PLAY Kontiolahti, Blogi: Avantouinti

Avanto­uinti ihastuttaa ja pistää veret kiertämään

Avanto­uinti tuo lämpöä kehoon ja rauhoittaa mieltä. Kontio­lah­della on hyviä avanto­uin­ti­mah­dol­li­suuksia niin Kontio­ran­nassa kuin Paiholassakin.

PLAY Kontiolahti, Blogi: Avantouinti

Avanto­uin­nilla on paljon terveys­hyö­tyjä; avanto­uinti vilkas­tuttaa veren­kiertoa ja aineen­vaih­duntaa ja säännöl­linen avanto­uinti voi vahvistaa myös immuu­ni­jär­jes­telmää. Säännöl­linen avanto­uinti ja altis­tu­minen kylmälle voivat auttaa lievit­tä­mään stressiä, kipuja sekä parantaa mielialaa. Avanto­uinti on hyvä aloittaa vähitellen ja onkin tärkeää kuunnella omaa kehoa oma tervey­den­tila huomioiden.

Paukku­pak­kanen tai räntäsää, tässä harras­tuk­sessa ei säällä ole niin väliä. Meillä sattui sääksi hieman tuulinen plussa­keli, mutta saunan lämpö hätis­teli viileyden tunnun pois. Ensin vaihdet­tiin uima-asut päälle, osa porukas­tamme käytti myös päähi­nettä. Sen jälkeen puettiin vielä villa­sukat tai uimakengät jalkaan ja kohti saunaa. Tosin hieman viluis­sani katsoin, kun jo kauan avanto­uintia harras­tanut konkari sanoi, että hän käy jo kerran ennen saunaa huikaten ”nähdään kohta lauteilla!”.

Saunassa huokui tuo kontio­lah­te­lainen hyvä yhteis­henki ja innos­tu­nutta keskus­telua nousikin avanto­uin­nista hyviä vinkkejä sadellen. Avanto­uinti on hyvä aloittaa lyhyillä kylvyillä ja pidentää vedessä oloaikaa vähitellen kylmään veteen totutellen – esimer­kiksi aluksi voi aloittaa muuta­malla sekun­nilla ja lisätä aikaa päivit­täin tai viikoittain.

Meitä oli avanto­ui­massa myös kaksi kelta­nokkaa konka­reiden joukossa. Saimmekin loistavia vinkkejä saunassa, kuinka järveen kannattaa mennä. Ensin otettiin kuitenkin hyvät löylyt. Avantoon mennessä rappusia kannattaa laskeutua rauhal­li­sesti ja pitää kaiteesta kiinni. ”Avanto­uin­ti­tek­nii­koita” on erilaisia: toinen kertoi laskeu­tu­vansa rappusia pitäen kaiteesta kiinni ja kastau­tuen useamman kerran avantoon kaulaa myöten, toinen puoles­taan kertoi kastau­tuvan kaulaa myöten, mutta pysyy hetken rauhal­li­sesti paikoil­laan. Kokeilin tätä hetken rauhal­lista paikoil­laan oloa syvään hengitellen. 

Se fiilis järvestä noustua oli upea – vartaloa sopivasti nipis­tellen tuntui, kuinka lämpö leviää ympäri kehoa ja yleensä niin kylmät varpaat saivat myös lämpöä. Sitten saunan löylyihin ja pitihän sinne avantoon päästä uudestaankin. 

Avannon jälkeen kuultiin kyllä porukan keskuu­dessa innos­tu­nei­suutta, että avantoon ja saunaan voisi tulla vaikkapa työpäivän päätteeksi. Olisipa sitten mukava olo koko illan ja tämän jälkeen varmasti nukuttaa hyvin!

Kontio­lahden Avanto­ui­marit Ry

Kontio­lahden Avanto­ui­marit Ry on aloit­tanut toimin­tansa vuonna 1998. Seuran toiminta on vilkasta ja kaikki toivo­te­taan lämmöllä mukaan. Kontio­lahden Avanto­ui­ma­reiden avanto­sauna sijaitsee Höytiäisen luonnon­kau­niissa maise­missa, upea maisema avautuukin heti avanto­saunan kuistilta.

Avanto­uinnin yleisillä vuoroilla sauna lämpenee joulu–huhtikuussa tiistaisin klo 16–20, torstaisin klo 17–20 ja lauan­taisin klo 15–20. Loka–marraskuussa sekä touko­kuussa sauna lämpenee tiistaisin ja lauan­taisin klo 17–20. Kesäajan aukiolon voi tarkistaa netti­si­vuilta. Sauna on käytössä ympäri vuoden, tarkis­tathan aikataulun Kontio­lahden Avanto­ui­ma­reiden nettisivuilta.

Kävijä voi joko liittyä seuran jäseneksi ja maksaa kausi­maksun tai maksaa ainoas­taan yksit­täis­maksun kätei­sellä saunalla käydes­sään. Avanto­ui­ma­reilla on myös mahdol­lista liittyä opiskelijajäseneksi.

Yleisten vuorojen ulkopuo­lella saunaa ja takka­tilaa voi vuokrata myös yksityis­käyt­töön. Saunan varaus­kirja on Vaara Sport/Tuija Vinkka, josta voi kysellä vapaita vuoroja. Saunan avaimen saa Vaara Sportilta, jonne avain myös palau­te­taan vuoron päättyessä.

Vaara Sport (Kasarmi 2, Jääkä­rintie 23, 80790 Kontio­ranta)
p. 044 309 8400

Kontio­lahden Avanto­ui­ma­reiden avantosauna:

Järven­las­kuntie 3, 80780 Kontioniemi

Vieraile sivus­tolla
Facebook

Paiholan Maise­ma­sauna

Paiholan Maise­ma­sauna sijaitsee kauniilla paikalla Paiho­lan­nie­messä, 20 km päässä Joensuun keskus­tasta. Maise­ma­sauna on vuokrat­ta­vissa joka päivä aamusta iltaan klo 8.00–22.00 ja talvisin saunalla voi pulahtaa myös avantoon. Sauna soveltuu parhaiten 6–8 henkilön ryhmille. Sinulle jää huoleh­dit­ta­vaksi tila siistiksi seuraa­ville käyttä­jille. Raken­nuk­sesta löytyvät yhteinen pukuhuone, wc, sauna­tila ja suihku.

Talvella saunalla on avanto­uinnin yleisö­vuorot huhti­kuulle saakka tiistaisin. Avanto­sau­na­vuorot joka tiistai 19.12. alkaen huhti­kuulle saakka. Maksu onnistuu helposti Mobile­payn avulla.

Seuraava yleisö­vuoro:
ti 30.1.2024     Miehet 17–18.30 ja Naiset 18.30–20.00

Tutustu tuleviin yleisö­vuo­rojen aikatau­luihin somessa

Nekki­lä­na­hontie 10, 80850 Kontiolahti

Vieraile sivus­tolla
Facebook
Insta­gram

Teksti: Krista Asikainen

Kuvat: Paiholan Maise­ma­sauna, Kontio­lahden Avanto­ui­marit Ry, Krista Asikainen ja Noora Alanko