Categories
Yleinen

Etsitään pohjoiskarjalaisuuden ydintä – tietenkin Pohjois-Karjalan keskipisteessä

Kontiolahden kunnan PUSU-hanke mahdollistaa kulttuuri- ja taide-elämysten tuottamisen Kontiolahden pohjoisilla alueilla. Hieman pohjoiskarjalaisittain vinksahtaneesti järjestämme syksyisen kulttuurivaelluksen Pohjois-Karjalan keskipisteeseen, ja tietenkin siihen entiseen keskipisteeseen, ennen kuin Heinävesi liittyi meihin. Vaellamme yhdessä ryhmässä noin puoli tuntia ja saavumme sopivasti nokipannukahveille, ja siitä noin 45 minuutin esitys alkaakin. Tarjolla siis kulttuuria keskellä luontoa, kevyttä liikuntaa, kahvia ja pullaa. Pieni sadekaan ei meitä haittaa, kunhan pukeutuminen on kohdillaan. Esityspaikkana on suolammen reunassa oleva keskipisteen tulipaikka.

Kukapa olisikaan parempi vaihtoehto käsittelemään tätä meitä jokaista kiinnostavaa pohjoiskarjalaisuutta kuin kaikkien alojen asiantuntija Vaikko Joe. Vaikka Joe on vankasti kotoisin Waikko Joen varrelta Kaavilta, hän tuntee pohjoiskarjalaisuuden erittäin hyvin. Hänen tarinoidensa värikäs kirjo on kuin matka halki Suomen, ja tällä kertaa pysymme tiukasti Pohjois-Karjalassa – vai pysymmeköhän. Tämä itäsuomalainen humoristi tietää, kuinka nauru yhdistää ihmisiä, ja hän on omistautunut tuomaan iloa ja naurua yleisölleen.

Tervetuloa sunnuntaina 17.9. kulttuurivaellukselle, josta ei naurua ja huumoria puutu. Katsotaan saapuuko paikalle myös Joen kaveri Rissanen, josta Joella on tapana kertoa tarinoita. Rissanen on ilmiömäisen epäonnisuuden ruumiillistuma, jonka ympärille rakentuvat uskomattomat tapahtumat.

Kulttuurivaellukseen on vapaa pääsy, mutta ennakkoilmoittautuminen on pakollinen, sillä vain ensimmäiset 15 mahtuvat tulen äärelle istumaan. Vaellusreitti ei ole esteetön, koska kuljemme metsäpolkua pitkin ja matkalla on myös liukas pitkospuuosuus. Jokaiselle ilmoittautujalle lähetetään (tai soitetaan) ohjeistus esitykseen saapumisesta. Työntekijät ovat ohjaamassa yleisöä ja avustamassa matkan varrella. Ilmoittautumiset tehdään tämän linkin kautta: https://link.webropol.com/s/kulttuurivaellus

Esitykseen osallistuminen on osallistujille maksutonta. PUSU:n pääasiallinen rahoittaja on Taike, joka myönsi Kontiolahden kunnan kulttuuripalveluille hankkeen toteuttamiseen 34 000 € vuodelle 2023.

Teksti ja kuvat: Kristiina Isaksson, kunnan kulttuurituottaja ja taiteen kokija