Kesäkah­vi­loiden herkut lumoa­vissa maisemissa

Kontio­lahden kesäkah­vilat tarjoavat monipuo­lisia herkkuja lumoa­vissa maise­missa aktivi­teet­tien äärellä.

Kesäkah­vila Cafe Kakkulaituri

Kesäkah­vila Cafe Kakku­lai­turin teras­silta avautuva maisema houkut­teli nautti­maan iltapäi­vä­kahvit ehdot­to­masti ulkoil­massa. Herkkuina olisi ollut tarjolla niin monen­laisia kakkuja sekä suosi­tuiksi tulleita pullia suolaisia leivon­naisia unohta­matta, että valintaa sai hetken miettiä. Lauta­sel­leni valikoitui kuitenkin suklaa­kakku ja se olikin aivan loistava valinta! Kakun koostumus sekä makue­lä­myksen kruunaava kreemi oli todella täyte­läinen, tätä otan varmasti toistekin. 

Herkkujen ja lounas­keiton lisäksi kesäkah­vilan edestä löytyy beach volley ‑kenttä sekä nuotio­paikka jokinä­kymän äärellä. Kesäkah­vila Cafe Kakku­lai­turin Helmi Mäki ja Lyydia Väänänen kertovat, että alueelta löytyy myös mm. 18-väyläinen frisbee­golf-rata, luonto­polku ja karhu­puisto. Kesäkah­vilan vieressä sijaitsee myös Caravan-matka­parkki, joka tarjoaa leirin­tä­alueen palve­luita ja on varat­ta­vissa Paiholan netti­si­vujen kautta. Paiholan netti­si­vujen kautta on vuokrat­ta­vana myös maise­ma­sauna, mitä suosi­tel­laankin matkai­lijan ”koe ehdot­to­masti nämä paikat” ‑listalle. Vielä en uimaan uskal­tau­tunut, mutta mahdol­li­suus siihenkin löytyisi aivan kahvilan lähei­syy­destä. Paiholan alueella järjes­te­tään myös tapah­tumia joka lauantai.

Avoinna (elokuun loppuun asti)
ma–la klo 11–19
Vieraile sivus­tolla

Ravin­tola Wanha Aitta

Viheriöt ihastut­tavat jo ajomatkan varrella, kun lähestyn Karelia Golfin Kontio­niemen kentän uutta ravin­tolaa Ravin­tola Wanhaa Aittaa. Viheriötä onkin silmän kanta­mat­to­miin ja koko upea maisema avautuu Ravin­tola Wanhan Aitan teras­silta Höytiäi­selle. Golfautot suraut­tavat kentän halki ja pelaajia riittää kentällä. Tuo viheriön näkeminen ihastuttaa aina, ja täällä pääsisi kokei­le­maan golfia, vaikka olisikin vielä kelta­nokka viheriöllä, kuten minä. Kokeneille lajin harras­ta­jille sekä klubi­lai­sille Karelia Golfin Kontio­niemen kentältä löytyy 18-reikäinen kenttä upeissa ja vaihtelua tuovissa maisemissa.

Ravin­tola Wanha Aitta on aloit­tanut toimin­tansa myös Kontio­niemen klubi­ra­ken­nuk­sella touko­kuussa 2023. Yrittäjä Sami Tuunanen toivottaa kaikki; niin matkai­lijat, lähia­lueen asukkaat kuin golfaa­jatkin, terve­tul­leiksi ravin­to­laan nautti­maan ruokaa ja viettä­mään yhteistä aikaa. Tänne on ilo tulla syömään, silmä lepää tuossa maisemassa.

Ruoaksi valikoitui listalta suussa sulava Marghe­rita-pizza maukkaalla kastik­keella, kirsik­ka­to­maa­teilla ja täyte­läi­sellä mozza­rel­lalla kaiken kruunaavaa rucolaa unohta­matta. Tämä oli loistava valinta lounaaksi upeissa maise­missa vieläpä lämpimän kesäpäivän keskellä. Iskipä täällä käydessä myös innostus tutkia alkavia Karelia Golfin green card ‑kursseja.

Ravin­tolan ruoka­lis­talta löytyy niin pizzat kuin wingsitkin, joita voi tilata listalta joka päivä klo 11:00 alkaen. Lisäksi tarjolla on myös kahvio­tuot­teita mm. pullaa, sämpy­löitä ja virvokkeita.

Kesällä on luvassa tapah­tumia niin Karelia Golfin klubin puolella kuin Ravin­tola Wanhan Aitan omia tapah­tumia: mm. olutmais­ta­tusta. Golf-kauden jälkeen syksylle on suunnit­teilla mahdol­li­sesti pikku­jou­lu­ti­lai­suuk­sien järjestämistä.

Avoinna
arkisin klo 8–20
la klo 7–21
su klo 8–19
aukio­loajat sääva­rauk­sella
Vieraile sivus­tolla: Karelia Golfin ravin­tola
Vieraile sivus­tolla: Wanha Aitta

Höytiäisen Tupa

Saavun Höytiäisen Tuvalle ja ilokseni huomaan, että parkki­paikat ja nurmia­lueet ovat täytty­neet jo mukavasti kirppu­to­ri­myy­jistä, maanantai-kirppikset ovatkin suosit­tuja tässä kauniissa satamassa. Kirppik­selle voi tulla kuka vaan myymään tavaroita, osa tulee kuulemma jo puolen päivän aikaan, osa hieman lähem­pänä neljää. Menen katso­maan Höytiäisen Tuvan tarjontaa, koska jotain herkkua tekee mieli. Punta­roin jäätelön ja mokka­palan välillä, kuitenkin mokka­pala vie voiton ja onkin kahvin kanssa sopiva piristys tähän kesäi­seen iltapäi­vään. Mikä onkaan mukavampaa nauttia aurin­koi­sesta iltapäi­västä veden lipla­tusta katsellen ja iloista puheen sorinaa kuunnellen.

Höytiäisen Tuvan uusi yrittäjä Anne Niemi-Kettunen kertoo yrityksen tarjon­nasta ja ohjel­masta. Valikoi­mista löytyy monia herkkuja, jäätelöä, virvok­keita ja grilli­ruokaa; mm. makka­ra­pe­runat ja hampu­ri­laiset ovat hyvin suosit­tuja. Kesällä on luvassa joka viikon­loppu ohjelmaa: niin karaokea kuin esiintyjiäkin.

Kontion­polut ovat aivan äärellä, joten Höytiäisen Tupa onkin hyvä paikka lähteä pyöräi­le­mään tai poiketa matkan varrella. Vuokrat­ta­vana on myös muutama maasto­pyörä sekä pari sup-lautaa. Höytiäisen Tuvalle on helppo tulla myös omalla veneellä. Höytiäisen Tuvalta löytyy myös vuokrat­ta­vissa oleva kota tilai­suuksia varten.

Avoinna
ma–to klo 11–21
pe, la klo 11–23 (jos esiin­tyjiä tai karaoke, niin avoinna klo 00 tai 01 asti)
su klo 11–18
elokuun loppuun asti, sääva­rauk­sella
Vieraile sivus­tolla

Tutustu kaikkiin Kontio­lahden upeisiin kesäkah­vi­loihin ja ravintoloihin:

https://playkontiolahti.fi/ruoka

Teksti ja kuvat: Krista Asikainen