Categories
Yleinen

Puulajipuistossa Felix Riikosen kädenjäljissä – Alapihan Arboretum

Kontiolahden Jakokosken kylän historia on monipuolinen. Erityisesti sen yhdellä pihapiirillä, Kalliojärventiellä sijaitsevalla Helena Seudun omistamalla Alapihan Arboretumilla, ja sen sadoilla puilla, olisi kerrottavanaan tuhat tarinaa. Isojaon aikaisen tilanumero yhden pihapiirissä on arviolta 150 vuotta vanha kuusi, jonka tyvihalkaisija on yli metrin. Pihassa olevan aitan yhdessä hirressä on vuosiluku, joka viittaa 1700-luvulle.

1960-luvulla alueella oli vanha maatilan pihapiiri ja peltoja. Tuolloin eläkkeelle jäänyt maanmittaaja Felix Riikonen sekä tämän kirjanpitäjänä työskentelevä vaimonsa rakensivat paikalle talon. Muutamia vuosia myöhemmin Felix istutti alueelle yli 300 eri lajia puita. Osa puista on melko harvinaisia Suomessa. Kaikki ne ovat kuitenkin pohjoiselta havumetsävyöhykkeeltä, suurin osa Kanadasta, Yhdysvalloista, Venäjältä, Japanista tai Kiinasta. Näistä noin 200 eri lajin edustajaa, kaikkiaan yli 1400 kasviyksilöä on säilynyt tähän päivään. Vanhalle pellonpohjalle istutetut puut ovat menestyneet todella hyvin ja monet näistä yksilöistä ovat kasvaneet täysikasvuisiksi vain viidessä kymmenessä vuodessa. Tänä päivänä puulajipuisto onkin Itä-Suomen laajin ja myös vanhin.

Helena Seudun omistukseen puulajipuisto eli Alapihan Arboretum lukuisine kasveineen päätyi vuonna 2018. ”Olimme kunnostaneet paikkaa Felixin perikunnan luvalla kyläyhdistyksen toimesta jo pidemmän aikaa. Olen itse kotoisin tuosta viereiseltä tontilta ja muistan Felixin jo lapsuudesta, hän aina innokkaasti esitteli puita täällä kävijöille. Ostin tilan, kun se tuli perikunnalta myyntiin, ja onhan tämä todella hieno paikka”, kertoo Helena Seutu. Nyt noin kahden hehtaarin kokoisesta alueesta on Helenan mukaan ehditty kunnostaa noin neljäsosa.

Alapihan Arboretumin läpi kulkee Uilo-Jakokoski Luontopolku, joka on kyläyhdistyksen ylläpitämä. Noin neljän kilometrin mittainen polku alkaa Uilon laavulta ja päättyy Jakokosken Tähtikalliolle, joka planeettapolkuineen on itsessäänkin todella uniikki nähtävyys.

Helena Seutu majoittaa matkalaisia pihapiirin vierasmajassa, joka on juuri valmistuneena viihtyisä ja rauhallinen majapaikka. Vierasmajassa on tunnelmallinen takkatupa kahdella sängyllä varustettuna. Harmaan liukuoven takaa löytyy modernit suihkutilat ja puulämmitteinen sauna. Helena vuokraa huonetta AirBnB:n kautta ja kysyntää on ollut todella paljon. Majoituskäytössä Alapihan Arboretum palvelee ympärivuoden ja heinäkuun ajan lauantaisin puulajipuistossa on opastettuja kierroksia sekä myytävä yli sata vuotta vanhasta juuresta valmistettua ruisleipää.

Alapihan Arboretum
Puulajipuisto ja majoitus
Kalliovaarantie 19, 81220 Kontiolahti
p. 044 032 5354
Majoitusvaraukset AirBNB

Blogi on julkaistu alunperin www.kontiolahti.fi sivustolla 15.7.2020. Kirjoittaja ja kuvat Jarkko Peiponen