Kontiolahden Kotiseutukeskus, kivinavetta, kuovi

Kontio­lahden kesän ensim­mäi­sessä navet­ta­kon­ser­tissa tarjoil­tiin jazzis­kelmää kultai­silta vuosilta

Jälleen kerran yleisö pääsi nautti­maan korkea­ta­soi­sesta konser­tista, jossa nautit­tiin suoma­lai­sesta jazzis­kel­mästä 1950-luvulta. Konsertti kuljetti yleisönsä iskel­mä­musiikin histo­riaan ja tarjosi unohtu­mat­toman illan täynnä nostal­gisia säveliä ja taitavaa musisointia.

Konsertti järjes­tet­tiin viehät­tä­vässä juhla­ti­laksi muute­tussa navetassa. Hieno kivina­vetta sijaitsee Kotiseu­tu­kes­kuksen pihapii­rissä, joka on tunnel­mal­taan kuin aikakap­seli mennee­seen aikaan. Navetan sali on juuri sopiva tila intiimin ilmapiirin luomi­selle ja täydel­linen tällekin erityi­selle esityk­selle. Konsertin alkaessa pääsin heti lapsuuden kotini lauantai-illan tunnel­maan musiikin kautta.

Kontiolahden Kotiseutukeskus, kivinavetta, kuovi

Illan ohjelma oli huolel­li­sesti valittu ja se koostui suoma­laisten jazzis­kel­mien helmistä pääosin 1950-luvulta. Tämä oli aikakausi, jolloin suoma­lainen jazz ja iskelmä kohta­sivat sulavasti, synnyt­täen unohtu­mat­tomia kappa­leita, ja jotka ovat jääneet suoma­laisten sydämiin.

Juliana Vehvi­läinen Trio tulkitsi suoma­laisten jazzis­kel­mien klassi­koita taidok­kaasti. Muusi­koiden herkkä kosketus musiik­kiin sai yleisön sytty­mään ja loi konser­tille lämpimän ilmapiirin. Piano, sakso­foni ja solistin taidokas laulu täyttivät ilman nostal­gi­silla sävelillä, joita ei voi kuvailla muulla tavoin kuin “taikaa”.

Esityksen upea vokalisti Juliana Vehvi­läinen esitteli jokaisen kappa­leen kepeästi ja toi esiin jazzis­kel­mien sielun. Hänen tulkin­tansa herätti henkiin vanhat kappa­leet, ja hänen äänensä oli kuin aikamatka mennee­seen. Trio onnistui välit­tä­mään kappa­leiden alkupe­räisen tunnelman ja tunteen yleisölle laulajan esiin­ty­mi­sasua myöten.

Illan mittaan kuulimme monia tuttuja kappa­leita, kuten “Lazza­rella” ja “Jazzba­silli”, ja jokainen kappale sai yleisön eläyty­mään musiik­kiin, ja melkein laula­maan yhteislaulua.

Konsertin päättyessä olin iloinen siitä, että sain kokea tällaisen unohtu­mat­toman musiik­kie­lä­myksen ja jakaa sen muiden kanssa.  Suoma­lainen jazzis­kelmä 1950-luvulta on todella aarteiden aikakausi, joka ansaitsee arvos­tusta ja huomiota. Illan aikana todis­timme yhdessä, miten nämä sävel­lykset ovat yhä elinvoi­maisia ja pystyvät kosket­ta­maan ihmisten sydämiä vielä tänäkin päivänä. Tämän kaltai­selle musii­kille löytyy yleisöä, joka kaipaa juuri näitä vanhoja hittejä. Nytkin navetta oli tupaten täynnä väkeä.

Suosit­telen kaikille musiikin ystäville sukel­ta­maan mennei­syy­teen ja löytä­mään nämä unohtu­mat­tomat sävelmät, jotka kertovat oman tarinansa Suomen musiikin histo­riasta.

Juliana Vehvi­läinen Triossa esiin­tyivät Juliana Vehvi­läinen, laulu Riikka Vehvi­läinen, sakso­foni ja Simo Loikkanen, piano.

Seuraava maksuton navet­ta­kon­sertti on ke 21.6. klo 18.00, kun Torvi­seit­sikko Pielinen astuu lavalle.

Kulttuu­ri­pal­ve­luiden kesän tulevat navet­ta­kon­sertit Kotiseu­tu­kes­kuksen navetassa (Viere­vän­nie­mentie 5):

  • 21.6. Torvi­seit­sikko Pielinen
  • 5.7. Yhteis­kan­te­leyhtye Veila
  • 19.7. Markku Uhlbäck 
  • 2.8. Duo Vaccari 

Konsert­tien aloitusaika on klo 18.00 ja ne ovat pääsy­mak­sut­tomia. Kahvi­tar­joilua varten voit varata kolikoita mukaan. 

Teksti: Kristiina Isaksson

Kuvat arkis­tosta: Kontio­lahden kunta, Kontion­loikka Oy, Katri Penttinen