Categories
Yleinen

Historiallinen Kontiolahti kutsuu!

Joensuun kupeessa, vain 10 minuutin ajomatkan päässä torilta ja uudelta Joensuun Kauppahallilta sijaitsee Kontiolahti. Kunnan alueella sijaitsee lukuisia viime sotiemme historiaan liittyviä paikkoja ja muistomerkkejä, joihin luomme tässä artikkelissa katsauksen. Kunta on viime vuosina yhdessä alueen reserviläisjärjestöjen ja Sotien 1939-45 Perinnetoimikunnan kanssa toteuttanut useita projekteja aiheen esille nostamiseen. Uusimpana on Kontiolahden vanhalle varuskunta-alueelle avattu sotahistorian perinnetila kesällä 2023.

Sotahistoriakartta

Vuonna 2021 julkaistu Kontiolahden sotahistoriakartta on päivitetty keväällä 2023. Siihen on koottu kattava läpileikkaus alueen monipuoliseen sotahistoriaan ja paikkoihin, jotka liittyvät olennaisesti viime sotiemme aikaiseen toimintaan. Kartan kohteista suurin osa sijaitsee Kontioniemessä, Jaamankankaan alueella, Kirkonkylän keskustassa tai Onttolassa. Esimerkiksi kiinnostavia kohteita ovat sankarihautausmaan alueella sijaitsevat muistomerkit ja kirkon kylän keskustan laitamilla olevat Jakkilanvaaran ensimmäisen maailmansodan aikaisen tukikohdan kaivannot. Kontiolahti on muistomerkkien suhteen todella monipuolinen kunta ja Kontiorannan vanhan varuskunnan alueella näitä on lukuisia erilaisia. Tarkka luettelo kaikista kohteista löytyy PLAY-matkailusivuston sotahistoria-osiosta navigointiohjeilla varustettuna.

Jalkaväkirykmentti 51 -muistomerkki

Kesäkuussa 2023 tuli kuluneeksi 82-vuotta pääosin Pohjois-Karjalan Suojeluskuntapiirin reserviläisistä perustetun Jalkaväkirykmentti 51 sotatien alkamisesta Kontiolahdelta. Juhlistimme tätä yhteistyössä alueen maanpuolutustoimijoiden kanssa, ja paljastimme 25.6.2023 Kontiolahden Kotiseutukeskuksen pihapiiriin muistomerkin ja opastetaulun aiheeseen liittyen. Tapahtuma oli osa kunnan 150-juhlavuoden ohjelmaa ja siihen osallistui noin 50 kutsuvierasta ja aiheesta kiinnostunutta henkilöä.

Jalkaväkirykmentti 51 perustettiin Kontiolahden alueella kesäkuussa 1941. JR51 koostui pääosin Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon Suojeluskuntapiirien reserviläisistä. Rykmentin komentajana toimi jääkärieversti Sainio. I Pataljoona perustettiin Nilsiän, Juankosken ja Muuruveden reserviläisistä. II Pataljoona oli pääosin Kontiolahden reserviläisiä, jonka KRH-joukkue koottiin Enon reserviläisistä, Tuupovaaran alueelta koottiin 6.Komppania, Konekiväärikomppania Pyhäselän alueelta ja 5.Komppania Kiihtelysvaaran alueelta. III Pataljoona koottiin Kaavin, Tuusniemen ja Säyneisen reserviläisistä.

Kontiolahden sotahistorian perinnetila & museo

Sotahistorian perinnetila & museo on osa Kontiolahden kunnan 150-juhlavuoden toimenpiteitä. Projekti on yhteishanke, jonka päätoteuttaja on Kontiolahden kunta yhteistyössä Pohjois-Karjalan Prikaatin Perinnekillan, Sotien 1939-45 Kontiolahden Perinnetoimikunnan, Kontiolahden Reserviläiset ry:n sekä muiden reserviläisjärjestöjen sekä kunnan kehitysyhtiö Kontionloikka Oy:n kanssa. Sen rahoittajia ovat kunnan lisäksi olleet Sotien 1939-45 Pohjois-Karjalan Perinneyhdistys.

Näyttelyn esineet on koottu kahteen erilliseen huoneeseen. Lisäksi rakennuksen ensimmäisen kerroksen käytävillä on aiheeseen liittyviä kuvia ja tk-piirroksia.

Huone 1: Sotiemme perinnejoukkojen ja varuskunnan historia

Esinenäyttelymme päähuone koostuu seuraavista vitriineistä:

  • Kontiorannan varuskunnan sekä sotilaskotitoiminnan historia ja esineet: Pohjois-Karjalan Prikaatin esineet ja Karjalan Jääkäripataljoonan esineet
  • Sotiemme 1939-45 joukkojen (mm. JR34, JR9, JR51, Onttolan lentotoiminta) historia ja esineet.
  • Kontiolahden Mannerheimristin-ritarien vitriini ja huone.
  • Hirvirannan lentotoiminta (mallinukke kapteeni Jaurin mallipuvulla).

Lisäksi huoneessa on esillä joensuulaisen taiteilijan Katja Kouvalaisen toteuttama seinämaalaus, joka esittelee Kontiolahden alueen monipuolista historiaa ja kohteita.

Huone 2: Rajaperinne, Suojeluskunnat ja Lotta Svärd

Toisessa perinnehuoneessamme on esitelty Lotta Svärd -järjestön, Kontiolahden Suojeluskunnan ja Pohjois-Karjalan Rajavartioston toimintaan ja historiaan liittyviä esineitä. Näyttely koostuu seuraavista vitriineistä:

  • Pohjois-Karjalan Rajavartiolaitoksen toimintaan liittyvät esineet.
  • Kontiolahden Suojeluskunnan esineet.
  • Lotta Svärd toimintaan Pohjois-Karjalassa liittyvät esineet.

Ensivaiheessa perinnetilaan on koottu esille noin 200 erilaista esinettä tai asukokonaisuutta. Tervetuloa tutustumaan perinnetilaan sen aukioloaikojen puitteissa! Lisäksi yhteistyössä Vaara Sportin kanssa tiloissa onnistuu kokouksen, sukutapaamisen ja teematilaisuuden järjestäminen.

Tutustu lisää sotahistoriaan Kontiolahdella

Kontiolahden matkailusivuston sotahistoriaosio: www.playkontiolahti.fi/sotahistoria

Perinnetila & museo: www.perinnetila.fi

Teksti ja kuvat: Jarkko Peiponen