­teessa Viere­vän­nie­mentie 6. Päivä on jaettu kahteen osaan: ensin on lasten vuoro, sitten aikuisten.

Lasten päivässä on tuttuun tapaan mukana paikal­lisia toimi­joita runsain mitoin. Urhei­luseurat järjes­tävät lapsille monen­laista toimintaa ja leikki­mie­lisiä kisoja, seura­kunnan sekä 4H:n pisteillä pääsee askar­te­le­maan ja tapah­tuma-alueelta löytyy myös erilaisia liikunta- ja temppuratoja.

Jottei päivä menisi pelkäksi touhua­mi­seksi, välillä voi istahtaa Höytiäisen Helmen kahvioon tai herku­tella vohve­leilla. Kovemman nälän yllät­täessä vatsan voi täyttää Kontio­lo­mien herkul­li­sella thairuu­alla. Kirjas­toau­tossa voi viettää hetken kirjojen parissa, pyöräyttää onnen­pyörää tai tehdä vaikka kirjaston omatoi­mi­so­pi­muksen. Kansa­lais­opiston teltalla voi muun muassa tutustua syksyn kurssi­tar­jon­taan ja tehdä pieniä käsitöitä.

Paikal­listen yrittä­jien kojuilta saattaa tarttua mukaan se kauan kaivattu oikean­lainen helistin tai kupilka, ja kontio­lah­te­lainen hunaja vie kielen mennes­sään. Kannattaa siis varautua kanta­maan ostoksia kotiin saakka!

Perhe­kes­kus­ver­kosto tuo lapsi­per­heiden palve­luita yhden katon alle ja heidän toimin­taansa tutus­tuessa pääsee myös onkimaan! Perhe­kes­kus­ver­kosto löytyy Kontio­lahden kunnan infoteltan yhtey­destä. Perheen pienim­pien unika­verit ja pupuset voi tuoda SPR:n Nalle­sai­raa­laan terveys­tar­kas­tuk­seen, joten rakkaan nallen voi ottaa mukaan hyvillä mielin.

Lasten päivä huipentuu kello 13, kun lavalle astuu koko perheen suosik­ki­ko­koon­pano Hevisaurus. Neljän dinosau­ruksen ja yhden lohikäär­meen muodos­tama jurahe­viyhtye Hevisaurus on julkaissut kahdeksan studio­al­bumia ja Hevisaurus on palkittu kahdesti parhaan lasten­musiik­ki­levyn Emmalla. Tämän orkes­terin soittaessa lavalla raikaa varmasti koko kirkon­kylä ja pienim­mänkin juhlijan tanssi­jalka alkaa tahdittaa riemu­kasta rytmiä!

Hevisaurus, kuvannut Timo Villanen
Lasten päivä huipentuu Hevisau­ruksen esityk­seen.
Kuva: Timo Villanen

Aikuisten iltaan portit avautuvat klo 18. Paikal­liset yrittäjät ovat mukana juhla­hu­mussa: iltata­pah­tu­massa on tuote­myynnin ja ‑esittelyn lisäksi myös ruoka­myyntiä ja annis­ke­lualue, joten nälkäi­senä tai janoi­sena ei tarvitse tanssahdella.

Joensuu­lainen Rytmi­Häi­riköt tuo iltaan tanssit­tavaa musiikkia ja juhlavaa fiilistä. Ilta huipentuu, kun Samuli Edelmann yhdessä loistavan Helsinki Sound Machinen kanssa astuu lavalle!

Samuli Edelmann
Samuli Edelmann ja Helsinki Sound Machine esiin­tyvät Pääta­pah­tuman aikuisten illassa.
Kuva: Juha Mustonen

Samuli Edelmann ja Helsinki Sound Machine keikkai­livat yhdessä viimeksi nuorina miehinä yli 25 vuotta sitten Edelmannin soolouran alkuai­koina. Bändissä soittavat televi­sion musiik­kioh­jel­mista tutut legen­daa­riset hahmot kuten Leri Leskinen, Peter Engberg, Kalle Chyde­nius ja rumpu­le­genda Sami Kuoppa­mäki. Luvassa on Samulin tunnet­tuja hittejä ja rakas­tet­tuja kappa­leita, joita ei ole esitetty livenä vuosikymmeniin.

Terassi aukeaa kello 18 ja Rytmi­häi­riköt valtaa lavan kello 19. Alueella on monen­laista toimintaa, erilaisia herkkuja ja viilen­täviä virvok­keita – saate­taanpa välia­jalla kuulla yllätys­musiik­kiakin. Samuli Edelmann ja Helsinki Sound Machine esiin­tyvät kello 21.30.

Tästä päivästä on tulossa ikimuis­toinen, mutta vielä pitäisi malttaa odottaa viikon verran vuoden isoimpia juhlia!

Teksti: Sini-Tuuli Muttonen