Kontiolahti, Valkealampi, uimaranta, hiekkaranta

Valkoista hiekka­rantaa vai omaa rauhaa? 

Uiminen kuuluu kesään – säästä riippu­matta. Viral­linen uimakausi alkaa kesäkuun puoli­vä­lissä, mutta kyllähän talvi­turkki tulee heitettyä yleensä jo sitä ennen. Luonnon­ve­sissä uiminen kuuluu jokai­se­noi­keuk­siin ja veteen voikin pulahtaa aina kun siltä tuntuu eikä ole kenen­kään pihapii­rissä tai luonnon­suo­je­lua­lu­eella.  

Kontiolahti, Valkealampi, uimaranta, hiekkaranta
Muun muassa Valkea­lammen uimaranta täyttää EU-rannan kriteerit

Kontio­lahden kunta ylläpitää kuutta yleistä uimarantaa, joista Aitto­lampi, Kontio­lahden satama, Onkilampi, Valkea­lampi ja Viere­vän­niemi täyttävät EU-rannan kriteerit. EU-rannoilla on muita uimaran­toja tarkempi seuranta, parempi varus­te­lu­taso sekä suurempi kävijä­määrä. Näillä rannoilla voi siis varautua siihen, että heltei­sinä kesäpäi­vinä kävijöitä voi olla yli 100 ja vilskettä riittää. 

Kontiolahti, Vierevänniemi, uimaranta, hiekkaranta
Viere­vän­niemi

Varsinkin lasten kanssa uimiseen kannattaa valita Kontio­lahden sataman uimaranta, Valkea­lampi tai Viere­vän­niemi. Sataman ehdoton vahvuus on pitkälle jatkuva matala ja hiekka­poh­jainen osuus, jossa pienten uimareiden kanssa voi turval­li­sesti harjoi­tella uimatai­toja. Lisäksi satamassa voi uinnin päälle poiketa Höytiäisen tuvalle syömään tai jääte­lölle. Lisätie­toja Höytiäisen tuvasta: https://hoytiaisentupa.com. Viere­vän­nie­mellä voi uimisen ohessa pelata frisbee­golfia 9‑väyläisellä radalla tai ranta­len­to­palloa siihen sovel­tu­villa kentillä. Myös Viere­vän­niemen uimaranta on matala hiekka­ranta – jyrkästä ranta­töy­rääs­tään huoli­matta. Valkea­lammen uimaranta on monen paikal­lisen suosikki. Valkea hiekka ja matala ranta houkut­te­levat erityi­sesti lapsi­per­heitä, ja tämä ranta onkin yksi ruuhkai­simpia lämpi­minä kesäpäivinä. 

Kontiolahti, satama, uimaranta, hiekkaranta, vesileikkejä
Sataman uimaranta 

Rauhal­li­semman uimapaikan etsijälle Kontio­lah­della on lukuisia vaihtoeh­toja: Hirvi­särkkä tulipaik­koi­neen ja maise­ma­kei­nui­neen Höytiäisen etelä­ran­nalla, Onttolan uimalampi Höytiäisen kanavan lähellä, Havuk­ka­lammen uimapaikka Selkiellä tai vaikka Salolahden uimapaikka Kunnas­nie­mellä.  Jos uinnin lisäksi kaipaa sauno­mis­mah­dol­li­suutta, kannattaa suunnata Kiviniemen retki­sau­nalle, joka löytyy Herajärven kierroksen reitiltä noin puolen kilometrin päässä Kiviniemen tilasta. Retki­sauna on kunnan ylläpi­tämä yleisessä käytössä oleva sauna. 

Kontiolahti, Hirvisärkkä, uimaranta, hiekkaranta, keinu
Hirvi­särkän uimaran­nalla voi käydä ottamassa vauhtia maisemakeinussa
Kontiolahti, Onttola, uimaranta, hiekkaranta
Onttolan uimaranta
Kontiolahti, Kiviniemi, retkisauna
Kivinie­messä oleva retki­sauna on kaikkien yleisessä käytössä

Kaikki Kontio­lahden kunnan ylläpi­tämät uimarannat ja ‑paikat löytyvät kunnan kartta­pal­ve­lusta Liikunta ja vapaa-aika ‑valikon alta osoit­teessa https://kartta.jns.fi/IMSKontiolahti  

Eiköhän lähdetä polski­maan! 

Teksti: Sari Jorma­nainen
Kuvat: Sari Jorma­nainen ja Noora Alanko