Kalassa Kuuso­jalla

Kontio­lah­della on lukuisia hienoja vesis­töjä kalas­ta­mi­seen. Tällä kertaa vierai­limme Enon puolelta alkavan, ja Kontio­lahden läpi Pielis­jo­keen virtaavan Kuusojan kalapai­koilla. Tähän jokeen on istutettu aikanaan taimenia ja varsinkin alajuok­sulla on vahva harjus­kanta. Lisäksi joenvar­rella on upeita, luonnon­kau­niita paikkoja kalastukseen!

Histo­rian siipien havinaa

Kuusojan joki saa alkunsa Enosta, nykyisen Joensuun alueella sijait­se­valta Kuusjär­veltä ja kiemur­telee noin 20–25 kilometrin mittai­sena läpi Joensuun ja Kontio­lahden päätyen Pielisjokeen. 

Joen varrella sen yläjuok­sulla on muutamia mielen­kiin­toisia paikkoja esimer­kiksi Riutta­lammen maastossa on sijainnut 1950-luvulla pieni kaivos, josta on louhittu muun muassa uraania. Tästä muistona maastossa tienni­menä Atomitie. Samalla alueella, noin 5 kilometrin päässä Eno-Kontio­lahti maantieltä pohjoi­seen on sijainnut mylly ja lisäksi yksi Kontio­lahden ensim­mäi­sistä teolli­suus­yri­tyk­sistä eli kankaiden jatko­ja­los­tuk­seen keskit­tynyt sarka­tehdas. Tehtaan muistona Kontio­lahden Kotiseu­tu­museolla on näytte­lyssä tehtaan tuotan­to­vä­li­neistä puinen sarka­tamppi. Sittemmin Kuusojan tällä alueella on toiminut kalan­kas­vat­tamo ja viime­vuo­sina aluetta on yksityisen omistajan toimesta ennal­lis­tettu myös hanke­ra­hoi­tuksen turvin. 

Varsi­naisen kalareis­summe aloitamme tällä kertaa vanhalta maantieltä, joka on kulkenut alueella Pielis­jokea seuraillen Kontio­lah­delta Enoon. Ajamme siis Uurosta nykyistä valta­maan­tietä pitkin kohti Enoa, käännymme Selkie-Mönni tielle ja siitä edelleen Kuuso­jan­tielle. Pysäh­dymme noin 2,5 kilometrin jälkeen vanhalle maantie­sil­lalle, joka on suosittu paikka alueella kalas­ta­vien keskuudessa. 

Sillan kivipalk­kiin on kaiver­rettu vuosi­luku 1932, jolloin silta on valmis­tunut. Jatko­sodan aikana samai­sella sillalla on toiminut sotatoi­mia­lueen raja ja tarkis­tus­piste. Silta sijaitsee luonnon­kau­niilla paikalla kuusikon ja lehti­puiden keskellä ja joen pinnalla lente­levät harvi­naiset koski­ko­rennot eli Vantaan­korrit, jotka elävät alueella. Tiettä­västi tätä lajia tavataan muualla Suomessa vain Vantaan vesistöalueelta. 

Parhaat kalapaikat

Oppaa­nani toimivan Kuusojan kalas­tus­kunnan puheen­joh­tajan Antti Suontaman mukaan tältä Kuuso­jan­tien sillalta alajuoksun suuntaan, noin 300 metrin matkalla on hyviä kalapaik­koja harjuksen kalas­ta­mista silmäl­lä­pi­täen. “Joki on tälläkin kohtaa todella kirkas ja pohjassa on kuoppia, joissa harjukset viihtyvät”, kertoo Suontama. 

Lisäksi Kuusojan alueella on taimenia, joita viimeksi istutettu vuonna 2016. “Luonnon­va­rainen taimen­kanta on myös alueella aika vahva, mutta näitä rasvae­väl­lisiä kaloja ei saa tietän­kään ottaa kalas­taessa”, kertoo Suontama. 

Muita hyviä kalapaik­koja on esimer­kiksi nykyisen Eno-Kontio­lahti valta­tien alittavan sillan ympäris­tössä sekä siitä muutaman kilometrin matkalla pohjoi­seen. “Kalas­tus­luvan maksa­neille on käytössä myös kalas­tus­kunnan laavu, jonka tarkka sijainti ilmoi­te­taan luvassa. Laavun ympäris­tössä on myös loistavia kalapaik­koja”, vinkkaa Antti Suontama

Kalas­tus­luvat

Lupa-alue käsittää  Urkka­lammin ja Ala-Salmi¬lammin alapuo­liset joenosat Pielis­jo­keen saakka. Kalas­tus­kausi 1.6 — 31.8. Luvalla saa kalastaa kaikilla vapakalastusvälineillä.Onkiminen matosyöttiä käyttäen ja pilkki­minen on kielletty. Viehe­kortin mukai­sella luvalla, tai alle 18 tai yli 65 vuotiaisen yleis­ka­las­tusoi­keus ei ole voimassa. Seiso­vien pyydysten käyttö kielletty.

Kalas­tona luontainen harjus sekä ahven ja hauki. Istutuksia ei tehdä, koska pyynti­ko­koista (yli 50 cm) taimenta ei ole saatavilla.

LUPATYYPIT

1 vrk lupa                                                  10 Eur

Kausi­lupa                                                  25 Eur

Lupien myynti­paikat:

Tarkista lupatiedot: Kalapaikka.net

ST1 Kontio­lahti