Categories
Yleinen

Kalastuksessa suursuosio Kontiolahdella

Keväällä 2023 kalastuksenhoitomaksun maksaneille jaettava Suomu-lehti uutisoi Kontiolahden olevan kärjessä siinä, kun mitataan kalastuksenhoitomaksun maksaneiden määrää suhteessa väestön kokoon. Kontiolahdella onkin lukuisia hienoja vesistöjä kalastamiseen. Höytiäisen järven tarina on aivan oma lukunsa jopa Suomen laajuisesti ja nykyisellään järvessä on laaja kuhakanta. Kuusojalta saa taimenta sekä harjusta. Kolin kansallispuistoon rajoittuva Herajärvi on kuuleman mukaan myös hyvä kalapaikka. Lukuisat pienemmät vesistöt mahdollistavat omatoimisen onkiretken jääkauden aikaisessa harjumaisemassa. Kokosimme tähän artikkeliin aiemmista kalastublogeista nostoja Kontiolahden kalapaikoista.

Kuusoja, perhokalastajan treenipaikka

Vieraillimme Kuusojalla kalastuskunnan puheenjohtajan Antti Suontaman kanssa kesällä 2021. Hänen mukaansa Kuusojantien sillalta eli vanhan Enon tien varrelta alajuoksun suuntaan, noin 300 metrin matkalla on hyviä kalapaikkoja harjuksen kalastamista silmälläpitäen. “Joki on tälläkin kohtaa todella kirkas ja pohjassa on kuoppia, joissa harjukset viihtyvät”, kertoo Suontama.

Lisäksi Kuusojan alueella on taimenia, joita viimeksi istutettu vuonna 2016. “Luonnonvarainen taimenkanta on myös alueella aika vahva, mutta näitä rasvaevällisiä kaloja ei saa tietenkään ottaa kalastaessa”, kertoo Suontama. Muita hyviä kalapaikkoja on esimerkiksi nykyisen Eno-Kontiolahti valtatien alittavan sillan ympäristössä sekä siitä muutaman kilometrin matkalla pohjoiseen

Kontiolahden matkailuvastaava Jarkko Peiponen Kalassa Kuusojalla.

Kuusojalle tarvitaan erillinen kalastulupa. Lupa-alue käsittää  Urkkalammin ja Ala-Salmi¬lammin alapuoliset joenosat Pielisjokeen saakka. Kalastuskausi 1.6 – 31.8. Luvalla saa kalastaa kaikilla vapakalastusvälineillä. Onkiminen matosyöttiä käyttäen ja pilkkiminen on kielletty. Viehekortin mukaisella luvalla, tai alle 18 tai yli 65 vuotiaisen yleiskalastusoikeus ei ole voimassa. Seisovien pyydysten käyttö kielletty.

Höytiäinen, ison järven mahtavat saaliit opastettuna

Nykyisellään Höytiäinen on tunnettu monipuolisena kalastusjärvenä. Kalakanta on vahva ja järvessä esiintyy perinteisten hauen ja kuhan lisäksi myös järvilohta ja taimenta. Istutusten myötä niidenkin määrä on vuosikymmenten saatossa kasvanut. Matkailijalle järven saavutettavuutta helpottaa tieto, että nykyisellään useampikin kalastusmatkailuyrittäjä tarjoaa järvelle suuntautuvia retkiä.

Höytiäisen kalaretken varusteita

Eräpalvelu Kontiometso https://eräpalvelukontiometso.fishing/  on vanhin alueella toimiva kalastusyritys yli 40 vuoden kokemuksella alueen parhaista kalapaikoista. Esko Kettusen johdolla 1-15 henkilön kalastusretki onnistuu Höytiäiselle sekä kesä, että talviaikaan.

Sisu Fishing Oy  https://www.sisufishing.fi/sisu-fishing yrittäjä Tero Variksenjohdolla tarjoaa ohjattuja kalastusretkiä Höytiäiselle ja muualle Pohjois-Karjalaan. Kalastusoppaan tutkinnon suorittanut yrittäjä on itse pitkänlinja kalamies ja tuntee Höytiäisen järven ja sen ottipaikat.

Luoto Outdoor https://www.luotooutdoor.com/ on yrittäjä Lauri Tukiaisen pitkäaikainen unelma. Kalastusmatkoja veneellä ja saariretkiä Höytiäiselle tarjoavan yrityksen opastamana pääset nauttimaan järven antimista. Kohdekaloja ovat ahven, hauki ja kuha.

HK Varma Oy:n https://hkvarma.com/fi  päätoimintaa on Lehmossa valmistettavat uistimet. Yrittäjä Hannu Kesonen on tunnettu kilpakalastaja ja hänen opastuksellaan onnistuvat myös kalaretket Höytiäiselle, tietysti oman yrityksen vaappuvalikoimaa hyödyntäen!

HK Varman kalastusretki käynnissä. Kuva: Johanna Kokkola

Lisätietoja Kontiolahden ohjelmapalvelutoiminnasta:

https://playkontiolahti.fi/ohjelmapalvelut/