Categories
Yleinen

Koko perheen kyläkierros

Vauhtia hurjaa ja mielekästä puuhaa. Helppoudesta nautiskelua ja arjen rutiineihin vaihtelua. Ainakin näitä asioita lapsiperheet etsivät, kun suunnittelevat kaikille mielekästä tekemistä kesäpäiviin. Kontiolahden kylillä perheen pienimmillekin riittää nähtävää ja ihmeteltävää.

Paiholan Karhupuisto
Paiholan Karhupuistossa nimensä veroisesti puusta veistetyt karhut tarkkailevat leikkejä.

Paihola antaa parastaan

Kun kimpsut ja kampsut on pakattu ja koko kööri valmiina matkaan, voi kyläkierroksen aloittaa Pielisjoen varrella sijaitsevasta Paiholasta, jonka virkistysalueen Karhupuistossa liukumäki ja kiipeilyteline auttavat perheen hurjapäitä päästelemään enimmät riemunkiljahdukset. Vieressä olevalla beach volley -kentällä tai uudella Minigolf-radalla voi pistää pelit pystyyn!

18-väyläisellä frisbeegolfradalla niin aloittelijat kuin kokeneemmatkin harrastajat voivat haastaa taitojaan vaihtelevassa maastossa. Paiholan kolmella opastetulla luontopolulla (1-3 km) pääsee tutkailemaan ympäristöä. Matkan varrella voi pysähtyä herkuttelemaan eväitä ja makkaranpaisto onnistuu nuotiopaikalla, joita virkistysalueelta löytyy useampikin. Huilitauon jälkeen pikkujalatkin jaksavat reitin loppuun saakka.

Cafe Kakkulaiturin kanakeitto
Cafe Kakkulaiturin herkut helpottavat huoltajien ruokahuoltoa retkipäivänä.

Kun vauhti alkaa hiipua, myy Cafe Kakkulaituri päivittäin vaihtuvan keittolounaan sekä muita paikallisia suolaisia ja makeita leivonnaisia. Evästelyn jälkeen kesäkahvilan viereisellä laitumella voi käydä rapsuttelemassa lampaita.

Paihola todellakin antaa lapsiperheille parastaan! Lapset saavat purkaa intonsa ulkoilmassa samalla, kun vanhemmat saavat pienen irtioton arjen rutiineista.

Paiholan virkistysalueen lampaat
Touhun ja temmellyksen välissä voi pysähtyä tervehtimään lampaita.

Leikkien Lehmon ympäri

Liukkaita liukuja liukumäessä, kiipeilyä korkeuksissa sekä hienoja hiekkalinnoja! Lapsille ja lapsenmielisille riittää tekemistä Lehmon leikkipuistoissa. Kontiolahden kunnan leikkipuistoista jopa 16 sijaitsee Lehmon ja Kylmäojan alueella. Montako kesäpäivää tarvitaan, että niistä jokaisessa ehtisi käydä leikkimässä?

Lapsi hiekkalaatikolla
Leikkipuistoissa pääsee upottamaan hiekkaan pienet varpaat.

Eväät reppuun ja hyppy pyörän selkään! Leikkipuistokierroksen voi aloittaa esimerkiksi Kylmäojalla Hirvijahdintien lounaisnurkassa sijaitsevasta Hirvi -leikkipuistosta, jonka ehdottomana vahvuutena on aidattu leikkipuistoalue. Täällä aikuisella ei tarvitse joka hetki olla silmiä selässäkin isommankaan lapsikatraan leikkiessä, kun tietää, ettei vikkeläjalkaisimmatkaan pääse omin päin jatkamaan matkaansa jo seuraavaan leikkipuistoon! 

Hirvi -leikkipuisto Kylmäojalla
Hirvi -leikkipuistossa on monipuolinen välineistö leikkeihin.

Jotta nälkäkiukku ei yllätä kesken leikkien, kannattaa puistokierrokselle napata eväät mukaan. Monissa leikkipuistoissa on pöytäryhmä evästelyä varten, mutta riuskimmat ottavat polttopuita mukaan ja suunnistavat Mäkitien lenkissä olevalle Mäki -leikkipuiston tulipaikalle makkaranpaistoon. Ja päivän päätteeksi voi vielä pyörähtää Onkilammen uimarannalle uimaan!

Kaikkiaan Kontiolahdella on 28 leikkikenttää, jotka on suunniteltu 0-12-vuotiaiden lapsien ja huoltajien iloksi. Tiedot ja leikkipuistojen sijainnit voi kurkata täältä.

Mäki -leikkipuisto Lehmossa
Mäkitien lenkin leikkipuistossa voi evästellä sateelta suojassa.

Jakokoski ja Selkie – tutkimaan matka vie

”Miten tähdet pysyvät taivaalla? Mitä vuohet syö?” Toisinaan lapset laittavat vanhemmat koville tiukoilla kysymyksillään. Tiedonjanoisten kannattaa jatkaa Kontiolahden kyläkierosta Jakokoskelle, missä planeettapolkua pitkin pääsee Tähtikalliolta tähtitornille. Planeettapolun varrella havainnoidaan aurinkokuntaamme ja sen planeettoja. Matkalla tähtikalliolle vaarana on se, että myös aikuiset saattavat oppia jotain uutta! Ja niiden, jotka haluavat tietää enemmän omasta maapallostamme ja paikallisesta kasvillisuudesta, kannattaa poiketa Jakokoskella ollessaan myös puulajipuistoon Alapihan arboretumille, josta voi lukaista myös aiemmin kirjoitetun jutun PLAY Kontiolahden blogista.

Eläinaiheisiin kysymyksiin löytynee vastaus Mönni-Selkien-maisemareitin varrelta. Selkien vaaralla sijaitsee 1800-luvun maisemamiljöössä Selkie Green Care -kotieläinpiha, joka järjestää ohjattuja tutustumishetkiä maatilan elämään ja eläimiin. Maalaistalon ympäristössä pääsee hetkeksi irtautumaan arjen ryöpytyksestä ja päivä kuluu leppoisasti eläimiä hoitaen ja niiden kanssa puuhastellen. 

Kylillä kierrellessä saa sopivan hengähdystauon arjen pyöritykseen sekä voi löytää jännittäviä seikkailuja yllättävistäkin paikoista. Ja yhdessä tehdessä luodaan myös ne arvokkaimmat muistot!

Teksti ja kuvat: Noora Alanko