Categories
Yleinen

Valkoista hiekkarantaa vai omaa rauhaa?  

Uiminen kuuluu kesään – säästä riippumatta. Virallinen uimakausi alkaa kesäkuun puolivälissä, mutta kyllähän talviturkki tulee heitettyä yleensä jo sitä ennen. Luonnonvesissä uiminen kuuluu jokaisenoikeuksiin ja veteen voikin pulahtaa aina kun siltä tuntuu eikä ole kenenkään pihapiirissä tai luonnonsuojelualueella.  

Kontiolahti, Valkealampi, uimaranta, hiekkaranta
Muun muassa Valkealammen uimaranta täyttää EU-rannan kriteerit

Kontiolahden kunta ylläpitää kuutta yleistä uimarantaa, joista Aittolampi, Kontiolahden satama, Onkilampi, Valkealampi ja Vierevänniemi täyttävät EU-rannan kriteerit. EU-rannoilla on muita uimarantoja tarkempi seuranta, parempi varustelutaso sekä suurempi kävijämäärä. Näillä rannoilla voi siis varautua siihen, että helteisinä kesäpäivinä kävijöitä voi olla yli 100 ja vilskettä riittää.  

Kontiolahti, Vierevänniemi, uimaranta, hiekkaranta
Vierevänniemi

Varsinkin lasten kanssa uimiseen kannattaa valita Kontiolahden sataman uimaranta, Valkealampi tai Vierevänniemi. Sataman ehdoton vahvuus on pitkälle jatkuva matala ja hiekkapohjainen osuus, jossa pienten uimareiden kanssa voi turvallisesti harjoitella uimataitoja. Lisäksi satamassa voi uinnin päälle poiketa Höytiäisen tuvalle syömään tai jäätelölle. Lisätietoja Höytiäisen tuvasta: https://hoytiaisentupa.com. Vierevänniemellä voi uimisen ohessa pelata frisbeegolfia 9-väyläisellä radalla tai rantalentopalloa siihen soveltuvilla kentillä. Myös Vierevänniemen uimaranta on matala hiekkaranta – jyrkästä rantatöyräästään huolimatta. Valkealammen uimaranta on monen paikallisen suosikki. Valkea hiekka ja matala ranta houkuttelevat erityisesti lapsiperheitä, ja tämä ranta onkin yksi ruuhkaisimpia lämpiminä kesäpäivinä.  

Kontiolahti, satama, uimaranta, hiekkaranta, vesileikkejä
Sataman uimaranta 

Rauhallisemman uimapaikan etsijälle Kontiolahdella on lukuisia vaihtoehtoja: Hirvisärkkä tulipaikkoineen ja maisemakeinuineen Höytiäisen etelärannalla, Onttolan uimalampi Höytiäisen kanavan lähellä, Havukkalammen uimapaikka Selkiellä tai vaikka Salolahden uimapaikka Kunnasniemellä.  Jos uinnin lisäksi kaipaa saunomismahdollisuutta, kannattaa suunnata Kiviniemen retkisaunalle, joka löytyy Herajärven kierroksen reitiltä noin puolen kilometrin päässä Kiviniemen tilasta. Retkisauna on kunnan ylläpitämä yleisessä käytössä oleva sauna.  

Kontiolahti, Hirvisärkkä, uimaranta, hiekkaranta, keinu
Hirvisärkän uimarannalla voi käydä ottamassa vauhtia maisemakeinussa
Kontiolahti, Onttola, uimaranta, hiekkaranta
Onttolan uimaranta
Kontiolahti, Kiviniemi, retkisauna
Kiviniemessä oleva retkisauna on kaikkien yleisessä käytössä

Kaikki Kontiolahden kunnan ylläpitämät uimarannat ja -paikat löytyvät kunnan karttapalvelusta Liikunta ja vapaa-aika -valikon alta osoitteessa https://kartta.jns.fi/IMSKontiolahti  

Eiköhän lähdetä polskimaan! 

Teksti: Sari Jormanainen
Kuvat: Sari Jormanainen ja Noora Alanko