Talviset metsät ja hanget kutsuvat!

Kontio­lahden Jaaman­kangas on monipuo­linen ulkoi­lu­maasto vain 15 minuutin ajomatkan päässä Joensuun keskus­tasta. Kontio­lah­te­lainen Karu Survival tarjoaa Pohjois-Karja­lassa erilaisia luontoon liittyviä aktivi­teet­ti­pal­ve­luita. Luonnol­li­sesti talveen kuuluvat lajit ovat umpihan­ki­hiihto ja lumiken­käily. Tällä kertaa suuntaamme Jaaman­kan­kaan maastoihin lumiken­käi­le­mään opastetusti.

Tapaamme oppaan ja muiden osallis­tu­jien kanssa Lehmon S‑Marketin parkki­pai­kalla, josta suuntaamme autokyy­dillä parin kilometrin päähän Jaaman­kan­kaalle Välilammen maastoihin. Yrittäjä Mikko Kettunen kertoo, että luonto­ret­kille kyyditys on järjes­tetty paikalle myös Joensuun keskustasta.

Tutus­tu­minen lumiken­käilyn saloihin alkaa kenkien sovit­ta­mi­sella ja sauvojen pituuden säädöllä. Lumikengät ovat muovista tai metal­lista valmis­tet­tuja ja niiden idea on kanna­tella kulkijaa lumessa ja helpottaa näin luonnossa liikku­mista. Lumiken­kien siteet ovat säädet­tä­vissä, joten yhdet kengät sopivat useaan jalkaan. ”Lumikengän valin­nassa kannattaa huomioida se, että mitä paina­vampi käyttäjä on, sitä suurempi on lumikengän koko. Myös käyttö­tar­koitus vaikuttaa valin­taan ja esimer­kiksi valmiiksi tampa­tulle lumiken­kä­rei­tille käy hieman pienempi kenkä, kuin umpihan­keen”, vinkkaa yrittäjä Mikko Kettunen.

Kun perus­säädöt on saatu tehtyä, on aika hypätä hankeen. Vasta satanutta puute­ri­lunta on silmän­kan­ta­mat­to­miin, kun otamme ensim­mäiset askeleet lumessa. Lumikengät kantavat hyvin ja liikku­minen noin 50 sentti­metrin lumihan­gessa on tasamaalla kevyttä. Pienen matkan jälkeen pysäh­dymme säätä­mään sauvojen pituutta, joka onkin helppoa näillä teles­koop­pi­sau­voilla. ”Sauvan pituus on ihan käyttäjän oma valinta ja tottu­mis­ky­symys. Kannattaa aloittaa noin kainalo-hartia mittai­sella sauvalla ja tarvit­taessa pidentää tai lyhentää sauvaa lumiti­lan­teen mukaan”, kertoo Mikko Kettunen.

Aluksi taival­lamme tasaista maastoa ja saamme tuntumaa lumiken­käilyn saloihin. Tämän jälkeen siirrymme oppaamme johdolla hieman vaati­vam­paan suori­tuk­seen eli alamä­keen. Pienellä harjoit­te­lulla sekin alkaa sujua. Alamäen jälkeen vuorossa on tietysti nousu ylämä­keen. Tässä vaihtoeh­toja on kaksi: nousu suoraan ylös, joka vaatii hieman enemmän lihas­voimia tai mäenrin­nettä loivasti ylös mutki­tellen, jossa matka hieman pitenee, mutta toisaalta nousu helpottuu.

Retkemme lopuksi suuntaamme Välilammen jäälle ja nuotio­pai­kalle. Keskellä pimeää metsää pilkot­tava nuotio­tuli tuo tunnelmaa talvi-iltaan. Samalla yrittäjä Mikko Kettunen kertoo lumiken­käilyn histo­riasta ja lumen koostu­muksen vaiku­tuk­sesta luonnossa liikkumiseen.

Tämän jälkeen suuntaam­mekin jo kohti lähtö­paikkaa. Noin kaksi tuntia kestänyt lumiken­kä­retki Kontio­lah­della oli virkis­tävä kokemus ja se soveltuu hyvin myös aloit­te­le­ville lajin harrastajille!

Lisätie­toja:

Karu Survival Oy

044 5100879

[email protected]

www.karusurvival.com

Talven 2022 lumiken­kä­retket Karu Survi­valin tapah­tu­ma­ka­len­te­rissa Faceboo­kissa. https://www.facebook.com/karusurvival/

Lue myös kokemuk­siamme Karu Survi­valin umpihan­ki­hiih­dosta talvelta 2021: https://playkontiolahti.fi/2021/03/perinnehiihtoa-umpihangessa/