Histo­rial­linen Kontio­lahti kutsuu!

Joensuun kupeessa, vain 10 minuutin ajomatkan päässä torilta ja uudelta Joensuun Kauppa­hal­lilta sijaitsee Kontio­lahti. Kunnan alueella sijaitsee lukuisia viime sotiemme histo­riaan liittyviä paikkoja ja muisto­merk­kejä, joihin luomme tässä artik­ke­lissa katsauksen. Kunta on viime vuosina yhdessä alueen reser­vi­läis­jär­jes­töjen ja Sotien 1939–45 Perin­ne­toi­mi­kunnan kanssa toteut­tanut useita projek­teja aiheen esille nosta­mi­seen. Uusim­pana on Kontio­lahden vanhalle varus­kunta-alueelle avattu sotahis­to­rian perin­ne­tila kesällä 2023.

Sotahis­to­ria­kartta

Vuonna 2021 julkaistu Kontio­lahden sotahis­to­ria­kartta on päivi­tetty keväällä 2023. Siihen on koottu kattava läpileik­kaus alueen monipuo­li­seen sotahis­to­riaan ja paikkoihin, jotka liittyvät olennai­sesti viime sotiemme aikai­seen toimin­taan. Kartan kohteista suurin osa sijaitsee Kontio­nie­messä, Jaaman­kan­kaan alueella, Kirkon­kylän keskus­tassa tai Ontto­lassa. Esimer­kiksi kiinnos­tavia kohteita ovat sanka­ri­hau­taus­maan alueella sijait­sevat muisto­merkit ja kirkon kylän keskustan laita­milla olevat Jakki­lan­vaaran ensim­mäisen maail­man­sodan aikaisen tukikohdan kaivannot. Kontio­lahti on muisto­merk­kien suhteen todella monipuo­linen kunta ja Kontio­rannan vanhan varus­kunnan alueella näitä on lukuisia erilaisia. Tarkka luettelo kaikista kohteista löytyy PLAY-matkai­lusi­vuston sotahis­toria-osiosta navigoin­tioh­jeilla varustettuna.

Jalka­vä­ki­ryk­mentti 51 ‑muisto­merkki

Kesäkuussa 2023 tuli kuluneeksi 82-vuotta pääosin Pohjois-Karjalan Suoje­lus­kun­ta­piirin reser­vi­läi­sistä perus­tetun Jalka­vä­ki­ryk­mentti 51 sotatien alkami­sesta Kontio­lah­delta. Juhlis­timme tätä yhteis­työssä alueen maanpuo­lu­tus­toi­mi­joiden kanssa, ja paljas­timme 25.6.2023 Kontio­lahden Kotiseu­tu­kes­kuksen pihapii­riin muisto­merkin ja opaste­taulun aihee­seen liittyen. Tapah­tuma oli osa kunnan 150-juhla­vuoden ohjelmaa ja siihen osallistui noin 50 kutsu­vie­rasta ja aiheesta kiinnos­tu­nutta henkilöä.

Jalka­vä­ki­ryk­mentti 51 perus­tet­tiin Kontio­lahden alueella kesäkuussa 1941. JR51 koostui pääosin Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon Suoje­lus­kun­ta­pii­rien reser­vi­läi­sistä. Rykmentin komen­ta­jana toimi jääkä­rie­versti Sainio. I Patal­joona perus­tet­tiin Nilsiän, Juankosken ja Muuru­veden reser­vi­läi­sistä. II Patal­joona oli pääosin Kontio­lahden reser­vi­läisiä, jonka KRH-joukkue koottiin Enon reser­vi­läi­sistä, Tuupo­vaaran alueelta koottiin 6.Komppania, Koneki­vää­ri­komp­pania Pyhäselän alueelta ja 5.Komppania Kiihte­lys­vaaran alueelta. III Patal­joona koottiin Kaavin, Tuusniemen ja Säyneisen reserviläisistä.

Kontio­lahden sotahis­to­rian perin­ne­tila & museo

Sotahis­to­rian perin­ne­tila & museo on osa Kontio­lahden kunnan 150-juhla­vuoden toimen­pi­teitä. Projekti on yhteis­hanke, jonka pääto­teut­taja on Kontio­lahden kunta yhteis­työssä Pohjois-Karjalan Prikaatin Perin­ne­killan, Sotien 1939–45 Kontio­lahden Perin­ne­toi­mi­kunnan, Kontio­lahden Reser­vi­läiset ry:n sekä muiden reser­vi­läis­jär­jes­töjen sekä kunnan kehitys­yhtiö Kontion­loikka Oy:n kanssa. Sen rahoit­tajia ovat kunnan lisäksi olleet Sotien 1939–45 Pohjois-Karjalan Perinneyhdistys.

Näyttelyn esineet on koottu kahteen erilli­seen huonee­seen. Lisäksi raken­nuksen ensim­mäisen kerroksen käytä­villä on aihee­seen liittyviä kuvia ja tk-piirroksia.

Huone 1: Sotiemme perin­ne­jouk­kojen ja varus­kunnan historia

Esine­näyt­te­lymme päähuone koostuu seuraa­vista vitriineistä:

  • Kontio­rannan varus­kunnan sekä sotilas­ko­ti­toi­minnan historia ja esineet: Pohjois-Karjalan Prikaatin esineet ja Karjalan Jääkä­ri­pa­tal­joonan esineet
  • Sotiemme 1939–45 joukkojen (mm. JR34, JR9, JR51, Onttolan lento­toi­minta) historia ja esineet.
  • Kontio­lahden Manner­heim­ristin-ritarien vitriini ja huone.
  • Hirvi­rannan lento­toi­minta (malli­nukke kapteeni Jaurin mallipuvulla).

Lisäksi huoneessa on esillä joensuu­laisen taitei­lijan Katja Kouva­laisen toteut­tama seinä­maa­laus, joka esittelee Kontio­lahden alueen monipuo­lista histo­riaa ja kohteita.

Huone 2: Rajape­rinne, Suoje­lus­kunnat ja Lotta Svärd

Toisessa perin­ne­huo­nees­samme on esitelty Lotta Svärd ‑järjestön, Kontio­lahden Suoje­lus­kunnan ja Pohjois-Karjalan Rajavar­tioston toimin­taan ja histo­riaan liittyviä esineitä. Näyttely koostuu seuraa­vista vitriineistä:

  • Pohjois-Karjalan Rajavar­tio­lai­toksen toimin­taan liittyvät esineet.
  • Kontio­lahden Suoje­lus­kunnan esineet.
  • Lotta Svärd toimin­taan Pohjois-Karja­lassa liittyvät esineet.

Ensivai­heessa perin­ne­ti­laan on koottu esille noin 200 erilaista esinettä tai asuko­ko­nai­suutta. Terve­tuloa tutus­tu­maan perin­ne­ti­laan sen aukio­loai­kojen puitteissa! Lisäksi yhteis­työssä Vaara Sportin kanssa tiloissa onnistuu kokouksen, sukuta­paa­misen ja teema­ti­lai­suuden järjestäminen. 

Tutustu lisää sotahis­to­riaan Kontiolahdella

Kontio­lahden matkai­lusi­vuston sotahis­to­riaosio: www.playkontiolahti.fi/sotahistoria

Perin­ne­tila & museo: www.perinnetila.fi

Teksti ja kuvat: Jarkko Peiponen