Categories
Yleinen

Kiviniemessä voi tutustua taiteilijaan vaelluksen keskellä 

Kontiolahden kunnan PUSU-hankkeen taiteilijoita on työskennellyt Kiviniemen retkeilytilalla kesän 2023 aikana. Taiteilijaresidenssi tarkoittaa paikkaa, jossa taiteilija voi asua ja työskennellä määräajan. Yleensä päämääränä on tarjota työskentelyyn resursseja, edistää vuorovaikutusta ja elävöittää taide-elämää residenssipaikkakunnalla. Taiteilijat valittiin kuukauden mittaisille jaksoille hakemusten perusteella keväällä 2023.

Kesäkuun taiteilija oli kuvataiteilija Simo Kontio, joka toteutti retkeilijöiden ja paikallisten asukkaiden kanssa yhteisöllisen ympäristö- ja yhteisötaideteoksen ”Savusaunassa syntyneille”. Teos käsittelee menneiden ihmisten muistoja, kuten poismuuttoa, lapsuuden ystäviä, isoisovanhempia ja esi-isiä. Teos liittyy myös kaskiperinteeseen ja Kiviniemen tulipaloon. Teokseen pääsee tutustuman heti Kiviniemen parkkipaikkojen jälkeen oikealla olevassa koivikossa. Luonto muovaa teosta vuosien varrella omakseen, ja lopulta siitä jää jäljelle tuskin havaittavia jälkiä ja muistoja.

Heinäkuussa alueella työskenteli kaksi taiteilijaa yhtä aikaa. Korutaiteilija Mia Maljojoki tutki hiljaisuutta tulevia koruteoksiaan varten ja veti korutyöpajoja, joihin sai tuoda oman vanhan korun tuunattavaksi, tai rakentaa täysin uuden tarjolla olevista materiaaleista. Eräskin perhe ilahtui työpajasta niin, että venytti vuorokaudella Kiviniemessä pysähtymistä. Perheen tyttäret lämmittivät isälleen saunan, jotta kolme sisarusta pääsi toteuttamaan koruja Mian kanssa.

Toinen heinäkuussa Kiviniemessä toiminut taiteilija oli Meri Hietala, jonka taidelajia voi luonnehtia monitaiteeksi. Meri sekoittaa eri taidemuotoja, eikä häntä voi laittaa mihinkään yksittäiseen taidemuottiin. Meri järjesti äänikävelyjä ja yhteen pääsin itsekin osallistumaan. Ryhmä kulki pienen matkan ja asettui kalibroimaan korvansa pellolla seisten, hengittäen ja keskittyen. Kummallisesti luonnon ja ympäristön ääniä oli helpompi havainnoida, kun kuuloaisti oli viritetty kuuntelemaan ja kaikki turha ärsyke, kännykät ja puhe, oli hetkeksi poistettu. Ryhmään laskeutui rauha ja jatkoimme kulkua reitin ensimmäiseen kohteeseen, jonka nimi oli ”Ulina”. Taiteilija ohjeisti ryhmää kalliolla istuskeluun/viipyilyyn vesillä. Tarkoituksena oli tuntea maapallon vanhimman kallioperän kannattelevuus allamme, hengitellä syvään rauhassa, sulkea silmät ja keskittyä lautan ääneen.

Pari satunnaista rovaniemeläistä retkeilijää oli innostuneena ryhmämme mukana, ja he kertoivat taitelijan kohtaamisen mukavaksi yllätykseksi. ”Retkeillessä keskitytään niin tarkasti polulla pysymiseen, että muu havainnointi ja varsinkin ympäristön kuunteleminen jää huomiotta. Ihanaa, että tällaiseen pääsimme mukaan.”

Kiviniemen taidevesireittiin voi tutustua Merin sivuilta https://merihietala.net/taidevesireitti-kiviniemi-waterarttrail/ ja suosittelen tutustumaan siihen, jos alueella vierailette.

Elokuun taiteilija Helena Karhu perehdyttää retkeilijöitä ja muita kävijöitä loitsuihin ja sauna- ja vastaperinteeseen. Helenan viimeiset työpajat ovat:

  • ti 29.8. klo 16.00–17.00 ja LOITSU-työpaja 17.00–19.00
  • PÄÄTÖSTAPAHTUMA JA -PERFORMANSSI TORSTAINA 31.8. KLO 17.00–20.00

Syyskuussa Kiviniemessä aloittaa laulaja ja musiikintekijä Niina Annika.

Kaikkiin työpajoihin osallistuminen on osallistujille maksutonta. PUSUn pääasiallinen rahoittaja on Taike, joka myönsi Kontiolahden kunnan kulttuuripalveluille hankkeen toteuttamiseen 34 000 € vuodelle 2023.


Teksti ja kuvat: Kristiina Isaksson, kunnan kulttuurituottaja ja taiteen kokija