Kalas­tuk­sessa suursuosio Kontiolahdella

Keväällä 2023 kalas­tuk­sen­hoi­to­maksun maksa­neille jaettava Suomu-lehti uutisoi Kontio­lahden olevan kärjessä siinä, kun mitataan kalas­tuk­sen­hoi­to­maksun maksa­neiden määrää suhteessa väestön kokoon. Kontio­lah­della onkin lukuisia hienoja vesis­töjä kalas­ta­mi­seen. Höytiäisen järven tarina on aivan oma lukunsa jopa Suomen laajui­sesti ja nykyi­sel­lään järvessä on laaja kuhakanta. Kuuso­jalta saa taimenta sekä harjusta. Kolin kansal­lis­puis­toon rajoit­tuva Herajärvi on kuuleman mukaan myös hyvä kalapaikka. Lukuisat pienemmät vesistöt mahdol­lis­tavat omatoi­misen onkiretken jääkauden aikai­sessa harju­mai­se­massa. Kokosimme tähän artik­ke­liin aiemmista kalas­tu­blo­geista nostoja Kontio­lahden kalapaikoista.

Kuusoja, perho­ka­las­tajan treenipaikka

Vierail­limme Kuuso­jalla kalas­tus­kunnan puheen­joh­tajan Antti Suontaman kanssa kesällä 2021. Hänen mukaansa Kuuso­jan­tien sillalta eli vanhan Enon tien varrelta alajuoksun suuntaan, noin 300 metrin matkalla on hyviä kalapaik­koja harjuksen kalas­ta­mista silmäl­lä­pi­täen. “Joki on tälläkin kohtaa todella kirkas ja pohjassa on kuoppia, joissa harjukset viihtyvät”, kertoo Suontama.

Lisäksi Kuusojan alueella on taimenia, joita viimeksi istutettu vuonna 2016. “Luonnon­va­rainen taimen­kanta on myös alueella aika vahva, mutta näitä rasvae­väl­lisiä kaloja ei saa tieten­kään ottaa kalas­taessa”, kertoo Suontama. Muita hyviä kalapaik­koja on esimer­kiksi nykyisen Eno-Kontio­lahti valta­tien alittavan sillan ympäris­tössä sekä siitä muutaman kilometrin matkalla pohjoiseen

Kontio­lahden matkai­lu­vas­taava Jarkko Peiponen Kalassa Kuusojalla.

Kuuso­jalle tarvi­taan erillinen kalas­tu­lupa. Lupa-alue käsittää  Urkka­lammin ja Ala-Salmi¬lammin alapuo­liset joenosat Pielis­jo­keen saakka. Kalas­tus­kausi 1.6 – 31.8. Luvalla saa kalastaa kaikilla vapaka­las­tus­vä­li­neillä. Onkiminen matosyöttiä käyttäen ja pilkki­minen on kielletty. Viehe­kortin mukai­sella luvalla, tai alle 18 tai yli 65 vuotiaisen yleis­ka­las­tusoi­keus ei ole voimassa. Seiso­vien pyydysten käyttö kielletty.

Höytiäinen, ison järven mahtavat saaliit opastettuna

Nykyi­sel­lään Höytiäinen on tunnettu monipuo­li­sena kalas­tus­jär­venä. Kalakanta on vahva ja järvessä esiintyy perin­teisten hauen ja kuhan lisäksi myös järvi­lohta ja taimenta. Istutusten myötä niidenkin määrä on vuosi­kym­menten saatossa kasvanut. Matkai­li­jalle järven saavu­tet­ta­vuutta helpottaa tieto, että nykyi­sel­lään useam­pikin kalas­tus­mat­kai­lu­yrit­täjä tarjoaa järvelle suuntau­tuvia retkiä.

Höytiäisen kalaretken varusteita

Eräpal­velu Kontio­metso https://eräpalvelukontiometso.fishing/  on vanhin alueella toimiva kalas­tus­yritys yli 40 vuoden kokemuk­sella alueen parhaista kalapai­koista. Esko Kettusen johdolla 1–15 henkilön kalas­tus­retki onnistuu Höytiäi­selle sekä kesä, että talviaikaan.

Sisu Fishing Oy  https://www.sisufishing.fi/sisu-fishing yrittäjä Tero Variksenjohdolla tarjoaa ohjat­tuja kalas­tus­retkiä Höytiäi­selle ja muualle Pohjois-Karja­laan. Kalas­tusop­paan tutkinnon suorit­tanut yrittäjä on itse pitkän­linja kalamies ja tuntee Höytiäisen järven ja sen ottipaikat.

Luoto Outdoor https://www.luotooutdoor.com/ on yrittäjä Lauri Tukiaisen pitkä­ai­kainen unelma. Kalas­tus­mat­koja veneellä ja saari­retkiä Höytiäi­selle tarjoavan yrityksen opasta­mana pääset nautti­maan järven antimista. Kohde­ka­loja ovat ahven, hauki ja kuha.

HK Varma Oy:n https://hkvarma.com/fi  päätoi­mintaa on Lehmossa valmis­tet­tavat uistimet. Yrittäjä Hannu Kesonen on tunnettu kilpa­ka­las­taja ja hänen opastuk­sel­laan onnis­tuvat myös kalaretket Höytiäi­selle, tietysti oman yrityksen vaappu­va­li­koimaa hyödyntäen!

HK Varman kalas­tus­retki käynnissä. Kuva: Johanna Kokkola

Lisätie­toja Kontio­lahden ohjelmapalvelutoiminnasta: 

https://playkontiolahti.fi/ohjelmapalvelut/