Lumiken­käily on tehokasta liikuntaa

Nyt on paras aika lumiken­käillä, kun kevätau­rinko on jo ruvennut paista­maan. Lumiken­käily on helppoa ja hauskaa terveys­lii­kuntaa, joka sopii kaike­ni­käi­sille ja ‑kuntoi­sille. Se sopii myös koko perheelle talviak­ti­vi­tee­tiksi. Lumiken­gillä voi kulkea jäällä, poluilla, umpihan­gessa tai merki­tyillä reiteillä. Reitti kannat­taakin valita oman kunnon mukaan, sillä lumiken­käily tuntuu reisissä ja pakaroissa aika lailla. Lumiken­kä­ret­kellä voi ihailla ja arvuu­tella erilaisten eläinten jälkiä lumessa. Lumiken­kä­ret­killä saa usein myös hyviä luonto­va­lo­kuvia, kun malttaa katsella ja ihailla talvista luontoa.

Lumikenkiä on tarjolla monen­laisia, mutta onneksi kenkiä voi vuokrata ja niin totutella kenkiin. Kengissä on eroja, joten kannattaa testailla kenkiä, ennen kuin hankkii omat lumikengät. Samoja lumikenkiä voivat käyttää myös muut perheen­jä­senet. Sauvat ovat myös tärkeät tasapainon ylläpi­dossa vaihte­le­vassa maastossa ja niiden käyttö nostaa sykettä. Viime vuosina suureen suosioon ovat nousseet erilaiset liuku­lu­mi­kengät, jotka poikkeavat sekä ominai­suuk­siensa että ulkonä­könsä puolesta perin­tei­sistä malleista. Lyhyen mittansa ansiosta liuku­lu­mi­kengät ovat ketterät liikkua luonnossa haasta­vam­mas­sakin maastossa sekä mahdol­lis­tavat liuku­misen ja laske­misen alamäkiosuuksilla.

Ulkoilun lomassa maistuu kuppi kuumaa

Retkeily talvi­sissa olosuh­teissa kuluttaa runsaasti energiaa, joten mukaan on syytä varata hyvät retkie­väät – lämmintä juotavaa ja helppoa syötävää. Pukeu­tu­mi­seen kannattaa kiinnittää huomiota, sillä tuuli voi olla yllät­tävän kylmä ja toisaalta taas kevätau­rinko lämmittää. Kerros­pu­keu­tu­minen on hyvä, koska silloin vaate­tusta on helppo lisätä tai vähentää tarpeen mukaan.

Teimme lumiken­kä­retken Kontio­lah­della ja retkel­lämme oli mukana yksi ensiker­ta­lainen, ja hän piti lumiken­gillä menoa mukavana kokemuk­sena hyvässä seurassa.

Kontio­lah­della lumikenkiä voit vuokrata Vaara Sportilta ja Kontio­lahti Outdoorilta.

Vaara Sport tarjoaa opastet­tuja lumiken­kä­retkiä sekä vuokraa lumikenkiä isommal­lekin porukalle. Tutustu lisää

Kontio­lahti Outdoor järjestää vähin­tään kuuden henkilön ryhmille yhden, kahden ja kolmen tunnin lumiken­kä­retkiä. Retkellä käydään läpi lumiken­käilyn tekniikat ja noustaan muutama mäkio­suus. Tutustu lisää

Terve­menoa lumiken­käi­le­mään kevätaurinkoon!

Teksti ja kuvat: Anne Mujunen