Kontiolahden kirkonkylän historia ulottuu vuosisatojen taakse. Höytiäisen järven laineet huuhtoivat aikanaan ihan siinä nykyisen Kotiseutukeskuksen tontin rajalla. Vanha pappilakin on aikanaan ollut ihan rannalla. Hieman yli 160-vuotta sitten tehdyn järvenlaskun jäljet ovat monissa paikoissa nähtävillä. Jyrkkäpiirteinen rantapenkka on nyt monien uusien asuinalueiden pohjana. Tässä blogissa tutustumme muutamiin, Kontiolahden kirkonkylän historiallisesti merkittäviin kohteisiin.
Kotiseutukeskus
Kontiolahden kirkonkylän historiaan kannattaa aloittaa tutustumaan Kotiseutukeskuksella. 1800-luvun pihapiirin rakennukset ovat kunnostettu ja paikka toimii tätä nykyä suosittuna juhlapaikkana. Alueella järjestetään lisäksi lukuisia, kaikille matkailijoille ja kuntalaisille avoimia kesätapahtumia. Esimerkiksi tässä blogisarjassammekin esitellyt Navetta konsertit valloittavat pihapiirin vanhan navetan kesäkeskiviikkoisin.

Kotiseutukeskuksen talo on entinen Kulhon Hovila, ja nimensä mukaisesti se on sijainnut Kontiolahden Kulhon kylässä. Talo on siirretty kirkonkylälle 1990-luvun alussa. Talon tupaosa 1880-luvulta, salikamari ja kamari 1910-luvulta.
Kontiolahti-Seura ry huolehtii tämän tärkeän perinnekohteen kunnosta. Yhdistyksen järjestämissä avoimien ovien päivissä pihaan ja rakennuksiin voi tutustua omaan tahtiin. Kokoustilaksi vuokrattava päärakennus tai kivinavetta on idyllinen kokonaisuus. Kokouselämyksen kruunaavat herkulliset tarjoilut, joita yhdistyksen aktiiviset toimijat loihtivat kokous- ja juhlavieraille.

Kotiseutumuseo
Kontiolahden kirkonkylän keskustassa, aivan pääkadun varrella sijaitsee vanhaan vilja-aittaan rakennettu Kotiseutumuseo. Kontiolahti-Seura ry:n ylläpitämä museo on avoinna kesäkaudella tilauksesta. 1871 vuonna valmistunut hirsirakennus on todella hieno ja monipuolinen esineistö kertoo pitäjän historiasta.
Kirkko ja sankarihaudat
Kontiolahden kirkko on todella kaunis puukirkko ja ensimmäinen nähtävyys, johon kiinnittää huomiota kirkonkylälle 6‑tieltä käännyttäessä. Vuonna 1881 valmistunut rakennus sijaitsee mäen harjanteella ja sitä ympäröivät sankarihaudat. Arkkitehti Georg Wileniuksen suunnittelema kirkko on muodoltaan uusgoottinen, puinen ristikirkko, jonka pääsisäänkäynnin yläpuolella on kellotapuli. Kirkko on sakasti ja tapuli mukaan lukien 42,3 metriä pitkä ja ristin kohdalta 28,9 metriä leveä. Korkeutta harjan kohdalta on 16,52 metriä ja tornin huipulla 20,65 metriä. Kirkko on peruskorjattu ja muutettu väritykseltään takaisin alkuperäiseen asuunsa vuonna 2009.

Kirkon vieressä on lukuisia sotahistoriaan liittyviä kohteita. Sankarihaudoissa lepäävät sankarivainajamme ja näiden kunniaksi on pystytetty kolme muistomerkkiä. Itsenäisyytemme vaiheisiin liittyvissä kirkkopyhissä paikalliset reserviläiset kunnioittavat menneiden sukupolvien muistoa kunniavartiolla.

Sotahistoriakartta
Yhteistyössä Kontiolahden kunnan, Kontiolahden Reserviläisten ja Sotien 1939–45 Kontiolahden Perinnetoimikunnan kanssa on viime vuosina toteutettu useita projekteja alueen sotahistoriakohteiden esille tuomiseksi.
Kontiolahden sotahistoriakartta kokoaa yhteen kaikkiaan yli 40 viime sotien kohdetta ja muistomerkkiä. Kirkonkylän alueella näistä sijaitsee yli kymmenen. Edellä mainittujen kirkon muistomerkkien lisäksi lähialueella ovat muun muassa Talvisotaan lähdön muistomerkki, Jakkilanvaaran tukikohta, sekä Kuolleiden neuvostosotilaiden muistomerkki. Lisätietoja kaikista kohteista matkailusivujen Sotahistoria ‑osiossa.

Linkkejä:
Kontiolahti-Seura, Kotiseutukeskus ja Kotiseutumuseo https://www.seurantalot.fi/talot/543-kontiolahti-seura-ry-2782
Kontiolahden kirkko ja seurakunta https://www.kontiolahdenseurakunta.fi/kirkko-ja-tilat/kontiolahden-kirkko/kirkko/kirkkorakennus PLAY Kontiolahti Sotahistoria ‑sivusto https://playkontiolahti.fi/sotahistoria