Aktiiviset aikuiset

Kontiolahti Play – Kätketyt aarteet

Liiku ja nauti aktiviteeteista tai rentoudu hiljaisessa maisemassa. Kontiolahden monipuolisissa
maastoissa onnistuvat maastopyöräily, hiihto,patikointi, uinti, suunnistus, ratsastus, ekoaseammunta,
golf ja melonta. Liikkuminen virkistää kehon ja rauhoittaa mielen.

Luonnon keskellä kiireet unohtuvat. Ulkoilureiteille on helppo löytää keskustasta ja metsämaisemaan
kaipaaville löytyy myös koskematonta korpea.

Pienten kylien persoonalliset tapahtumat, kulinaristiset nautinnot ja aidot kohtaamiset
ovat Kontiolahden erikoisuuksia ja aarteita.

Tekemistä

Kontionpolut

Kontionpolut tarjoaa hyvin opastettuja reittikokonaisuuksia maastopyöräilyyn, polkujuoksuun tai kävelyyn. Jaamankankaan mäntykangas sopii erinomaisesti aktiivisille liikkujille ja luonnonantimien keräilijöille. Reitteihin pääsee tutustumaan ohjatusti tai omatoimisesti.

Golf

Karelia Golfin 18-reikäinen rata tunnetaan vaihtelevana ja maisemiltaan Suomen kauneimpana kenttänä. Laadukkaat kahvila- ja ravintolapalvelut sijaitsevat kentän yhteydessä.

Hiihto

Kontiolahdella hiihtokausi alkaa jo lokakuussa jäähdytetyllä ladulla. Kontiolahden ampumahiihtostadionin yhteydessä sijaitsevilla laduilla voi testata kuntonsa kuuluisassa seinänousussa. Kesäisin käytössä on kunnostettu rullahiihtorata. Myös ampumapenkka on käytettävissä harjoitteluun ympäri vuoden. 

Kalastusretket

Höytiäisen parhaat kalapaikat löytyvät helpoiten palveluntarjoajien valmiilla retkillä. Kalastusretkien järjestäjiltä voi tilata myös kyydin johonkin Höytiäisen tunnelmallisista kalasaunoista.

Melonta

Kontiolahti tarjoaa elämyksiä vesillä liikkujalle. Pielisjoki ja Höytiäisen kanava ovat helposti saavutettavia melontakohteita. Metsälammilla ja joilla meloessa voi nähdä majavanpatoja, pieniä vesiputouksia ja muita luonnon ihmeitä. Erämaan hiljaisuudessa voi onnistua bongaamaan lintuja ja muita villieläimiä. Opastettuja melontaretkiä on saatavilla ohjelmapalveluyrittäjiltä.

Metsäsuksihiihto ja lumikenkäily

Talvinen metsä on taianomainen ja herkistää kulkijan tarkkailemaan hiljaista maisemaa. Umpihangessa liikkuminen suksilla tai lumikengillä on haaste, joka palkitsee. Hienoimmat paikat voi löytää omatoimisesti tai lähteä matkaan oppaan johdolla.

Kolinpolku ja Herajärven kierros

Kolin kansallispuisto ulottuu Kontiolahden alueelle. Uurosta lähtevä Kolinpolku vie Kolille hienojen pohjoiskarjalaisten maisemien läpi. Matkan varrella on mahdollisuus majoittua laavuissa ja autiotuvissa. Herajärven luontokeskus Kiviniemessä on tarjolla myös aittamajoitusta aamiaisella. Ryläyksen huippu palkitsee retkeilijän upeilla maisemilla ja hyvällä taukopaikalla.

Nähtävää

Kotiseutumuseo

Kotiseutumuseossa lähdetään aikamatkalle. Vanhat työkalut ja esineet kertovat entisaikojen elämästä Kontiolahdella. Museo sijaitsee kirkonkylän keskustassa.

Museo Wanhan Mesta

Kontioniemessä sijaitsevassa museossa voi kokea vanhan ajan kyläkaupan tunnelmaa. Ihmeteltävää riittää ja nostalgiset tuotepakkaukset, Pappa-Tunturit sekä taskupelit johdattavat menneisiin vuosiin. Museossa nähtävänä on myös sota-ajan vaatteita sekä esineistöä. 

Planeettapolku

Planeettapolku on tutustumismatka linnunratamme planeetoihin. Tähtikallion juhlatilan pihasta lähtevä polku esittelee avaruuden valtavia välimatkoja ja taivaankappaleiden mittasuhteita. Tähtitornilla järjestetään tähtinäytöksiä, joiden aikana pääsee myös kurkistamaan tähtitaivasta kaukoputkella.