Categories
Yleinen

Kollaan Vasaman alueen kunnostus

Kollaan Vasama on Kontiolahden arvokkain ja merkittävin muistomerkki sekä koko maakunnan maanpuolustustyön symboli. Muistomerkki on kunnianosoitus Talvisodan Kollaan ja Uomaan taisteluiden saavutuksista. Kuvanveistäjä Kalervo Kallion veistämä patsas, joka on tehty kimaltavien spektroliittien koristamasta labrador-kivestä, paljastettiin 20.11.1959.

Kunnan 150 juhlavuoden ja varuskunnan lakkauttamisen 10-vuotispäivän innoittamana saatiin ajatus kunnostaa Kollaan Vasaman alue. Muistomerkin suunnittelijan ja veistäjän toivomus on ollut, että alue säilyisi mahdollisimman luonnonmukaisena. Hänen toivomustaan kunnioittaen olemme tehneet uudistus- ja kunnostustyöt.

Matkan varrella ideat ovat poikineet monenlaista toteuttamisen arvoista asiaa. Suunnitteluun ja ideointiin ovat osallistuneet useat maanpuolustus- ja sotahistoriasta kiinnostuneet tahot ja yksityishenkilöt.

Alueelle rakennetaan Historiapolku, jonka varrelle tulee varuskunnan historian ajalta valokuvia. Valokuvataulut valaistaan led-valoilla. Myös Kollaan Vasama -patsas on tarkoitus valaista kohdevaloin. Alueen maisemointiin ja puistoalueen läpi kulkevan ja poistettavan tienpätkän peittämiseen käytetään kunttaa eli siirrettävää metsänpohjakasvillisuutta. Myös ympäröivän puistometsän hoidossa kiinnitetään huomio järvimaisemaan.

Kollaan Vasama -puiston alueelle on siirretty varuskunnan ampumaratojen läheisyydessä ollut M/43 konekiväärikupu. Kunnan omistuksessa oleva tykki olisi myös tarkoitus saada siirrettyä alueelle. Tykki sijaitsee tällä hetkellä vielä Lieksassa Rukajärvikeskuksessa.

Puisto tullaan rajaamaan Salpalinjan kivillä. Kivet sijoitetaan alueen reunoille harvakseltaan. Lisäksi puistoon istutetaan yleisöäänestyksellä Kontiolahden kunnalle valittu oma nimikkopuu, joka julkistetaan Maanpuolustuspäivän juhlallisuuksien yhteydessä.

Kollaan Vasaman muistomerkki ja varuskunnan historia näyttävät kiinnostavan kuntalaisia ja matkailijoita. Muistomerkillä käy jatkuvasti vierailijoita kuvaamassa ja kyselemässä. Kunnostustyö ei varmastikaan mene hukkaan.

Arvokasta paikallis- ja sotahistoriaa sekä veteraanien ja sankarivainajien työtä on vaalittava ja säilytettävä tuleville sukupolville. Voimme iloita itsenäisestä isänmaastamme aina muistaen, että ’uhrin ansiosta lippu liehuu’.

Teksti ja kuvat: Kristine Suontama