Nuotio­paikat kesän retki­koh­teena Kontiolahdella

Tulipaikat ovat suosit­tuja retki­koh­teita. Retkestä puhut­taessa suurim­malle osalle tulevat nimit­täin mieleen hyvät eväät, joita nauti­taan tauko­pai­kalla nuotion äärellä. Minulle Kontio­lahti on aina tarkoit­tanut luonto­lii­kuntaa ja retkeilyä, sillä monipuo­liset olosuh­teet mahdol­lis­tavat niin nopeat makka­ran­paistot kuin pitkät pyöräi­ly­retket. Näin kesän kynnyk­sellä on mukava miettiä, minne kaikkialle lähtisi retkelle. Esittelen tässä blogissa muutamia suosik­ki­koh­tei­tani eri puolilta Kontiolahtea.

Hirvi­särkän uimaranta ja tulipaikka

Hirvi­särkän uimaranta ei ole vain uimaranta. Entisen Höytiäisen järven­pohjan tasai­suus mahdol­listaa liikku­misen ranta-alueella niin lasten­rat­tailla kuin pyörä­tuo­lil­lakin. Hirvi­särkän kahdella tulipai­kalla riittää kävijöitä, ja Höytiäisen ranta­mai­semaa voi ihailla myös metsä­kei­nuissa keinuen. Puuva­raston metriset halot pieni­tään itse sahan ja kirveen avulla, joten täällä saa harjoi­tusta peruserätaidoillekin.

Kuva: Hirvi­särkkä

Osoite: Lukko­ran­nantie 23, Kontio­lahti
Pysäköinti: Pysäköin­tialue, josta matkaa tulipai­koille 100–200 metriä

Risti­saaren tulipaikka

Uusin Kontio­lahden kunnan ylläpi­tä­mistä tulipai­koista sijaitsee Risti­saa­ressa, Lehmossa. Viime vuonna valmis­tu­neella tulipai­kalla on nuotio­paikka ja puuva­rasto. Risti­saaren alue on histo­riassa tunnettu Suomen suurim­pana puuta­varan lajit­te­lu­työ­maana — esimer­kiksi vuoden 1937 uitto­kau­della Risti­saa­ressa lajitel­tiin noin 25 miljoonaa tukkia 700 työnte­kijän voimin. Risti­saaren tulipai­kalla voi ihailla Pielis­joen maisemaa, ja sen sijainti lähellä Kylmä­ojan asutusta kannustaa myös alueen asukkaita lähiretkeilyyn.

Kuva: Risti­saaren tulipaikka

Lähin osoite: Vanha Nurmek­sentie 76, tie kääntyy Joensuusta päin tullessa oikealle
Pysäköin­tialue: Tien päässä on pysäköin­tialue, josta lähtee n. 200 metrin mittainen polku tulipai­kalle.
Opastus: Kartta alla

Kuva: Opastus Risti­saaren tulipaikalle.

Jaaman­kan­kaan kotalaavu

Jaaman­kan­kaan alue on yksi joensuu­laisten ja kontio­lah­te­laisten suosi­tuim­mista ulkoi­lu­koh­teista. Jaaman­kan­kaalla liiku­taan niin jalan, pyörällä kuin ratsainkin joko merkit­tyjä reittejä pitkin tai marjas­taen ja sienes­täen. Jaaman­kangas on nimensä mukai­sesti helppo­kul­kuista kangas­maastoa, jota halkoo metsä­au­to­teiden verkosto. Jaaman­kan­kaalla, Kontion­pol­kujen ja talvisten latureit­tien yhtymä­koh­dassa, sijaitsee Jaaman­kan­kaan kotalaavu ja tulipaikka. Kohde on raken­nettu esteet­tö­mäksi ja sinne vie myös tasoi­tettu noin 1 kilometrin mittainen reitti lähim­mältä pysäköin­tia­lu­eelta. Tulipaikan lähei­syy­dessä on puuva­rasto sekä puucee. Kuivassa kangas­maas­tossa tulis­tel­lessa on erittäin tärkeää muistaa tarkistaa voimassa olevat metsä- ja ruohik­ko­pa­lo­va­roi­tukset. Kaiken varalta kotalaavun vieressä on myös sammu­tus­vettä valmiina.

Kuva: Jaaman­kan­kaan kotalaavu

Pysäköin­tialue: Napakym­pin­tien ja Taski­sen­tien risteys, 81100 Kontiolahti

Opastus: latupohjaa/esteetöntä reittiä tai Välilampi trailia/Salpalinja trailia pitkin n. 1 km

Kiviniemen tulipaikka

Kontio­lahden pohjoi­sim­masta kolkasta löytyy tulipaik­kojen todel­linen helmi: Kiviniemen tulipaikka, jonka yhtey­dessä on kaikille avoin ja maksuton retki­sauna. Kiviniemi on Kontio­lahden kunnan omistama retkei­ly­tila, jossa isäntänä toimii Kontio­lahti Outdoor. Kivinie­messä on mahdol­li­suus majoittua aitoissa, telttailla tai hyödyntää kunnan ylläpi­tämää kaksois­laavua Kiviniemen pihapiirin lähistöllä.

Kuva: Kiviniemen tulipaikka
Kuva: Kiviniemen retkisauna

Kunnan ylläpi­tämä tulipaikka sijaitsee noin 300 metrin päässä Kiviniemen pihapii­ristä Herajärven kierroksen varrella Musta­lahden rannassa. Tulipaikka on perin­teinen nuotio­paikka penkkei­neen, mutta sen vieressä sijait­seva retki­sauna on kohteen erikoi­suus. Puuva­jasta voi jokainen retkei­lijä tehdä sopivat puut niin saunaan kuin tulipai­kalle. Löylyjen jälkeen kannattaa pulahtaa virkis­tä­vään Herajär­veen ja nautis­kella eväät nuotiolla – tämä on tosiaan käymisen arvoinen tulipaikka!

Kiviniemen palvelut: https://kontiolahtibiathlon.com/kontiolahti-outdoor/kiviniemi
Pysäköin­tialue ja opaskartta: Musta­lah­dentie 27, 81160 Kontiolahti

Ala-Salmi­lammen tulipaikka

Tämän blogin viimei­senä, mutta ei suinkaan vähäi­sim­pänä, minun on paljas­tet­tava oma suosik­kini: Ala-Salmi­lammen tulipaikka Kolin­polun varrella. Tulipaikka sijaitsee Ala-Salmi­lammen rannalla pienessä niemessä, joka työntyy rannalta lammelle. Tulipai­kassa ei sinäl­lään ole mitään erityistä ja puuva­jakin on vain pieni katos, jossa ei varmasti ole kunnan paras kirves puiden pilkko­mi­seen, mutta tunnelma täällä on rauhal­li­sempi ja erämai­sempi kuin vilkkaiden reittien ja asutuksen lähellä olevilla tulipai­koilla. Hämär­ty­vässä kesäil­lassa tulis­telu ja joutsen­parin touhujen seurailu lammella – minä en retkel­täni muuta kaipaakaan.

Kuva: Ala-Salmi­lammen tulipaikka.

Lähin osoite: Salmi­lam­mentie 47, 81100 Kontio­lahti
Ajo-ohje: Käänny­tään yllä olevan lähimmän osoit­teen kohdalta oikealle ja ajetaan kunnes oikealla pysäköin­ti­le­vennys, opasteet ja puucee tien varressa.
Pysäköinti: Tienvar­ressa

Terve­menoa tutus­tu­maan uusiin tulipaik­koihin, lisää Kontio­lahden kunnan ylläpi­tämiä kohteita löytyy kunnan kartta­pal­ve­lusta, johon linkki on tämän blogin lopussa. Samalla haluan muistuttaa kaikkia retkei­le­mään vastuul­li­sesti eli poltta­maan puuta vain tarpeel­lisen määrän, huoleh­ti­maan roskat roskik­seen tai mukaan kotimat­kalle ja kunnioit­ta­maan ympäröivää luontoa. Näin tulipaik­kamme pysyvät siisteinä ja niitä on ilo käyttää. Ihanaa retki­kesää kaikille!

Lisää kunnan ylläpi­tämiä tulipaik­koja ja laavuja kartta­pal­ve­lussa: https://kartta.jns.fi/IMSKontiolahti/?layers=Opaskartta&lon=Laavu%2Fkota&lon=Nuotiopaikka&cp=6955396,30490220&z=4

Teksti ja kuvat: Sari Jorma­nainen, vapaa-aikapääl­likkö ja luontoliikkuja