Maasto­pyö­räi­lijä — minne menet?

Kontio­lahden maasto­pyö­räi­ly­puit­teet ovat vertaansa vailla. Lue kuvit­teel­linen kesäinen matka­ker­tomus, ja tutustu samalla Kontio­lahden monipuo­li­seen matkai­lu­tar­jon­taan maasto­pyö­räilyn ympärillä.

Kevätau­rinko saa ajatte­le­maan kesää, sulaa maata ja viher­tyviä metsiä. Kevätau­rinko saa myös ajatte­le­maan kesän retkiä, viikon­lop­pu­reis­suja ja lomamat­koja. Minne­kähän tänä vuonna lähtisin reissuun? Ajanko Lappiin, Rukalle vai Pohjois-Karja­laan? Ruuhka-Suomesta katsot­tuna lähim­pänä näistä on Pohjois-Karjala, joten kirjoitan Googleen taika­sanat ”maasto­pyö­räily, Pohjois-Karjala” ja saan tulok­seksi Visit Karelian pyöräi­ly­reit­ti­si­vuston, outdooractive.fi ‑sivuston sekä bikeland.fi ‑sivuston, jotka kaikki kertovat maakunnan olevan loistava vaihtoehto maasto­pyö­räi­li­jälle. Reittejä on kaupun­kien lähiym­pä­ris­töistä aina erämai­sem­piin kohtei­siin itärajan tuntu­massa. Koska olen kuitenkin myös city-ihminen, päätän lähteä matkaan junalla Joensuuhun ja ottaa oman tutun pyöräni mukaan.

Matka Joensuuhun sujuu mukavasti ja heti rauta­tie­a­se­malta voinkin hypätä pyörän selkään ja siirtyä kohti Lehmoa ja Harju­pol­kuja. Lähtö­pai­kaksi valitsen Lehmon urhei­lu­kes­kuksen, missä pysähdyn hetkeksi lukemaan karttao­pas­tetta. Outdoo­rac­tive-palve­lusta löydän myös kuvaukset reiteistä sekä ladat­tavan gpx-jäljen. Lähden pyöräi­le­mään kohti Lehmon­harju Trailia, joka alkaakin jyrkällä nousulla harjun päälle. Vasem­malla huomaan ulkokun­to­salin ja mietin, että ehkä lenkin päälle voisin käydä hieman verryt­te­le­mässä ylävar­taloa siellä. Päätän tunkata pyörän harjun päälle, mistä alkaakin hyväkul­kuinen polku. Muutaman kerran on harjun päällä pakko pysähtyä katso­maan kauko­mai­semaa, mutta muuten matka etenee joutuisasti.

Lehmon­harju Traililta käännyn opasteiden mukai­sesti kohti Monttu Trailia, joka laskeutuu alas harjua­lu­eelta ja käy Joensuun puolella lähellä asutusta ennen paluuta takaisin harjuille. Monttu Traililta eroaa vielä vihreällä merkitty Utra Trail, jonka varrelta bongaan maasto­pyö­räilyn harjoit­te­lu­radan. Tietysti siellä pitää käydä vähän kikkai­le­massa ennen matkan jatku­mista takaisin kohti Lehmoa. Harju­polut kulkevat nimensä mukai­sesti harjua­lueen rinteitä ylös ja alas, joten jonkin verran pyörän tunkkaa­mis­takin matkalle tulee. Harjulla vastaan tulee myös soran­ot­toalue, jonka reunalla on Joensuun kaupungin ylläpi­tämä Utran­harjun laavu sekä puucee. En kuiten­kaan jää tauolle enää, sillä matkaa takaisin Lehmoon on vain muutama kilometri.

Harju­pol­kujen 18 kilometriä riittävät tälle päivälle, joten lähden ajele­maan kohti varaa­maani majoi­tusta Sampon mökeille Pielis­joen varteen. Yhden yön nukku­mi­seen paras vaihtoehto oli vieras­maja, jonne käväisin kaupasta aamupala- ja evästar­peita hieman.

Aamulla herään intoa puhkuen uuteen maasto­pyö­räi­ly­päi­vään, sillä edessä on tutus­tu­minen Kontion­pol­kuihin. Kontion­polut ovat yksi ensim­mäi­sistä viral­li­sista maasto­pyö­räi­ly­rei­tis­töistä Pohjois-Karja­lassa, ja ne kulkevat Jaaman­kan­kaan, Höytiäisen ranta­mai­se­mien sekä histo­rial­lisen Salpa­linjan kautta. Polkuja on yhteensä 38 kilometriä ja ne yhtyvät Kontio­lahden satamassa kirkon­ky­lälle vievään luonto- ja kulttuu­ri­pol­kuun. Yksi ehdot­to­mista käynti­koh­teis­tani reitistön varrella on Kontio­lahden ampuma­hiih­tos­ta­dion ja se kuuluisa Seinä­nousu, jossa Kaisa Mäkäräinen teki aina ratkai­sevan eron kanssa­kil­pai­li­joihin ampuma­hiihdon maailmancupissa.

Salpa­linja Traililla huomaan reitin varrella olevan kotalaavun, jonka vieressä on myös sotahis­to­riasta kertova opastaulu. Pohjois-Karjalan maastot ovat aiheesta kiinnos­tu­neelle mielen­kiin­toinen retkei­ly­kohde, sillä merkkejä niin histo­rial­li­sesta puolus­tus­lin­jasta kuin toisen maail­man­sodan aikai­sista taiste­luista on nähtä­villä useissa paikoissa.

Pohdin polkies­sani myös, miten Höytiäisen jyrkkä ranta­penkka on syntynyt. Tällä kertaa jääkau­desta ei kuiten­kaan ole kysymys, sillä ranta­penkka on noussut ihmisen tekojen seurauk­sena: Höytiäisen järven­pintaa on laskettu 1800-luvun lopulla lisävil­je­ly­maan toivossa. Harmil­li­sesti rannat ovat kuitenkin kivik­koiset, joten ainakin jonkin verran lisätyötä pellon­rai­vauk­seen se on tuonut.

Pian onkin edessä ampuma­hiih­tos­ta­dionin asfal­toidut reitit, eikä seinä­noususta voi erehtyä, kun sitä rannan puolelta lähestyy: se on jyrkkä. Seinä­nousun ylös polke­minen vaatii joko vahvaa reittä tai sähkö­avus­tetta. Itse tyydyn tunkkaa­maan pyörän ylös ja ajattelen samalla, miten kovakun­toisia huippu­hiih­täjät ovatkaan, kun tämänkin nousun monta kertaa yhden kilpailun aikana jaksavat nousta. Ylhäällä avautuu näköpii­riin myös stadio­nalue, jonka huolto­ra­ken­nuksen seinässä näyttää olevan vesipiste, ja sisäves­sas­sakin on kesken lenkin mukava käväistä. Tästä on hyvä jatkaa matkaa kohti Kontio­niemi Trailia ja etukä­teen suunnit­te­le­maani pysäh­dystä Muistojen Raja ‑museossa.

Kontio­niemi Trailin varrella kiinnitän huomioni ensin frisbee­gol­fra­taan, joka kiertelee polvei­le­vassa metsä­maas­tossa – tuotakin lajia olisi mukava kyllä kokeilla! Kuljen Kontio­niemi Trailia myötä­päi­vään ja poikkean Kontio­niemen koulun kohdalta tielle kohti Muistojen Raja ‑museota. Museo on kesä- ja heinä­kuussa avoinna tiistaista lauan­taihin, ja siellä käymi­seen kannattaa varata muutama tunti, sillä koettavaa ja nähtävää on netti­si­vujen mukaan paljon. Kurvaan pyöräl­läni kohti Kontio­rannan entistä varus­kuntaa, jonka kasar­mi­ra­ken­nuk­sessa museo sijaitsee. Museossa on hämärää ja viileää – ja todel­lakin paljon nähtävää! Jo ensim­mäinen elokuva Suomen sotahis­to­riasta saa kylmät väreet pintaan, eivätkä seuraa­vat­kaan kokemukset jätä kylmäksi: korsu äänimaa­il­moi­neen ja Marokon kauhu kerto­muk­si­neen saavat ajatte­le­maan, miten onnek­kaita olemme­kaan, kun saamme elää rauhan ajassa.

Museolta palaan takaisin reitille ja jatkan kohti Kontio­niemen kärkeä. Reitti on vaihte­levaa kangas­metsää, kunnes eteeni tulee pieni huvimaja ja sen vieressä keinu. Hyppään hetkeksi pyörän selästä ja istahdan keinuun ihaste­le­maan Höytiäisen suuntaan avautuvaa maisemaa. Aika harvoin tulee keinuttua, mutta väistä­mättä alkaa hieman hymyi­lyttää, kun vauhti saa vatsan­pohjan kutise­maan. Metsä­kei­nulta matka jatkuu ranta­töy­räällä kohti Kontio­niemen golfkenttää – ja toista keinua. Lukemani mukaan Kontio­niemen golfkenttä on yksi kauneim­mista, sillä maisemat avautuvat kohti Höytiäistä. Jatkan kuitenkin matkaa kohti Kontio­lahden satamaa ja siellä sijait­sevaa Höytiäisen Tupaa – tässä vaiheessa päivää tekee nimit­täin mieli syödä ja juoda kaikessa rauhassa. Tuvalle tullaan soistu­neen lahden ylitse pitkos­puita, mikä vaatii hieman tarkkuutta pyöräi­li­jältä. Satamassa odottaa kuitenkin myös hiekka­poh­jainen uimaranta ja Höytiäisen aaltoihin pyyhkiytyy sekin tuskan­hiki. Sitten kohti terassia ja ansaittua grilli­ruokaa. Kaksi täyttä maasto­pyö­räi­ly­päivää Kontio­lah­della ovat olleet onnis­tu­neita. Ruokaa odotel­lessa googlailen vielä uudel­leen alueen reittejä ja tajuan, että täällä Joensuun seudul­lahan on yli 200 kilometriä yhtenäistä reitistöä! Onneksi en ostanut vielä paluu­lippua junaan…

Lisätie­toja kohteista: 

Reitit:

-Harju­polut: https://www.visitkarelia.fi/ulkoilureitit/ainutlaatuinen-harjupolkujen-maastopyorailyreitisto/ https://www.outdooractive.fi/fi/route/maastopyoeraeily/suomi/ainutlaatuinen-harjupolkujen-maastopyoeraeilyreitistoe/802718511/

-Kontion­polut: https://www.kontiolahti.fi/kontionpolut

https://www.visitkarelia.fi/ulkoilureitit/kontionpolkujen-parhaat-palat/

Majoitus:

- Sampon mökit: https://samponmokit.com/

- Motelli Kontio: https://www.motellikontio.fi/

Nähtävää ja koettavaa:

- Muistojen raja ‑museo: https://playkontiolahti.fi/muistojen-raja-museo/

- Kontio­lahden ampuma­hiih­tos­ta­dion ja seinä­nousu: https://kontiolahtibiathlon.com/kontiolahti-outdoor/stadionin-puitteet/tilat-ja-reitit

- Kontio­niemen golfkenttä: https://kareliagolf.fi/kontioniemi/

- Kontio­lahden satama/Höytiäisen Tupa: https://hoytiaisentupa.com/


Teksti: Sari Jorma­nainen, vapaa-aikapääl­likkö, Kontio­lahden kunta

Kuvat: Lauri Kontkanen, Katri Penttinen, Noora Alanko