Hiihtoretki metsässä

Perin­ne­hiihtoa umpihangessa

Pohjois-Karjalan alueella ja laajem­minkin toimiva Karu Survival järjestää monen­moista nähtävää ja koettavaa. Talviai­kaan on muun muassa opastet­tuja lumiken­kä­retkiä, umpihan­ki­hiihdon tekniik­ka­kurs­seja, päivä­retkiä ja pidempiä hiihto­vael­luksia. Kesällä kokkail­laan nuotion äärellä tai melotaan kanoo­teilla. Yritys järjestää toimintaa viikko-ohjel­mina tai ryhmille tilauk­sesta. Kävimme tutus­tu­massa Kontio­lah­della pidet­tyyn umpihan­ki­hiih­to­ret­keen tammi­kuussa 2020.

Eräopas hiihtämässä

Liikunnan riemua pakkaspäivänä

Kokoon­numme Lehmossa S‑Marketin pihalle kuulaana pakka­saa­muna. Aurinko nousee horison­tissa ja keski­talven aamu on kaunis. Yrittäjä Mikko Kettunen toivottaa asiak­kaat terve­tul­leiksi ja ohjeistaa korona-asioiden huomioi­misen. Turva­vä­lejä pidetään ja kaikki siirtyvät omilla autoil­laan muutaman kilometrin matkan Jaaman­kan­kaan maastoihin, josta noin neljän tunnin mittainen umpihankihiihtoretki.

”Aloite­taan ihan perus­teista eli kalus­tosta ja hiihto­tek­nii­kasta. Tämä retki sopii kaikille, myös aloit­te­li­joille. Mennään ihan rauhassa ja harjoi­tel­laan”, kertoo Mikko Kettunen. Siispä säätä­mään siteitä, valit­se­maan oikean mittaiset sauvat ja kokeneen koulut­tajan johdolla maastoon. Lumi upottaa vain vähän ja yli kaksi­met­risten suksien ominai­suudet tulevat heti esille. Helpompi näillä on mennä, kuin kahlata kävellen upotta­vassa lumessa.

Aluksi harjoit­te­lemme johde­tusti hiihdon perus­liik­keitä, tässä tapauk­sessa vuoro­hiihtoa lumessa. Lisäksi Mikko näyttää eskimo­kään­nökset sekä hyppy­kään­nöksen. Lisäksi treena­taan mäenlaskua ja tietysti nousua yhteen lukui­sista Jaaman­kan­kaan supista.  Lumi lentää ja liikunnan riemu on läsnä, kun kuuden hengen kokoinen joukkomme harjoit­telee opetet­tuja asioita.

Vauhdikas hiihtäjä

Hiihto­ret­kellä maisemat vaihtuvat

Noin tunnin mittaisen harjoit­telun jälkeen on aika siirtyä seuraa­vaan vaihee­seen eli pienelle hiihto­ret­kelle. Aurinko on noussut jo ylemmäs ja luonto on kauneim­mil­laan, kun oppaamme johdattaa meitä pitkin Jaaman­kan­kaan tasaisia kankaita. Hiihto pakkas­päi­vänä sujuu helposti ja reitti­va­linnan takia matka sujuu joutuisasti.

Jaaman­kan­kaan maastot ovat pääosin helppoja ja sopivat hyvin kaiken kuntoi­sille hiihtä­jille. Matkalle osuvaan pieneen nousuun harjoit­te­lemme vielä ahkio­ladun tekemistä. Pitkillä hiihto­vael­luk­silla ahkio on usein mukana helpot­ta­massa varus­teiden kuljet­ta­mista. Kolme sukse­nuraa rinnak­kain hiihtä­mällä saadaan ahkiolle sopiva kantava väylä hiihdettyä.

Hiihtoretki metsässä

Retken kohokoh­tana nuotiokahvit

Noin viiden kilometrin hiihto­lenkin jälkeen saavumme Välilammen laavulle. Kontio­lahden kunnan omistama, mutta Joensuun kaupungin ylläpi­tämä laavu on lähellä Jaaman yrity­sa­luetta ja Kontion­pol­kujen risteys­koh­dassa. Kauniina pakkas­päi­vänä kulki­joita on vähän, mutta kesäisin paikka on todella suosittu päivä­ret­kei­li­jöiden keskuudessa.

Pian nuotio­tulet roihuavat ja on aika nauttia eväät ja nokipan­nu­kahvit. Oppaamme Mikko kertoilee samalla yrityk­ses­tään ja hiihdon histo­riasta. ”Sukset ovat perin­teinen ja ikivanha tapa liikkua. Suomessa on vuosi­sa­tojen ajan kuljettu suksilla, jotka on perin­tei­sesti valmis­tettu puusta. Alkuun toinen suksi oli lyhyt ja tarkoi­tettu potkai­se­maan vauhtia. Sitä kutsut­tiin nimellä kalhu ja siinä käytet­tiin myös eläimen karvaa pitoa­lu­eella. Pidempi suksi oli liukuun tarkoi­tettu ja nimel­tään lyly. Sauvoja oli vain yksi, sillä metsäs­täjän tuli kantaa toisessa kädes­sään jousta tai keihästä”, kertoo Mikko esihis­to­rial­li­selta ajalta periy­tyvän hiihto­tai­tomme tarinaa. Nykyai­kaiset sukset, jollaiset meilläkin on käytös­sämme, ovat lasikuitua ja pitoa­lu­eella on kuvioitu karhennus. Karu Survival myös vuokraa näitä suksia omatoimiretkeilijöille.

Nuotio ja kahvipannu

Kahvien ja pienen välipalan jälkeen suuntaamme paluu­mat­kalle. Reittimme vie Välilam­pien reunamia pitkin ja samalla harjoit­te­lemme hieman mäkien nousuja ja laskuja. Matkan­teko hidastuu hieman, mutta pienin ponnis­te­luin pääsemme lähtö­paik­kaamme. On aika sanoa hyvästit ja suunnata auton keula kohti kotia. Monella osallis­tu­jalla jäi varmasti kipinä palamaan umpihan­ki­hiihtoa kohtaan, sillä opastettu retki on juuri parhaim­mil­laan yhdessä tekemistä ja lajin harjoittelua.

Teksti ja kuvat: Jarkko Peiponen, Kontio­lahden kunta

Yhteys­tiedot:

Karu Survival Oy
Mikko Kettunen
Vieraile sivus­tolla
[email protected]    
+358 44 510 0879
Tapah­tu­ma­ka­len­teri