Jalka­vä­ki­ryk­mentti 9:n vuosi­päivän juhla ja opastaulu

Kontio­rannan varus­kun­nassa kesäkuussa 1941 perus­tetun Jalka­vä­ki­ryk­mentti 9:n vuosi­päivää viete­tään joukko-osaston perus­ta­misen päivänä 10. kesäkuuta. Kesällä 2024 juhla­päivän kunniaksi järjes­tet­tiin tilai­suus, jossa paljas­tet­tiin rykmentin sotapo­lusta ja keskei­sim­mistä henki­löistä kertova opastaulu.

JR 9:n muisto­merkki pysty­tet­tiin Kontio­lahden varus­kun­taan vuonna 1988. Kolmesta graniit­ti­paa­desta ja relie­fistä koostuvan muisto­merkin on suunni­tellut kuvan­veistäjä Erkki Eronen. Muisto­merkki sijaitsee varus­kunnan vanhalla paraa­ti­ken­tällä, kasarmi 2 raken­nuksen edessä.

Nykyisin kasarmi 2 raken­nuk­sessa toimii majoitus- ja catering­pal­ve­luita tarjoava Vaara Sport. Raken­nuksen kolmeen huonee­seen on sijoi­tettu Sotahis­to­rian perin­ne­tilan esine­näyt­tely, jonka teemoista lisätie­toja täältä. Perin­ne­ti­lassa on tutus­tut­ta­vissa JR 9:n histo­riaan liittyviä esineitä, esimer­kiksi lippu ja erilaisia ansiomerkkejä.

Jalka­vä­ki­ryk­mentti 9 oli Suomen maavoi­mien 7. Divisioonan rykmentti ja kuului suoja­jouk­koihin. JR 9 perus­tet­tiin jatko­so­taan valmis­tau­dut­taessa pääosil­taan Kontio­ran­nassa 10.6.1941 alkaen. Sen perus­tanut joukko-osasto oli Kontio­ran­nassa toiminut 9.Prikaati, joka sai 10. kesäkuuta käskyn suoja­val­miu­teen asettau­tu­mi­sesta osana suoja­jouk­kojen liike­kan­nal­le­panoa. 9.Prikaatin tuli suunni­tel­mien mukai­sesti perustaa jalkaväkirykmentti.

JR 9 koostui alkuvai­heessa pääosin varus­mie­histä ja Pohjois-Karjalan Suoje­lus­kun­ta­piirin reser­vi­läi­sistä. Perus­ta­mis­toimia oli harjoi­teltu, joten käskyn tultua sodan­ajan kokoon­pa­noon siirty­minen tapahtui vauhdilla. Esimer­kiksi vakinai­seen palve­luk­seen jääneiden reser­viup­see­rien kurssi Kuopiossa keskey­tet­tiin ja henki­löstö palasi varuskuntaan.

Esikunta, erilli­syk­siköt sekä I ja II Patal­joona siirtyivät sodan ajan kokoon­pa­noi­hinsa varus­kun­nassa ja niitä myös täyden­net­tiin reser­vi­läi­sillä.  III Patal­joona perus­tet­tiin pääosin Kontio­lahden, Ilomantsin ja Enon reser­vi­läi­sistä Enossa Kaltimon perus­ta­mis­kes­kuk­sessa. Perus­ta­misen jälkeen Jalka­vä­ki­ryk­mentti 9 ryhmittyi ennalta käske­tysti puolus­tuk­seen Sonkajan ja Koveron alueelle.

Jatko­sodan alussa JR 9:n komen­ta­jaksi tuli eversti A. Kuistio. Adjutan­tiksi ja ye-upsee­riksi määrät­tiin kapteeni V. Hahtela ja huolto­pääl­li­köksi kapteeni P. Verho. I Patal­joonan komen­ta­jaksi tuli kapteeni S. Marttinen, II P:n majuri M. Aarnio ja III P:n majuri E. Enberg. Juuri ennen Neuvos­to­liiton suurhyök­käystä touko­kuussa 1944 rykmentin päällys­töön tehtiin muutoksia. JR 9:n komen­ta­jaksi tuli tuolloin eversti B. Ikonen. Esikun­ta­pääl­lik­könä toimi majuri L. Paloheimo. I P:n komen­taja oli majuri V. Hahtela, II P:n majuri K. Riitesuo ja III P:n majuri S. Harjula.

Rykmentin sotapolku kulki hyökkäys­vai­heessa läpi Talvi­sodan jälkeen Neuvos­to­lii­tolle luovu­tet­tujen alueiden aina Itä-Karja­laan Syvärin taakse. Oheisten YouTube- videoiden kautta pystyy tutus­tu­maan kuvien ja tarinoiden kautta JR 9:n sotapolkuun.

Jalka­vä­ki­ryk­mentti 9 oli ainoa puolus­tus­voi­mien rykmen­teistä, joka ei ollut jatko­sodan aikana koskaan reser­vissä. Rykmentin sotataival, noin 2400 kilometriä, kuljet­tiin pääasiassa marssi­malla. Rykmentti oli rinta­ma­vas­tuussa koko sodan ajan eli runsaat kolme vuotta. Rykmentti menetti jatko­so­dassa kaatu­neina ja kadon­neina runsaat 1000 miestä. Kuusi rykmentin miestä palkit­tiin Mannerheim-ristillä.

JR 9:n hyökkäys­vai­heen taistelut: https://www.youtube.com/watch?v=zKJl-bOU_0o

Asema­sotaa Levinassa Syvärin takana: https://www.youtube.com/watch?v=E2MrO9_ElJ0&t=522s

Vetäy­ty­minen kesällä 1944 U‑asemaan: https://www.youtube.com/watch?v=QhxGjw2-RPU&t=399s

Hahtela, M. Juuti­lainen, A. & Salmela, V. 1992. Taiste­leva JR9. Jalka­vä­ki­ryk­mentti 9 1941–44.

Pohjois-Karjalan Prikaatin Perin­ne­kilta. Perin­ne­joukot. JR9. Saata­villa: www.pkpkilta.fi/10

Manner­heim-ristin Ritarien Säätiö. Saata­villa: www.mannerheim-ristinritarit.fi/ritarit

Sotapolku — https://www.sotapolku.fi/sotapolut/jalkavkirykmentti‑9/

Kenttä­postia ‑lehti 4/2023 – Verinen Taistelu Korpikylästä.

Teksti ja kuvat: Jarkko Peiponen