Höytiäisen ympäriajo, pyöräilijät. Kuva: Jyri Keronen

Unohtu­maton seikkailu Höytiäisen ympäri

Kontio­lahden kunnan 150-vuotis­juh­la­vuoden kunniaksi järjes­tetty Höytiäisen ympäriajo tarjosi tänä vuonna unohtu­mat­toman kokemuksen kaikille pyöräilyn, kulttuurin ja kotiseu­tu­mat­kailun ystäville. Lauan­tai­aa­muna 17.6. Kontio­lahden ampuma­hiih­tos­ta­dio­nille kerääntyi 150 pyöräi­lijää odotta­maan matkaanlähtöä.

Tunnelma stadi­kalla oli iloinen ja odottava, ja fiilis parani entises­tään, kun Jakokosken Kanava­teat­terin näytte­lijät vetivät pyöräi­li­jöille alkuver­ryt­telyn juuri ennen pyörä­matkan aloitusta. Teatte­ri­laiset saivat lämmi­tettyä pyöräi­li­jöiden kehot ja mielen juuri oikean­lai­seen vireys­ti­laan niin, että matkaan oli helppo lähteä.

Höytiäisen ympäriajo, pyöräilijät. Kuva: Jyri Keronen
Kuva: Jyri Keronen

Aamulla stadio­nilla saatiin sisäpii­ri­tietoa, että osa tapah­tu­maan ilmoit­tau­tu­neista pyöräi­li­jöistä oli aloit­tanut matkan itsenäi­sesti jo kello 7 aikaan aamulla! Oli hienoa kuulla, että tapah­tumaa oli odotettu niin paljon, että matkaan piti päästä jo pari tuntia viral­lista aloitusta aiemmin.

Aamuyh­deksän jälkeen tapah­tuma alkoi viral­li­sesti ja pyörä­letka lähti liikkeelle ampuma­hiih­tos­ta­dio­nilta. Näky oli vaikut­tava; oli miele­töntä seurata, kun valtava, värikäs ja kypärä­päinen pyöräi­li­jä­joukko aloitti 130 kilometrin mittaisen matkan yhtä aikaa.

Höytiäisen ympäriajo, pyöräilijät. Kuva: Jyri Keronen
Kuva: Jyri Keronen

Ympäriajon reitti kulki Kontio­lahden, Polvi­järven ja Juuan maise­mien kautta Höytiäisen ympäri. Reitin varrelle oli suunni­teltu strate­gi­sesti sijoi­tet­tuja tauko­paik­koja, joihin paikal­liset kyläyh­dis­tykset ja naapu­ri­kunnat olivat järjes­tä­neet loistavaa ohjelmaa. Tauko­pai­koilla pyöräi­lijät saivat hengähtää sekä nauttia kahvioiden ja kulttuu­rioh­jelman antimista.

Ensim­mäinen tauko­paikka sijoittui Kunnas­niemen Kunnas­pir­tille, jossa järjes­tet­tiin lauan­taina myös Mökki­läis­ta­pah­tuma. Pirtillä saatiin nauttia vohve­leista, leivon­nai­sista, Pro Höytiäisen infois­kuista, ihanien kunnas­nie­me­läisten aurin­koi­sesta seurasta sekä Ilja Tepon live-musiikista.

Kunnas­nie­meltä matka jatkui kohti Polvi­järven toria, jossa Ruvas­lahden kyläyh­distys piti kahviota ja paikal­linen Äijät-orkes­teri esiintyi torin lavalla. Marton­vaaran kesäkah­vila oli monelle pyöräi­li­jälle uusi löytö, ja sekä kahvi­la­ra­ken­nusta että sen ympärillä siintäviä maisemia ihail­tiin huokausten kera.

Höytiäisen itäpuo­lella tauko­paik­koja sijaitsi Romppalan Monitoi­mi­ta­lolla, Venejoen Piilossa, Varpa­rannan uimaran­nalla sekä Kempin Mutkan kahvilassa.

Höytiäisen ympäriajon reitti tarjosi upeita maisemia, joita oli ilo ihailla pyörän selästä käsin. Matka vei polku­pyö­räi­lijät läpi vehreiden metsien, vilja­pel­tojen, järvi­mai­se­mien ja idyllisten pienten kylien Höytiäisen ympäri. Tauko­pai­koilla osallis­tu­jilla oli hymy herkässä, ja naurun heläh­dykset sekä hyvän­tuu­linen puheen­so­rina vaelsivat ilmassa.

Höytiäisen ympäriajo, pyöräilijät. Kuva: Jyri Keronen
Kuva: Jyri Keronen

Jokai­sella tauko­pai­kalla joku ympäria­ja­jista tuli luokseni ja kyseli, että ’voitai­siinko tätä tapah­tumaa miten­kään järjestää ensi vuonnakin, kun tunnelma, reitti ja järjes­telyt olivat niin mainiot’. Tällainen positii­vinen ja välitön palaute on tapah­tu­man­jär­jes­tä­jille tietenkin kuin musiikkia korville!

Tapah­tuma keräsi yhteen arviolta noin 200 innokasta polku­pyö­räi­lijää, joista suurin osa pyöräili koko reitin. Höytiäisen ympäriajo oli enemmän kuin pelkkä pyöräi­ly­ta­pah­tuma. Se toi yhteen saman­hen­kisiä ihmisiä, jotka jakavat rakkauden pyöräi­lyyn ja haluavat kokea uusia seikkai­luja uusissa maise­missa. Tapah­tuma antoi mahdol­li­suuden tutustua uusiin ihmisiin, jakaa pyöräi­ly­ko­ke­muksia ja luoda ikimuis­toisia muistoja yhdessä.

Höytiäisen ympäriajo, pyöräilijät. Kuva: Jyri Keronen
Kuva: Jyri Keronen

Toivon mukaan pääsemme ensi vuonnakin järjes­tä­mään tämän pyöräi­ly­seik­kailun täynnä tauko­paik­kojen kulttuu­rie­lä­myksiä. Sillä mikä voisi olla parempaa kuin yhdistää liikunta, luonto, musiikki ja upeat maisemat yhdeksi ikimuis­toi­seksi tapahtumaksi!

Teksti: Tiia-Mari Mäkinen

Kuvat: Jyri Keronen